Tetszett a cikk?

Az országgyűlési jegyzőkönyv Torgyán Józsefnek tulajdonítja a parlament 1990.

Az országgyűlési jegyzőkönyv Torgyán Józsefnek tulajdonítja a parlament 1990. szeptember 18-ai ülésén elhangzott "hordót a szónoknak" bekiabálást. Igaz, az akkor még SZDSZ-színekben politizáló Tölgyessy Péter felszólalása alatt elhangzó közbeszólás nem a szellemességéről, hanem hosszú utóélete miatt válhatott emlékezetessé. Többen a "hordót a zsidónak" mondatot vélték kihallani belőle. Az ügyben még az MTA Nyelvtudományi Intézetének fonetikai laboratóriuma is vizsgálódott, a verdiktet végül - nevezetesen, hogy a hordó valóban hordó volt - Györgyi Kálmán legfőbb ügyész mondta ki. Egy másik, sokszor idézett Torgyán-szólás, amit az utókor emlékezete szerint az motivált, hogy a kisgazdavezér egy beszédében már addig srófolta a tétet, hogy az "itt patak vér fog folyni" mondatra ragadtatta magát, valójában nem is tőle származik. Pontosabban az 1991. január 21-ei országgyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint Torgyán pusztán felidézett egy előző napi nyíregyházai lakossági fórumot, ahol felállt egy bizonyos "Molnár Györgyné nevű, ősz hajú öreg nő, aki elmondta, hogy patak vér fog folyni, ha nem fogják visszaadni a földet".

Elszólásai miatt többször kényszerült kínos magyarázkodásra Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere. Ilyen volt, amikor 1991-ben arról beszélt a parlamentben, hogy a zsidóüldözés csak Magyarország 1944-es német megszállása után kezdődött el, vagy hogy a demokratikus értékek leghitelesebb képviselői a "mi kormánykoalíciónk pártjai".

Sokszor egy-egy bekapcsolt mikrofon mellett elhangzó trágárság okozott kínos perceket a Házban, máskor ártatlanabb, humoros elszólásokat is őriz a rendszerváltás utáni politikai krónika. Például amikor Horn Gyula "lepubizta" Torgyánt. Ma már klasszikusnak számít a műfajban Szabó Ivánnak, az Antall-kormány pénzügyminiszterének 1993-ban saját pártjára vonatkoztatott elszólása-megállapítása is az MDF "borzalmas tagságáról".

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit