Az országgyűlési után az önkormányzati kampány sem múlhat el turulügy nélkül: a Fővárosi Közigazgatási Hivatal 30 napot adott az engedély nélkül felállított emlékmű lebontására.

Már nem csak az önkormányzat által fizetett őrző-védő cég vigyázza a Böszörményi út, Istenhegyi út és Németvölgyi út kereszteződésében álló, Szmrecsányi Boldizsár által megálmodott hatalmas turulmadarat. A Jobbik Magyarországért mozgalom is készenlétben tartja több mint 500 fős akciócsoportját, s azt ígérik, ha kell, élőlánccal védik meg a második világháború polgári áldozatainak szánt emlékművet a polgári engedetlenségre is elszánt nemzeti radikálisok. A készülődést a Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH) immáron jogerős határozata indokolja, eszerint ugyanis a XII. kerületi önkormányzatnak harminc napon belül el kell bontania az általa még tavaly októberben engedély nélkül felállított emlékművet. Az ügyben független építési hatóságként eljáró I. kerületi önkormányzat korábbi határozatát csupán annyiban változtatták meg, hogy jelentősen lerövidítették a bontásra általa adott 180 napos határidőt. (A témáról lásd munkatársunk véleményét a 61. oldalon.)

Jogilag nem is túl bonyolult a helyzet. A XII. kerületi önkormányzat ugyanis korábban úgy állíttatta fel a 2 méter magas, 4,5 méter szárnyfesztávolságú bronzturult, hogy a 20 millió forintos beruházáshoz nem volt meg egyetlen szükséges engedélye sem. A fővárosi közgyűlés kétszer is megerősítette, hogy nem járul hozzá az emlékmű felállításához, a budavári önkormányzat pedig nem adta ki a szükséges építési, illetve fennmaradási engedélyt.

Bár az emlékművet nem lett volna szabad felépíteni, a XII. kerületi önkormányzat sikeresen húzta az időt. Egészen mostanáig. Hiába ugyanis a fellebbezések, a közigazgatási hivatal elleni kizárási kérelem és az ügyészséghez intézett panasz, az emlékművet le kell bontani. A kérdés már csak az, hogy pontosan mikor. Az önkormányzat bíróság előtt támadhatja meg az FKH határozatát, s a jogerős bírói döntésig biztosan a helyén maradhat a turul. A Jobbik ugyanakkor azzal érvel, hogy a XII. kerületben, ugyancsak engedély nélkül, egy héttel a turul előtt átadott holokauszt-emlékmű, az Igazak Fala is áll még. Így - logikájuk szerint - a turulhoz sem nyúlhat senki. (Az FKH egyébként ezen emlékmű ügyében is indított eljárást, jelenleg a XVI. kerületi önkormányzat vizsgálódik az ügyben.)

Jóhiszeműség aligha feltételezhető a turulállítással kapcsolatban: Mitnyan György, a kerület jobboldali - korábban a Fidesz által teljes mellszélességgel támogatott, mára viszont kegyvesztett - polgármestere már tavaly áprilisban kijelentette, hogy a főváros nemleges döntése ellenére is megépítik az emlékművet, amit tavaly október 22-én fel is avattak. Az új fejlemények kapcsán az országos politikából az önkormányzati szférába átzsilipelni készülő Pokorni Zoltán, Fidesz-alelnök, XII. kerületi polgármesterjelölt is szükségesnek látta, hogy megvédje az engedély nélküli turult. Egy, a Magyar Hírlapnak adott minapi interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a politika beavatkozzon egy emlékmű életébe. Mint mondta, reméli, hamarosan ő javasolhatja majd a fővárosi közgyűlésnek, hogy a szobrot ne bontsák el. "Szomorú, hogy az évszázadok óta létező történelmi szimbólumot kisajátította a harmincas évek fajvédő szövetsége, de ha valaki azt állítja, hogy a Fidesz vagy a XII. kerület rasszista politika pártolója lenne, azt határozottan visszautasítom" - fogalmazott Pokorni.

Józanabb hangon szólt a vitához Tarlós István, a jobboldal főpolgármester-jelöltje, aki az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: bár neki nem azt mondja a szobor, mint az emlékmű esküdt ellenzőinek, mégis a konfrontációt kerülve, akár új helyszín keresésével kellene megoldást találni az ügyben. A Demszky Gábort kihívó főpolgármester-jelöltet egyébként a Jobbik mozgósítási szándéka késztette megszólalásra, őt ugyanis - mint közleményében írta - elszomorította a szervezet állásfoglalása, amelyben éppen az ő megválasztásától remélik, hogy rendeződik az emlékmű sorsa. Óbuda jelenlegi első embere ugyanakkor Mitnyannak is üzent, mondván: "polgármester nem követhet el és nem pártolhat jogsértéseket, bármely politikai vagy érzelmi indíttatásból származtak, származnak is".

A hegyvidéki ellentáborban viszont nem a helyszín a vita igazi tárgya: kizárólag egy turul nélküli világháborús emlékműről lennének hajlandóak tárgyalni. A szobor ellenzői szerint elfogadhatatlan - sőt tudatlanságra és cinizmusra vall - szélsőjobboldali csoportok által kisajátított jelképpel emlékezni a polgári áldozatokra. "Ha nem értünk egyet a fasizmussal, akkor nem is állítunk turulos emlékművet" - magyarázta a HVG-nek Élő Norbert, az MSZP helyi frakcióvezetője és polgármesterjelöltje, miből fakad az alapvető ellenérzésük, amit csak súlyosbított az önkormányzat nyilvánvaló törvényszegése. A szocialista politikus úgy vélte, az emlékmű nemcsak az áldozatok érzékenységét sérti, de még történelmietlen is. Ám mivel Élő szerint a tavaszi országgyűlési választásokon a turul volt a MIÉP-es szavazatok ára, aligha valószínű, hogy az önkormányzat végrehajtja a bontási határozatot. Ha pedig a bírósághoz fordul - amit minden bizonnyal megtesz -, nemcsak a mostani, de még a 2010-es önkormányzati kampányban is erről az emlékműről fognak vitázni - vázolta a jövőt Élő.

PÁLMAI ERIKA

Társadalom

Lebegtetők

A turulemlékmű terve korábban már szakértői szinten is megbukott.

Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott

Australian Open: Babos Tímea az első fordulóban búcsúzott

Nőket zaklatott, mert megtehette, a szelleme pedig ma is áthatja az amerikai közbeszédet

Nőket zaklatott, mert megtehette, a szelleme pedig ma is áthatja az amerikai közbeszédet

Drágul a Mészáros-féle BMW-s munka

Drágul a Mészáros-féle BMW-s munka

A Honda és a Toyota 6 millió autót hív vissza

A Honda és a Toyota 6 millió autót hív vissza

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Ön meg tudna élni napi ezer forintból? A dolgozók ötöde ennyit sem keres a világban

Vajon mennyire lehetett ittas ez a kamionos?

Vajon mennyire lehetett ittas ez a kamionos?