Három eddigi alpolgármestere közül kerül ki a főpolgármesterségre kacsingató Tarlós István óbuda-békásmegyeri polgármester utóda. A Centrumtól a MIÉP-ig támogatott fideszes jelöltnek kedvez, hogy az MSZP és az SZDSZ egymásra is fúj.

Félmillió forint kártérítést követel bírósági keresetében Pető György, a budapesti III. kerület alpolgármestere, MSZP-s polgármesterjelölt Bőhm Andrástól, az SZDSZ fővárosi frakcióvezetőjétől, amiért egy sajtónyilatkozatában "ügynökmúlttal rendelkezőnek" titulálta. Az ügynök a közvélekedés szerint besúgót jelent, ami sérti a felperes polgármesterjelölt személyiségi jogát - érvel Pető, aki vállalhatónak tartja a tavaly nyilvánosságra került tényt, mely szerint 1979-1983-ban a Belügyminisztérium (BM) III/II-es csoportfőnökségének amerikai osztályán, kémelhárító rendőrtisztként szolgált (később a BM KISZ-tikára, majd a KISZ KB osztályvezetője lett).

Az eddigi választási eredmények ismeretében Pető nem volna esélytelen: a képviselő-testületben baloldali a többség, ő maga pedig négy évvel ezelőtt 9 százalékkal maradt alul a polgármesteri székért folyó küzdelemben a kerület élén a rendszerváltás óta regnáló Tarlós Istvánnal szemben. Ráadásul utóbbi az idén már nem hazai pályán, hanem - a Fidesz és szövetségesei támogatásával - a főpolgármesterségért száll ringbe. Csakhogy a koalíciós társ SZDSZ - úgy tudni, az országos ügyvivői testület nyomására - nem támogatja Petőt, miközben az ellenjelölt Bús Balázs (Fidesz) alpolgármester mögött a Centrumtól az MDF-en át a MIÉP-Jobbikig az egész közép- és jobboldal felsorakozott. A szintén kerületi alpolgármester, Csire János július végén kilépett az SZDSZ-ből, és önállóan méreti meg magát, miután volt pártja úgy döntött, nem állít aspiránst a "nem támogatott" Pető ellenében.

Az aspiránsok közül az MSZP-s jelölt kötődése a legfrissebb a kerülethez: Pető 1996 óta él Óbudán, azóta tagja az MSZP-nek, ahol 2000 táján kezdett aktív helyi pártmunkába, addig - és egy ideig párhuzamosan - tanácsadó céget működtetett. Ettől kezdve viszont töretlen a karrierje, amit annak tud be, hogy számos párttársával ellentétben ő már "dolgozott hierarchiában". Mások ugyanakkor emlékeztetnek arra is, hogy ekkoriban a helyi MSZP belső válságát élte, a III. kerület sem volt mentes az olykor generációs ellentétektől, amelyek alkalmasint kriminális fordulatot is vettek, legalábbis a kerületi exképviselő Pánczél Ferenc (MSZP) sikkasztási büntetőügye (HVG, 2000. február 19.) erre enged következtetni. A botrányokon mindenesetre a kívülállóként érkezett Pető lett úrrá.

"Alighanem én képviselem a Tarlós által örökül hagyott konszenzusos politizálást: a baloldal pártjai még egymással sem képesek kiegyezni" - kovácsolt tőkét az ellenoldal viszályából a HVG-nek nyilatkozó Bús. Valóban úgy tűnik, az óbudai ügynökbotrány csak háborús ok volt, az ellentétek régebbi keletűek. Csire az SZDSZ békásmegyeri szervezetének alapítója, később ügyvivője volt, aki az MSZP megrendelésére júliusban készült, nem publikált helyi felmérés szerint a három jelölt közül a legismertebb. (Népszerűséget, úgy tudni, nem mértek, alkalmasságban viszont, ha nem is sokkal, de Bús vezet.)

Csire maga sem rejti véka alá, hogy méltánytalanságként érte meg a vele történteket: pártja kétszer is az MSZP jelöltje - 1998-ban az azóta a jobboldal mellett korteskedő Csintalan Sándor, 2002-ben pedig Bihary Gábor - javára léptette vissza a kerületi polgármester-választáson. Abban azonban, hogy éppen most szakadt vége a türelmének, közrejátszhatott, hogy a fő esélyes Tarlós maga döntött úgy, helyben nem indul újra. Csire mellesleg 1994-ben kevéssel úszta csak meg a pártfegyelmit, miután annyira elégedetlen volt az SZDSZ akkori jelöltjével, Kovács Gábor agykutató villamosmérnökkel, hogy az akkor már jobboldali fordulatot vett Tarlós mellett kampányolt a helyi újságban.

Mostani korteskedésének költségét egyébként Csire maga állja - némi támogatói hátszéllel, akiket azonban nem kívánt megnevezni -, s ő a saját maga kampányfőnöke. Mint mondja, ellenfelei a lejáratására terjesztik, hogy ezt a posztot a Vertical Invest Szövetkezet csődje kapcsán csalással vádolt, amúgy az óbudai elitbe régóta bejáratos, egy időben például Pánczéllal is együtt üzletelő Klivinyi Zoltán médiavállalkozó (HVG, 2003. szeptember 6.) tölti be. Az történt csupán - mondták a független jelölt környezetében -, hogy Klivinyi, aki külföldről hazatérvén az Óbuda című helyi újságból értesült Csire önállósodási terveiről, megkereste őt, és figyelmébe ajánlotta a bulvármegjelenés fontosságát. Egyúttal be is ajánlotta Csirét a Napi Ásznál, majd átvette a sztorit a Klivinyihez köthető online Esti Hírlap.

Az októberi befutóra alighanem kevesen mernének fogadni. Tarlós népszerűsége ellenére a kerület többsége hagyományosan balra húz, köszönhetően elsősorban a lakótelepi szavazóknak. A kertvárosok - a hegyvidéki körzetek és Csillaghegy - jobboldali többségűek, míg a Kolosy tér környéke balos ugyan, de a MIÉP éppen itt a legerősebb, akár az 5 százalékot is elérheti. Csakhogy azt egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy a kormányzati megszorító intézkedések mennyi "panelvoksot" visznek el, ahogyan az is előfordulhat, hogy a Tarlós által az évek során tudatosan is edzett Bús és csapata lemásolja a 2002-es eredményt, azaz a polgármesteri széket képes elnyerni, miközben a képviselő-testületben nem szerez többséget a jobboldal. Figyelemre méltó az is, hogy a kerületben gomba módra szaporodó lakóparkok vegyes elkötelezettséget mutatnak: a pártbelügyek ismerői balosnak mondják például a Szépvölgyi úti La Siestát és a Lajos utcától a Duna felé épült Sun Palace-t (utóbbi több mint 500 lakást jelent, igaz, sokat külföldiek vásároltak meg), míg az egykori szovjet laktanya területén épült Óbuda lakóparkban - ahol Bús is él - bennfentesek szerint a Fidesz-MPSZ tarolhat.

A jelöltek egyébként - legalábbis Csire és Bús kampányanyagaiból ez olvasható ki - rendre a magukénak tudják be a Tarlós-éra eredményeit, az új bölcsődei férőhelyeket éppúgy, mint a 3,5 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztést, miközben további hasonlókat ígérnek. Bús például együttműködne a szomszédos Ürömmel, Budakalásszal és a II. kerülettel, miközben - mint állítja: bármi legyen is a főpolgármester-választás eredménye - közös projektben gondolkodik a fővárossal a Hajógyári-sziget önkormányzati része, a gázgyár környéke, a sportcélokra megőrizni tervezett Római-part, illetve a Mocsáros-dűlő hasznosításakor, ahol közparkot alakítana ki

RÁDI ANTÓNIA

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

Hazánkban a legújabb zöld rendszámos Opel

A lényeg változatlan: Lada Niva reklám 1977-ből és 2020-ból

A lényeg változatlan: Lada Niva reklám 1977-ből és 2020-ból

Nem fogadnák el a kormány ajánlatát a gyöngyöspatai romák

Nem fogadnák el a kormány ajánlatát a gyöngyöspatai romák

Hat és fél év után kapott ki kedvenc számában Hosszú Katinka

Hat és fél év után kapott ki kedvenc számában Hosszú Katinka

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Kiütéses vízilabda-győzelem Szerbia ellen

Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány

Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány