A pécsi Fidesz megosztottsága növeli a pártközpont által egységbe terelt szocialisták választási esélyeit a baranyai megyeszékhelyen.

"Akár egy piros asztalt is megválasztanak polgármesternek a pécsiek" - fogalmazott egy szocialista önkormányzati képviselő az MSZP pénteki pécsi küldöttgyűlése előtt, ahol 113 küldöttből 105-en Tasnádi Pétert, a megyei közgyűlés alelnökét javasolták Toller László utódjának. Szűk három hét kellett ahhoz, hogy a pécsi polgármester súlyos közlekedési balesete utáni szocialista egység felbomoljon, s utódlási harc alakuljon ki. Szili Katalin házelnök erélyes fellépését követően viszont még kevesebb idő kellett ahhoz, hogy egységbe tereljék a széthúzó pécsi MSZP-seket.

A háromórás, heves vitákkal tarkított pénteki küldöttgyűlés után az egyetlen hivatalos jelölt - az 50 éves tanár-szociológus Tasnádi - maradt talpon. Tasnádi azért futhatott be, mert a korábbi favoritok - Juhász István, Gonda Tibor - hívei nem fogadták volna el a másik jelöltet (a régebben Szili-támogatott Gondát egyébként a megyei közgyűlési elnökséggel próbálják majd kárpótolni). A gyűlést követő sajtótájékoztatón aztán a párt helyi prominensei mindent megtettek, hogy demonstrálják: ismét teljes az egység. A küldöttek közül többen kifogásolták az egyes jelölést, aminek az volt az értelme, hogy Juhász István városi pártelnököt kizárják a lehetséges jelöltek közül (ennek ellenére leadtak Juhászra két - érvénytelen - szavazatot). Tasnádi azt mondta, ha megnyeri az októberi választást, legfontosabb feladata az elkezdett fejlesztések folytatása lesz, hogy Pécset térségi központtá tegye, vagyis a létrehozandó dél-dunántúli önkormányzati régió fővárosává. "Komoly feladatok állnak előttem, egyebek mellett az Európa kulturális fővárosa és a Pécs az életminőség pólusa projekt" - mondta a HVG-nek Tasnádi, aki ha győz, az ellenzéknek is felajánl egy alpolgármesteri széket. Tasnádi itt minden bizonnyal a Fidesz valamelyik jelöltjére gondolt, hiszen más komoly ellenzéki erő nincs a városban.

Ternák Gábor, a Fidesz pécsi elnöke tud a felajánlásról, ami sokak szerint valamiféle előzetes megállapodásra utal. A Fidesz egyébként néhány kivételtől eltekintve új arcokkal indul majd az őszi választáson. A belső megújulást a sorozatos rossz szerepléssel indokolja Ternák. A Fidesz tavasszal - ahogy 2002-ben kétszer - szinte megsemmisítő vereséget szenvedett a baranyai megyeszékhelyen, de most az események váratlan összjátéka révén a helyi vezetői bizakodóak. Nemcsak azért, mert a kórházban fekvő Toller kiesett az ellentábor éléről, de a Fidesznek Páva Zsolt volt polgármester (1994-1998) személyében sikerült olyan jelöltet találni, aki reményeik szerint a bizonytalan szavazókat is megszólíthatja.

Várhatóan elveszti a Fidesz a 43 fős közgyűlés jelenleg birtokolt kilenc helyének egy részét. A párt korábbi városi elnöke, De Blasio Antonio ugyanis megalakította a Sikeres Pécsért Egyesületet. Ez nemcsak azokra hagyatkozik, akik csalódtak a Fideszben, de - mint állítják - tárt karokkal várnak bármilyen más nézetű politikust, akiknek Pécs fejlődése fontos. Ternák úgy véli, De Blasio azért hozta létre egyesületét, mert néhány társával együtt távol került a húsosfazéktól, és most ez az egyetlen esélye, hogy bejusson a közgyűlésbe. "Nem lepett meg az egyesületalakítás, régóta az a benyomásom, hogy a frakción belül De Blasio nem a Fidesz érdekeit szolgálta. Lehet, hogy fikció, de azt hiszem, az egyesület azért alakult meg, hogy gyengítse pozíciónkat, és erősítse az MSZP-t" - fejtegette a HVG-nek Ternák. A nyilatkozat lehetőségével nem élő De Blasio azért döntött saját út mellett, mert - mint azt máshol kifejtette - városi szinten lehetetlen dolgozni a Fideszben, ugyanis túl szabályozott a pécsi alapszervezet működése. Ternák viszont, ha az egyesület színre lép, összehívja az etikai bizottságot De Blasio kizárásának ügyében. Érvei szerint a képviselő lépése összeegyeztethetetlen a Fidesz alapszabályával, amely kimondja, aki sérti a párt érdekeit, az kizárható.

FÓRIS GÁBOR

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Kósa: Jobbat tenne egy újabb választás Borkainak és Győrnek is

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Itt a lista: ezek közül kerül ki a 2020-as Év Autója

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

A legtöbb kisvállalkozás nem is tudja, hogy akár évente válthatna energiaszolgáltatót

A legtöbb kisvállalkozás nem is tudja, hogy akár évente válthatna energiaszolgáltatót

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Megszólalt Orbán a Borkai-videóról: „Beteg dolog”

Megszólalt Orbán a Borkai-videóról: „Beteg dolog”