Megkezdte önkormányzati választási kampányát, majd szabadságra ment a kormány és az ellenzék vezére. A tavaszi séma szerint Gyurcsány a fejlesztésekkel, Orbán a borús jövőképpel kampányol.

A kormánypártok részéről ellenzékben még sokat bírált "közszolgálati" miniszterelnöki interjúk műfaját továbbfejlesztve Gyurcsány Ferenc önálló műsoridőt kért és kapott a Magyar Televíziótól, hogy csütörtök este főműsoridőben magyarázza meg a választóknak a terheiket súlyosbító intézkedéseket. Bár előzőleg ugyanezt többször megtette a Parlament falai között is (mellesleg a tavasszal országgyűlési képviselővé választott Gyurcsány tartja az új felszólalási rekordot: ebben a ciklusban eddig több mint hat órát szónokolt), a kormányfő stábja is érzékelhette, lépni kell, ha az MSZP nem akar hatalmas lépéshátrányból nekivágni az október 1-jén esedékes helyhatósági választásoknak. Az üres frázisokat pufogtató televíziós szónoklat azonban - amelyhez a háttérképet az a budapesti panoráma szolgáltatta, amit a júniusban Magyarországra látogató és a Citadella előtt beszédet mondó George Bush mögött is láthattak a nézők - aligha javított a kormányfő, illetve a kormányzati intézkedések megítélésén.

Gyurcsány tavaszi "one man show"-ja fényében a kormánypártok önkormányzati - igaz, még nem hivatalos - kampánystartja különösen is haloványnak tűnik. Ahogy az áprilisi voksolás előtt, úgy most is a döntően uniós pénzekből megvalósítandó fejlesztési koncepció áll a szocialistákhoz társítandó pozitív kampányüzenetek középpontjában: a Brüsszelből érkező pénzek elköltéséről rendezendő társadalmi vita lenne hivatott a választókat érzelmileg motiválni. Kérdés, mekkora mozgósító erővel bír mindez a tavaszi választások óta alapvetően megváltozott közegben.

Soha olyan gyors kiábrándultság nem sújtott még országgyűlési választásokon győztes pártot, mint az elmúlt hetekben az MSZP-t és személy szerint Gyurcsányt (HVG, 2006. július 29.). A kormányfő ráadásul még azt a taktikai hibát is elkövette, hogy - ellentétben Horn Gyulával és a regnálása idején, 1995-ben foganatosított Bokros-csomaggal - "nevére vette" (illetve hagyta, hogy a nevéhez kössék) a legújabb megszorító csomagot. Más kérdés, hogy a Fidesz - eddig legalábbis - viszonylag keveset profitált a borúlátó hangulatból: az MSZP-ben csalódottak népes táborának legfeljebb a felét szívta fel. Ebben jelentős szerepe lehet, hogy Orbán Viktor sem változtatott tavaszi harcmodorán. Az elmúlt napokban elhangzott megszólalásaiban a Fidesz elnöke továbbra is pártja széles szövetségi jellegét igyekezett előtérbe állítani, amelynek a relativitása már a tavaszi választások idején is megmutatkozott. A kereszténydemokraták vagy az agrárgazdákat tömörítő Magosz becsatornázása szinte semmilyen pluszt nem jelentett a Fidesz támogatottságában. Ugyanakkor még e hét elején is nagy teret szenteltek az ellenzéki párthoz közel álló orgánumok például annak az eseménynek, hogy a KDNP is csatlakozott az Orbán tusnádfürdői kezdeményezésére megszületett, a Gyurcsány-kormányt a választók tudatos megtévesztésével, félrevezetésével vádoló Jó reggelt, Magyarország! kiáltványhoz.

A széles körű aláírásgyűjtő akció valódi célja a jobboldali szövetség szimpatizánsainak mozgásban tartása, ami a szeptember 23-ára, a budapesti Hősök terére meghirdetett kormányellenes demonstrációban csúcsosodna ki. Ugyanezek a mozgósítási technikák már a Fidesz tavaszi stratégiájának is kulcselemei voltak, ugyanakkor épp az áprilisi tapasztalatok bizonyították, hogy még a párt szimpatizánsait is mennyire megosztják az ehhez hasonló akciók. A saját oldalról is folyamatos zaklatásnak kitett potenciális jobboldali választók (főként a fiatalabb korosztályokból, illetve vidékről) egy tekintélyes része a döntő pillanatban távol maradt az urnáktól, ami ősszel könnyen megismétlődhet.

Ahhoz, hogy a Fidesz-tábor az októberi voksoláskor új támogatókkal gyarapodjon, elsősorban arra lenne szükség, hogy a párt visszaszerezze a közbeszéd tematizálásának azt a képességét, amellyel - épp a kormánytagok nyári szabadsága idején - a Fidesz 2003-ban és 2004-ben alá tudta ásni Medgyessy Péter és kabinetje tekintélyét. Egyelőre azonban úgy tűnik, a Gyurcsánnyal egy időben nyaralni ment Orbán a kormánypártok iránti bizalom automatikus erodálódásától reméli az őszi megerősödést. Ami egyébként - még a stratégiai hibák esetén is - alighanem törvényszerűen bekövetkezik: a Fidesz ugyanis négy éve olyan gyengén szerepelt a helyhatósági választásokon (19 megyéből 15-ben a szocialisták kerültek többségbe), amihez képest már nem kunszt javítani. Ez pedig hosszabb távon is stabilizálhatja Orbán helyzetét, ellentétben Gyurcsánnyal, akinek egy súlyos szocialista "zakó" esetén megerősödhet a belső ellenzéke.

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

Nagyon fél a kudarctól, ezért rengeteget dolgozik a 60 éves Rudolf Péter

„Aki nem vett részt sunnyogásban, annak nem esik bántódása” – interjú Ferencváros új polgármesterével

„Aki nem vett részt sunnyogásban, annak nem esik bántódása” – interjú Ferencváros új polgármesterével

Agüero autóbalesetet szenvedett

Agüero autóbalesetet szenvedett

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Születésnapi különleges sportautó készült az egyik legélvezetesebb Porschéból

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság

Hoppál Péter a Facebookon üzeni: Budapestet megölte az emberi butaság