Szakemberek már régóta állítják, azért lenne alapvető a decentralizáció, mert a külföldi példák szerint a...

Szakemberek már régóta állítják, azért lenne alapvető a decentralizáció, mert a külföldi példák szerint a decentralizált államokban sokkal hatékonyabban tudják kezelni a területfejlesztési problémákat, az elmaradottabb országrészek fejlődését. Csakhogy Magyarországon még sokáig központi túlsúly lesz: bár már működnek a régiós és a megyei fejlesztési tanácsok is, a pénzek elosztásában Budapesten mondják ki a döntő szót. Így marad ez a 2007-2013 között az EU-tól jövő források esetében is. Jelenleg az EU szemszögéből Magyarország egyetlen régiónak számít, s a pénzt is nemzeti hatáskörben lehet elosztani. A kormány ugyan a támogatások mintegy negyedét úgynevezett regionális programokra szánja, ám minden valószínűség szerint az e pénzek feletti rendelkezést megtartja magának.

Bár a törvénytervezetek bukása után a kormánynak nem nagyon van más lehetősége elképzelései valóra váltására, mint a régiók államigazgatási úton történő erősítgetése, egyáltalán nem biztos, hogy az a decentralizáció és az igazi regionalizálás irányába hat. Ráadásul a Fidesz mára egyértelműen megyepárti lett - korábbi, még kormányon tett intézkedéseivel szemben. Az Orbán-kormány 1998 és 2002 közötti közigazgatási reformjai például még éppen úgy a régiókra épültek, mint a mostani kormányé. 1999-ben határozat született a közigazgatás korszerűsítéséről, s ez a területi államigazgatás regionális alapokra helyezését és a választott testülettel rendelkező önkormányzati régiókat tűzte ki célként. A Fideszen belül még a közelmúltban is volt olyan álláspont, amely a megyék mellett a régiók létrehozását is elképzelhetőnek tartotta - mondta Répássy Róbert ellenzéki parlamenti képviselő a parlamenti vitában. A többség végül "a megyéknek van hagyománya, a régióknak nincsen" álláspontot kanonizálta. Emellett azonban már elvi kifogásaik is voltak a jelenlegi régiókkal szemben, mondván: azok alkalmatlanok arra, hogy működőképes közigazgatási egységgé váljanak.

Ám a kormányzati szinten regionalista szocialistáknál sem olyan egyértelmű a kép, mint az kívülről látszik: parlamenti képviselőik között is sok megyei érdekeltségű politikus van. Ők a regionalizálással kapcsolatos negatív véleményüknek a parlamenti választások előtt még nyíltan hangot is adtak. Balogh László, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat s egyben a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége szocialista elnöke például egy tavaly őszi önkormányzati konferencián még ekként biztatta társait: "a megyénkbe vetett hit vezessen bennünket". Márpedig a Baloghhoz hasonlóan érzők ma nem kevesen lehetnek az MSZP parlamenti padsoraiban; így most furcsamód éppen a Fidesz egyértelmű elutasító voksa segíthet feloldani a szocialista párton belüli feszültséget a kérdésben.

A politikai konszenzus hiánya ellenére a területfejlesztési célú régiók előtt már ma is szabad az út. Azok tartalmát ugyanis a kormány saját kedve szerint alakíthatja. Az utóbbi hetek politikai viharaiban azonban nem nagyon lehetett hallani ezzel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket. Márpedig e téren itt lenne mit lépni, hiszen a régiós területfejlesztési tanácsokban egyértelmű kormányzati túlsúly érvényesül. S milyen a sors: ezt az erőviszonyt annak idején a szocialisták heves kritikája mellett még a Fidesz-kormány idején alakították ki, ám valahogy azóta sem sikerült helyrebillenteni az egyensúlyt. A kormány kiegyensúlyozottabb irányítású és döntési szabadságú regionális fejlesztési tanácsra való törekvése ugyanakkor alighanem nagyobb hitelt adhatna a közigazgatásban tervezett lépéseknek is.

Társadalom

Regionalizélés

Miután a kormány a parlamenti vétó miatt nem foghat hozzá az önkormányzati régiók megszervezéséhez, a közigazgatás lopakodó átalakításába kezdett.

A román titkosszolgálatok dokumentumaiból rendeztek hangjátékot Hajdu Szabolcsék

A román titkosszolgálatok dokumentumaiból rendeztek hangjátékot Hajdu Szabolcsék

Megerősítette a Samsung: szakítanak a hagyománnyal, nem Galaxy S11 lesz az új csúcstelefon neve

Megerősítette a Samsung: szakítanak a hagyománnyal, nem Galaxy S11 lesz az új csúcstelefon neve

Egy helikopter gyakorlatilag megskalpolt egy óvatlan teherautót – videó

Egy helikopter gyakorlatilag megskalpolt egy óvatlan teherautót – videó

Orbánék vagy Európa felé megy Szlovákia?

Orbánék vagy Európa felé megy Szlovákia?

Ahány foka, annyiféle: izgalmas lépcsőt barkácsolt a MÁV Tatán

Ahány foka, annyiféle: izgalmas lépcsőt barkácsolt a MÁV Tatán

Négy évre javítóintézetbe kerül a szüleit megkéselő lány

Négy évre javítóintézetbe kerül a szüleit megkéselő lány