Szeptembertől szabályozott keretek közt is indulhat a lobbizás Magyarországon, kétséges azonban, hogy a politikusok, állami vezetők és a rájuk hatni kívánók mennyire vállalják a nyilvánosságot.

Egy újabb igazolvánnyal, a hivatásos lobbistákéval is meg kell ismerkedniük szeptember elsejétől a kormányőröknek, amikor ellenőrzik a Parlamentbe, kormányhivatalokba belépni szándékozókat. A még ki nem hirdetett, de már elfogadott végrehajtási rendelet szerint az "A/7-es méretű, laminált fóliával fedett papírkártya" önmagában még például az újságírók számára hivatali időben állandó bejárást biztosító parlamenti belépőknél is "gyengébb" okmány lesz. A lobbisták ugyanis csak az előzetesen egyeztetett időpontban juthatnak be a felkeresni kívánt állami szervezetekhez.

Az érdekkijárókért lobbizók viszonylag keveset értek el: még azt sem tudták kiharcolni, hogy az igazolványos lobbistát a szakminiszter által kijelölt vezető vagy helyi önkormányzat bizottsága köteles legyen fogadni. Az idevágó - tetszés szerint alkalmazható - gumiparagrafus szerint ugyanis a közvetlen kapcsolatfelvételt "lehetőség szerint biztosítani kell".

Az, hogy szeptember 1-jétől hatályba lép a lobbitevékenységről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete, mégis komoly előrelépés, hisz jelenleg világosan csak azt írja elő jogszabály, mit nem tehet az érdekkijáró, illetve a hatalmi pozícióban lévő személy: nem követhet el befolyással való üzérkedést, vesztegetést és hasonlókat. A még 2001-ben, az Orbán-kormány idején előterjesztett - ám el nem fogadott - tervezet maga is a korrupció elleni harccal kapcsolta össze a lobbizás szabályozását; a most hatályba lépő ugyanakkor alapvetően az állami döntéshozatal nyilvánosságának, átláthatóságának kívánalmával érvel.

Hivatásos érdekkijárók persze eddig is működtek - becslések szerint akár száz-kétszáz szervezet és személy is élhet legalább részben lobbizásból -, de ezentúl regisztráltatniuk kell magukat, és viszonylag részletes szabályokat kell betartaniuk. Látványosan próbálta befolyásolni a döntéshozókat és a végrehajtó hatalmat is például a szoftverek hamisítása ellen fellépő Business Software Alliance (HVG, 2003. február 22.), amely bilincses óriásplakátokkal is nyomatékosította fellépését, mint ahogy igencsak rámenős lobbizás következtében lehetett még az idén is a dohányiparral összekapcsolni a magyar Formula-1-es futamot (HVG, 2006. április 14.). A látszatból ítélve gazdasági érdekérvényesítés lehetett a hátterében annak a nagyvonalúságnak is, amikor egy vegyipari nagyvállalkozó, Bige László, a Bige Holding Rt. igazgatója és egyben tulajdonosa - pártállásra való tekintet nélkül a kereszténydemokrata Semjén Zsolttól a szocialista Vári Gyuláig - vendégvadászatra fogadta a parlament vadászklubjának tagjait (HVG, 2004. március 6.).

Az egyik, tevékenységét nyilvánosan is vállaló lobbicég, a GPS Capital vezérigazgatója, Holchacker Péter szerint ők már felkészültek az új szabályokra. Szerinte a legtöbb fejfájást talán a kötelező tájékoztatás okozhatja majd az egész, eddig a diszkréció homályába burkolózó iparágnak, hisz negyedévente a lobbistáknak és az általuk felkeresett döntéshozóknak is be kell számolniuk mindenki számára hozzáférhető számítógépes honlapon valamennyi ilyen jellegű kapcsolatfelvételükről, találkozójukról. A beszámolókat a Központi Igazságügyi Hivatal (KIH) - ez a szervezet foglalkozik még kárpótlással, áldozatvédelemmel, pártfogó felügyelettel is - veti össze, s ha a lobbista túl gyakran "felejt el" nyilvánosságra hozni adatokat, akár az igazolványát, regisztrációját is elveszítheti. Ám míg ezekért akár eltiltás is járhat, a politikusok, tisztségviselők elleni lehetséges szankciókról hallgat a jogszabály.

Eddigi megbízóikat egyébként a megkérdezettek - így Holchacker sem - éppúgy nem kívánták megnevezni, mint az ügyvédi titokra hivatkozó, lobbistaként fellépő jogi képviselők. A potenciális "megkeresettek" oldalán álló Tóth Károly szocialista képviselő, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökhelyettese a HVG kérdésére elmondta, őt országos megbízatása kapcsán nem nagyon keresték - a nemzetbiztonsági beszerzések szabályai szerinte közismerten szigorúak -, helyi ügyekben viszont annál többször találnak rá. Ilyen lobbizás eredményének tartja, hogy Békéscsabán egyszerre 16 városi játszótér épülhetett, mert az általa vezetett városüzemeltetési bizottságnál jelentkező cég hétéves, késleltetett fizetési konstrukciót tudott felajánlani.

Igazságügyi miniszterként és ügyvédként is találkozott kijárókkal Bárándy Péter: a közbeszerzési törvénnyel kapcsolatban például több polgármester, képviselő is határozottan érvelt a számára kedvező változatok érdekében. A korábbi megkeresésekről Bárándy nem beszélt, ügyvédként nem is beszélhetett, de azt hozzátette: úgy véli, a jövőben a jogi képviselők "érdekkijáróként" kötelesek lesznek megállapodni megbízójukkal e körben az ügyvédi titoktartás alóli felmentésről.

Az engedély nélküli lobbizók ezentúl meglehetősen komoly és különleges képlet szerint kiszabott bírságra számíthatnak. A számítási mód lényege, hogy a KIH megállapítja az alapbírságot, majd többféle szorzót alkalmazhat. Például ha az engedély nélküli lobbizásra a parlament hatáskörébe tartozó döntés kapcsán került sor, az alapösszeg ötszörösét, miniszternél háromszorosát, helyi önkormányzatnál kétszeresét kell kiszabni. Ugyancsak hármas szorzót eredményez, ha valaki volt munkahelyén vagy közeli hozzátartozója által vezetett szervezetnél, ötöst pedig, ha lobbitevékenységtől való eltiltás hatálya alatt próbálkozik, összesítve így akár tízszeres szorzó is összejöhet. A KIH ráadásul érdekelt is lesz az éberségben, mivel a kiszabott bírság ötöde a hivatalnál marad.

FAHIDI GERGELY

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Az én hetem: Péterfy Gergely a börtönné lett országról

Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye

Keményen beszólt Márki-Zay Péternek Bessenyei Ferenc özvegye

Szánkóbalesetben halt meg egy 25 éves magyar nő Ausztriában

Szánkóbalesetben halt meg egy 25 éves magyar nő Ausztriában

Az orvosigazgató szerint hazugság, hogy kényszersterilizáltak volna betegeket

Az orvosigazgató szerint hazugság, hogy kényszersterilizáltak volna betegeket

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

Policy Solutions: a magyar politikában az hozhat változást, ha beüt a válság

Policy Solutions: a magyar politikában az hozhat változást, ha beüt a válság