Miután a kormány a parlamenti vétó miatt nem foghat hozzá az önkormányzati régiók megszervezéséhez, a közigazgatás lopakodó átalakításába kezdett.

Füttykoncerttel hozták a nemrégiben bezárásra ítélt Körös-vidéki Környezetvédelmi Igazgatóság dolgozói Perjési Klára (MSZP-SZDSZ) gyulai polgármester tudomására, mit gondolnak a közigazgatás régiós átszervezéséről. Érdeklődőkkel - köztük az ilyenkor menetrendszerűen befutó ellenzéki aktivistákkal - együtt lehetettek vagy százan a tüntetésen, amely azt mégis jól érzékeltette, mekkora a félelem és az ellenérzés a hivatalnokok között az államigazgatási szervek megyei felépítésű rendszerének regionálissá szervezése miatt.

Budapesten viszont maga a főpolgármester tiltakozott a minap a tervezett összevonások hírére. Demszky Gábor - miután a múlt héten tárgyalt Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánnyal - közölte, nem ért egyet a budapesti és a Pest megyei rendőrség összevonásával, mert az rontaná a bűnüldözés hatékonyságát. Ezért minden eszközzel azon lesz, hogy megakadályozza a lépést.

Bár a júliusi parlamenti vétó miatt a kormány egyelőre nem foghat hozzá az önkormányzati régiók megszervezéséhez (HVG, 2006. július 1.), a jelenleg megyékre alapozott államigazgatási szervek - a szakszlengben dekónak becézett dekoncentrált szervezetek - regionalizálása már megkezdődött. Igaz, egyelőre teljes titokban folynak az átszervezések. A kisebb megyék félelmei már most beigazolódni látszanak, a régióközpontok előnyt élveznek majd a hivatali osztozkodásban: a "fontosabb" hatóságok - rendőrség, katasztrófavédelem, adóhatóság, közigazgatási hivatal, kincstár, földhivatal - zöme alighanem ezekben kap majd helyet.

Bár a kormány komoly megtakarítást remél a közigazgatás regionalizálásától, a spórolás mértékét jelentősen csökkenti, hogy számos központi szervezetnek meg kell hagyni a megyei, sőt gyakran a városi kirendeltségeit is. A lényeget illetően ugyanakkor a mostani átalakítás nem oszt, nem szoroz: e szervezetek továbbra is az államigazgatás részei maradnak. Márpedig érdemi változás akkor kezdődne, ha e hivatalok nemcsak dekoncentráltak, hanem decentralizáltak is lennének. Az átalakításban érintett államigazgatási szervezetek döntő többsége azonban valamelyik minisztériumhoz kötődik, vagyis az ágazati apparátuson kellene keresztülverni a decentralizálást.

A "végeken" nagy a bizonytalanság, bár az érintettek valóban nem is tudják pontosan, mitől tartsanak. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) és a Miniszterelnöki Hivatal égisze alatt tartott megbeszéléseken ugyanis egyelőre nem születtek végleges döntések. A kormány nyilván az őszi önkormányzati választások utánra halogatja a számos érdeket sértő döntéseket. A tervek szerint mindenesetre januártól már az új szisztéma alapján működik majd az államigazgatás. A kormány addig is arra ösztönzi a megyéket, hogy régiónként állapodjanak meg egymással, ki mit örököljön.

A lobbizó polgármesterek, megyei "erős emberek" - pártvezetők, közgyűlési elnökök - közben egymás kezébe adják a kilincset az ÖTM-ben. A HVG forrásai szerint a formális és informális egyeztetésekből látványosan kihagyják a fideszes vezetésű városok első embereit, sőt a kormányzat szemmel láthatóan arra is használja a regionalizálást, hogy megtörje a 2002-es választások utáni státus quo alapján erős jobboldali városokat, például a "vörös" Nyíregyházát és Szolnokot erősítve a Kósa Lajos (Fidesz-MPSZ) vezette Debrecen rovására. Ennek fényében nyilván azért is halogatják a döntést kormányberkekben október utánra, hogy kiderüljön, hány megyeszékhelyet veszít el a koalíció.

Erre nagy esély van például Győrben, ahol nem indul újra a jelenlegi polgármester, Balogh József (MSZP). Egyelőre azonban ő képviseli városa álláspontját az észak-dunántúli régió hivatalosztozkodásán, méghozzá figyelemre méltó eréllyel. A 14 legfontosabb hivatalt mindenképpen Győrben tartaná, míg a szintén szocialista Ipkovich György, Szombathely első embere a kulcshivatalokat elosztaná a megyeszékhelyek között (a fideszes vezetésű Zalaegerszeg szava keveset nyom a latban). A HVG értesülései szerint egyelőre nyoma sincs a megegyezésnek, amelyet kormányberkekben nem is sürgetnek - tekintve, hogy maguk sem bíznak maradéktalanul Győr megtartásában.

Az egyeztetés máshol sem egyszerű. "Összejöttünk, és mindenki elmondta, hogy azt szeretné, ha nála lenne minden fontosabb intézmény központja" - mondta a HVG-nek Gyárfás Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke. Az eredménytelen egyeztetés végén jegyzőkönyv készült, így most már felsőbb szinteken várható a döntés. A három északi megyében, Borsodban, Hevesben és Nógrádban egyaránt szocialista vezetés van, így legfeljebb abban lehet vetélkedni, hogy kinek vannak jobb kapcsolatai. Persze a háttérben azért komoly adok-kapok folyik. A kiszivárgó hírek szerint Miskolc jó eséllyel pályázik a közigazgatási hivatalok regionális központjának megszerzésére, és állítólag már az is eldöntött tény, hogy az APEH-et, a környezetvédelmi hivatalt és a rendőrséget Eger halássza el a többiek elől. Egy ezen háborgó, a HVG-től névtelenséget kérő miskolci politikus szerint a hajdan hét megyéből alakult Borsod-Abaúj-Zemplén háromszor akkora, mint Heves, nem is beszélve Nógrádról, ami akkora, mint egy hajdani borsodi járás. A Heves megyei politikusok azzal próbálnak lobbizni, hogy Eger a három megye földrajzi központjában van - ezek egyébként Szombathely érvei is a nyugati végeken.

Borsodért viszont tizenhat MSZP-s országgyűlési képviselő szállhat lobbiharcba. "Annyian vagytok, hogy meg tudnátok buktatni a kormányt" - mondta nemrégiben egy helyi ellenzéki politikus, jelezve, hogy ekkora lobbierőből már eddig is többet profitálhatott volna a régió. Ráadásul van mit "törleszteni": 1998-ban például a korábban Miskolcon székelő - akkor már több megyére szóló jogosítványokkal bíró - Szerencsejáték Felügyelet került át Miskolcról Egerbe. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szintén Egerben van, akárcsak a már korábban regionálisan átszervezett vám- és pénzügyőrség, amelyet Miskolcról irányítanak ugyan, de a Regionális Jövedéki Központ Egerben található.

A Dél-Dunántúlt viszont már ma mintarégióként emlegetik, s nem csak azért, mert a három megye - Somogy, Tolna, Baranya - társulását a belügyi tárca 80 millió forinttal támogatta. (A döntésben rossz nyelvek szerint alighanem szerepet játszott, hogy az akkori belügyminiszter, jelenlegi önkormányzati miniszter Lamperth Mónika a régió szülötte.) A dél-dunántúliak lassan-lassan már meg is egyeznek a hivatalelosztásról, a HVG tapasztalatai szerint legalábbis ők állnak a legközelebb a kompromisszumhoz. Ebben azonban szerepet játszhat a pécsi polgármester Toller László (MSZP) tragikus balesete: nincs, aki érdemben lobbizna a túlerős Pécsért a kisebb, ráadásul fideszes vezetésű Kaposvár és a még kisebb Szekszárd ellenében.

A környezetvédelmi igazgatóságért tüntető Békéscsabán eközben lassan beletörődnek, hogy Szeged "mindent visz" a Dél-Alföldön - nem teljesen függetlenül attól, hogy a békési MSZP romokban hever, Bács-Kiskun megyében pedig a szocialisták "statisztikailag nem léteznek". Ezzel szemben a csongrádi megyeszékhelynek két olyan erős lobbistája is akad a pártban, mint Botka László polgármester és Újhelyi István, aki éppen az ÖTM politikai államtitkára.

Társadalom

Álláspont-billegetők

Szakemberek már régóta állítják, azért lenne alapvető a decentralizáció, mert a külföldi példák szerint a...

A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik

A dopping világtörténelme nem az ókori görögökkel kezdődik

Hasznos lehet 7 éves gyerekeknél az fMRI-vizsgálat, már évekkel korábban jelezheti a depressziót

Hasznos lehet 7 éves gyerekeknél az fMRI-vizsgálat, már évekkel korábban jelezheti a depressziót

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Egy ember meghalt az M2-es autóúton történt balesetben

Huszonöt év után lett kupagyőztés az FTC jégkorongcsapata

Huszonöt év után lett kupagyőztés az FTC jégkorongcsapata

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal

A Netflix nagyon együtt akar működni Harryvel és Meghannal