Újabban nemcsak a hivatalból védett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közlekedik páncélozott autóval, hanem legfőbb politikai ellenlábasa, Orbán Viktor is.

"Személyesen döntöttem úgy, hogy szükség van a páncélozott gépkocsira, miután értesültem arról, hogy az elnök életveszélyes fenyegetéseket kapott" - ezzel indokolta két golyóálló autó (egy személygépkocsi és egy terepjáró) beszerzését Hajdú János biztonsági főnök, aki Orbán Viktor és a Fidesz-objektumok védelméért felel. Történt mindez a közelmúltban, nagyjából egy időben azzal, hogy a legfőbb közjogi méltóságok biztonságáért felelős Köztársasági Őrezred páncélozottra cserélte Gyurcsány Ferenc kormányfő autóját. Az őrezred egyébként - mint Hajdútól megtudtuk - a Fidesz elnökének is felajánlotta a védelmet, ám ők úgy döntöttek, a párt önerőből óvja elnöke biztonságát.

Az önerő azonban ez esetben tágan értelmezendő. A már említett két páncélozott kocsi (továbbá egy korábbi, Orbán Viktor által csak néhány napig használt Mercedes) müncheni rendszámú kölcsönautó, amelyeknek becslések szerint havi több millió forintos díját egy külföldön élő, magyar származású és névtelenségéhez ragaszkodó Fidesz-szimpatizáns fizeti. A névtelenség elvileg azonban a nagyvonalú támogató esetében törvényesen csak jövő tavaszig tartható: a pártok ugyanis a mérlegükben kötelesek közzétenni azok nevét, akik az előző évben nagyobb összeggel támogatták a szervezetet.

"Az üzleti konstrukció kidolgozása nem az én feladatom, én mindössze jeleztem, hogy szükség lenne ilyen gépkocsikra" - tette hozzá Hajdú, aki a HVG-nek elmondta: egy-két tucat beosztottja fegyvertelenül látja el a Fidesz-elnök személyi védelmét, az irodák őrzését és a gépkocsi-vezetői munkát. A védelem ügye azonban nem csupán a Fidesznél van napirenden. A Köztársaság téri pártház elhagyására készülő MSZP-nél - mint azt érdeklődésünkre elmondták - hamarosan az elnökség tárgyalja majd a biztonsági kérdéseket, és ahol szükséges, módosít a szabályokon. A kisebb parlamenti pártok azonban a jelek szerint nem érzik fenyegetve magukat. Az SZDSZ-nél - mint a HVG kérdésére Horn Gábor ügyvivő elmondta - a székházzal kapcsolatos biztonsági intézkedések kizárólag abból állnak, hogy nonstop portaszolgálat működik. A KDNP, mint megtudtuk, csak portaszolgálatot működtet, s hasonlóan nyilatkozott Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese is, aki közölte: a pártnak nincs sem saját, sem külső biztonsági szolgálata. Más kérdés, hogy idén áprilisban Dávid Ibolya MDF-elnök is kapott fenyegetéseket, aminek nyomán egy darabig ő is testőrök kíséretében járt, igaz, azokat Dávid Ibolyának akkor az ideiglenes védelmet nyújtó Köztársasági Őrezred adta. A védett személyek és objektumok köréről egyébként egy többször módosított 1996-os kormányrendelet rendelkezik, amely azonban sem a parlamenti pártok vezetőit, sem a szervezetek létesítményeit nem említi. A rendelet szerint ugyanakkor ideiglenes védelmet kaphat az, akit "az Alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban álló közéleti tevékenysége miatt erőszakos bűncselekménnyel fenyegettek meg, illetve egyéb alapos okból a védelme szükséges".

Ha vezetőik és irodáik védelméről maguk gondoskodnak is, politikai nagygyűlések, tömegrendezvények lebonyolításához a szervezetek többsége igénybe vesz külső segítséget. A két kormánypárt, továbbá a Fidesz, úgy tűnik, mindig ugyanazokkal a biztonsági szolgálatokkal dolgozik. Az SZDSZ-t például - mint azt Horn Gábor megerősítette - nagyon régi partnerségi kapcsolat fűzi az 1990-ben alakult, ma három magánszemély tulajdonában lévő, 100 millió forint törzstőkéjű Nemzetközi Testőr Biztonsági Szolgálat Kft.-hez. Ráadásul az SZDSZ-Testőr kapcsolat valaha mintha több is lett volna a megrendelő és szolgáltató közötti jó viszonynál: az őrző-védő cégben 1995 tavasza és 1999 nyara között felügyelőbizottsági tag volt Szabady Csaba, aki ezzel egy időben az SZDSZ ügyvezető igazgatói funkcióját is betöltötte. Hasonlóan szorosnak tűnik a kötés a Fidesz és az 1994-ben alakult, jelenleg két magánszemély tulajdonában lévő Valton-Sec Kft. között. A főként koncertek, kulturális rendezvények, sportesemények biztosítására szakosodott Valton-Sec azonban mintha nem akarna büszkélkedni pártkapcsolataival. A honlapjukon hozzáférhető terjedelmes referencialistáról hiányoznak a Fidesz rendezvényei.

"A biztonsági szolgálatok rendszerint próbálják elkerülni, hogy baloldalinak vagy jobboldalinak címkézzék őket" - adott egy lehetséges magyarázatot a diszkrécióra ifjabb Lasz György, az In-Kal Security ügyvezetője. Mindez - mint mondja - saját tapasztalat: az In-Kalt ugyanis évtizedes munkakapcsolat fűzi az MSZP-hez. Egy megbízási szerződés értelmében ők őrzik a szocialisták pártingatlanait, egy lazább keretmegállapodás alapján pedig biztosítják az egyes rendezvényeket. Lasz elmondása szerint cége események biztosításán egyszerre mintegy ezer embert tud mozgósítani, ami egyrészt lehetővé teszi számukra, hogy olyan nagyszabású rendezvényeket elvállaljanak, mint amilyen például a Sziget Fesztivál vagy a Budapest Parádé, másrészt ne kelljen kapacitáshiányra hivatkozva visszamondaniuk megbízást. "Az Orbán-kormány idején az MSZP-székház mellett mi őriztük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, illetve az Egészségügyi Minisztérium épületét is" - mondta az In-Kal ügyvezetője, hozzátéve, hogy biztosítottak már MDF-kampányzárót, sőt dolgoztak Deutsch-Für Tamás Fidesz-politikus tavalyi esküvőjén is. A politikai palettán átívelő szakmai együttműködésre egészen friss példa is akad: az MTV-vel kötött szerződésben az In-Kal alvállalkozója az a Civil Szolgálat Zrt. (HVG, 2006. május 27.), amelyet Pintér Sándor, az Orbán-kabinet belügyminisztere tulajdonol.

Társadalom

Őszödi hangok

A jelek külső lehallgatásra utalnak - a HVG értesülései szerint jelenleg ez az eredmény tűnik valószínűnek Gyurcsány...

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Elhagyatott IKEA-épületből lesz nulla energiaigényű hotel

Robbanással tesztelték a Space X emberek szállítására alkalmas űrhajóját

Robbanással tesztelték a Space X emberek szállítására alkalmas űrhajóját

Sok városban már nem tudnak több pénzt elkérni az albérletekért

Sok városban már nem tudnak több pénzt elkérni az albérletekért

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Önnél megvan még? Kivesznek egy gombot az Instagramból

Így rabolta ki Angolát az elnök lánya

Így rabolta ki Angolát az elnök lánya