Senki nem ismeri a múlt heti műegyetemi tűz okát, így nem érezhetik biztonságban magukat az azokban az épületekben élők, dolgozók sem, amelyek alagsorában szintén lőtér működik. Csak a fővárosban tucatnyi ilyen van.

Egy évszázados hagyománynak vége szakad a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen: a főépület alagsorában található - s azzal együtt, 1909-ben átadott - lőtér bizonytalan, ám minden jel szerint hosszú időre bezárja kapuit a múlt heti, három tűzoltó életét követelő tragédia következményeként. Így döntött Molnár Károly, az intézmény rektora, noha lapzártánkkor még nem lehetetett tudni, mitől és hogyan gyulladt meg múlt kedden a Hauszmann Alajos tervei szerint készült lőtér, pontosabban a lövedékek visszacsapódásának megakadályozására felállított gumifal. Egyelőre az is tisztázandó, miként haltak hősi halált - az önkormányzati és területfejlesztési miniszter által utóbb posztumusz előléptetett - tűzoltók, akiknek hét további társa is füstmérgezést kapott. Ők szerencsésebbek voltak: még időben rájuk találtak a bonyolult folyosórendszerben, így rövid kórházi kezelés után hazatérhettek.

Amikor az első hívás befutott a tűzoltóságra, még semmi nem utalt a súlyos tragédiára. Egyszerű pincetűznek tűnt az eset, ám a természetes szellőzés nélküli, labirintusszerű folyosórendszerből felcsapott lángok és az égő gumi nyomán keletkezett füsttenger rövid idő alatt átláthatatlanná tette a csaknem 200 négyzetméteres lőtérből a külvilág felé vezető utat. A felderítést végző tűzoltóknak sorra fogyott el a levegőjük, s hármójukon már nem lehetett segíteni.

Az eset több szempontból is megrázta a szak- és a közvéleményt. Még az egyetemen sem volt közismert, hogy az alagsorban lőtér működik, azt pedig a tűzoltóság emberei még lapzártánk idején sem tudták megmondani, mi volt az elmúlt évtizedek legtragikusabb magyarországi tűzoltásaként emlegetett eset pontos kiváltó oka. Néhány napig a palackok avultságára vonatkozó teória járta, ám az illetékesek ezt utóbb cáfolták, mondván: a feladat ellátására a jelenlegi felszerelés is alkalmas volt. Ezt látszott alátámasztani az a tény is, hogy a szerencsétlenül járt tűzoltók különböző típusú és kapacitású palackkal vettek részt az oltásban. E hét elején a mentésben részt vevő Kiss László pedig már arról beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című adásában, hogy a pincerendszerből való kijutásban vezetőzsinórként használt vizestömlők "feltekeredése" akadályozta meg őket a tájékozódásban. Több fölösleges kunkor megtételével ugyanis értékes perceket veszítettek, miközben a rádiókapcsolat akadozott a fentiekkel. Így nehezebb is volt rájuk találni.

A tűz valódi okáról ugyanakkor sem a tűzoltóság, sem a katasztrófavédelem, sem pedig a rendkívüli halálesetek ügyében vizsgálódó rendőrség illetékesei nem tudtak még mit mondani. A lőtér és az ott gyakorlatozók papírjai mindenesetre rendben voltak, és a helyszínen talált nyomok sem utaltak szabálytalanságra. Az a városi legenda is megdőlt, hogy a tilalmi listán szereplő AK-47-es sorozatlövő fegyverrel lőttek volna: csupán annak egy lebutított sportváltozata került elő, amit legálisan használhattak. A lőszereket - amelyeket egyébként még időben sikerült kimenekíteni - még vizsgálják, mennyiben járulhattak hozzá a tűzesethez.

A tragédia nyomán - a közelgő önkormányzati választásoktól aligha függetlenül - mindenesetre gyorsan megnyílt a Fővárosi Önkormányzat pénztárcája. Demszky Gábor azonnali segélyt helyezett kilátásba az elhunytak családjainak, a városrendészeti bizottság pedig határozatot hozott, miszerint a főpolgármesternek meg kell találnia a módját, hogy a főváros a lehető leggyorsabban teremtse elő a tűzoltók munkakörülményeit javító eszközök 178 millió forintra becsült fedezetét. Így kaphatna minden budapesti tűzoltó új, fejlámpával is ellátott sisakot az éppen tízéves fejfedője helyett, továbbá nyolc hőkamerával, 100 légzőpalackkal, 180 mozgásérzékelővel és két automata bevetés-ellenőrző rendszerrel gyarapodna a tűzoltók eszközparkja. A hosszú lista mindenesetre arra utal, hogy - a mundér becsületét védő tűzoltói nyilatkozatok ide vagy oda - a résztvevők felszerelésének korszerűtlensége is közrejátszhatott a tragédiával végződő mentésben.

Az egyetemi lőtértűz arra is ráirányította a figyelmet, hogy Budapesten létezik egy, a külvilág számára némileg titokzatosnak tűnő világ: a fővárosban összesen 27 civil lőtér működik, ezek fele épületek pincehelyiségeiben. Polgári rendeltetésű lőteret egyébként - az erről szóló belügyminiszteri rendelet szerint - bármely, Magyarországon bejegyzett sportegyesület, gazdálkodó szervezet, az unió más tagállamaiban székhellyel rendelkező vállalkozás fióktelepe üzemeltethet, amennyiben erre engedélyt kap a lőtér helye szerint illetékes rendőrkapitányságtól. Erre pedig jó eséllyel pályázik, ha megfelel a jogszabályi követelményeknek, azaz rendelkezik például megfelelő szabályzattal és felelősségbiztosítást kötött a lőtér - mint veszélyes üzem - működtetésére.

A lőtereket, a fegyverek használatát, tárolását folyamatosan, szúrópróbaszerűen ellenőrzik a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészetének munkatársai. "Nem véletlenül nem hallottak eddig az emberek a lőtereken bekövetkező balesetekről" - mondta a HVG-nek Lapid Lajos, a budapesti főkapitány közbiztonsági helyettese, aki nem emlékezett egyetlen olyan esetre sem, amikor olyan szabálytalanságot találtak volna, amely miatt be kellett volna vonni egy lőtér üzemeltetési engedélyét. Sőt - tette hozzá Lapid - éppen azt tapasztalják, hogy a lőtereken kínosan ügyelnek a szabályok betartására. Mindenesetre a közeli jövőben még szigorúbb ellenőrzés várható, a fővárosi védelmi bizottság ugyanis elrendelte valamennyi polgári célú lőtér felülvizsgálatát.

A lövészettel egyébként - lövészetvezető segítségével - bárki megpróbálkozhat, feltéve, hogy nagykorú. Az alkalmasságot ez esetben még vizsgálni sem kell; igaz, az ittas vagy kábítószeres állapot kizárja a lőterek látogatását. Egyébként láthatóan van is igény az ilyen, szakértői felügyelet mellett zajló amatőr lövészetre. A füzesabonyi lövészklub lőterére például még utazási irodák is szerveznek csoportokat.

A tűz martalékává lett, a Műegyetemi Természet- és Sporttudományi Egyesület által működtetett pincelőtér egyébként nem különösebben tűzveszélyes, "csupán" B kategóriás. Éppen ezért nem volt szükség tűzoltási tervre sem. A testnevelésórán belül a lövészetet választó egyetemisták az elméleti képzés után 6000 forintért fél év alatt tíz alkalommal összesen húsz céltáblára lőhettek, 300 lőszerrel. Ezzel a lehetőséggel félévente nagyjából kétszázan élnek - mondta a HVG-nek Hidvégi Győző, a lőtér vezetője. Hozzátéve, legtöbb tanítványa érdeklődik a fegyverek iránt, de volt olyan hallgatója is, aki terápiás céllal jött: a lövészettel próbálta legyőzni a fegyverekkel szembeni irtózatát. Hidvégi egyébként büszke arra, hogy nála tanultak azok a biztonsági őrök, akik fellépésükkel a közelmúltban két pénzintézeti rablást is megakadályoztak, és ezzel életeket mentettek. Hozzátette, náluk egyúttal "józan és normális gondolkodást is tanulhatnak az egyetemisták", ezért is bízik abban, hogy a rektor döntése még nem végleges.

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Elcukisodik a Csillagok háborúja: megérkezett Baby Jabba

Elcukisodik a Csillagok háborúja: megérkezett Baby Jabba

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Nem az számít, amit Pokorni az áldozatokra emlékezők előtt mond, hanem amit a saját közönségének

Orbán 100 nap után eltolta magától a problémát, amit Karácsony jelent

Orbán 100 nap után eltolta magától a problémát, amit Karácsony jelent

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

Kínaiaknak adta el az MNB-alapítvány Budapest egyik legdrágább telkét

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről

1333%-kal ugrott meg a Honor, csak épp azt nem árulják el, hogy mennyiről