Megmagyarázhatatlannak minősítette Kökényesi Antal, Borsod megye rendőrfőkapitánya a múlt vasárnapi olaszliszkai lincselést. Hasonló - bár kevésbé tragikus - esetek azonban már korábban is történtek a térségben.

Az áldozat autója
© HVG
Szögi Lajos 44 éves tiszavasvári tanár vasárnap 4 óra tájban haladt át Olaszliszka roma lakások által szegélyezett főútján Renault Thaliájával. Bár a rendőrségi vizsgálat még tart, és a pontos körülményeket még nem tudni, feltételezések szerint miután észlelte, hogy elsodort valakit, megállt, kiszállt, és azt látta, hogy egy gyerek, aki későbbi vizsgálatok szerint minimális sérüléseket szenvedett, felugrik és elszalad. Visszaszállni már nem tudott, mert rárontott a gyerek apja, Horváth Dezső, a lány testvére, ifjabb Horváth Dezső és a rokonsághoz tartozó Szarka András. A támadók, miután betörték a kocsiablakot, percek alatt végeztek Szögi Lajossal - halálra rugdosták gyermekei szeme láttára.

A kivételes brutalitás hátterében részint az állhat, hogy a Szarka családban tíz évvel ezelőtt tragédia történt: a mostani esettől 300 méterre egy ittas, cserbenhagyó sofőr elütötte 5 éves gyereküket. Szarka Andrásné, az egyik gyanúsított édesanyja a HVG-nek azt mondta, a fia feltehetően azért ütött, mivel "sokkot kapott, mert a tesóját elveszítette kiskorában", hozzátéve: "Mélyről jövő, fájdalmas dolognak tartom, ami megtörtént, tiszta szívemből sajnálom a meghalt gyerekeit, feleségét és a férfit is, mert tudom, hogy milyen az, hogy valaki elveszít valakit."

A baleset óta az olaszliszkai utcák szinte teljesen kihaltak. Az emberek mintha elbújtak volna. A roma házakban is csönd van, sok üres. Horváthéknál rokonok ülik körül az asztalt lehajtott fejjel, köztük az elütött gyerek anyja. Az utcán valaki megsúgja, a baleset másnapján a cigányok egy része, úgy harminc ember - gyerekeikkel együtt - feltehetően félelmében csónakokon beevezett a Bodrog folyó árterén lévő szigetekre, ott töltötték a napot, míg a rendőrök értük nem mentek.

Három embert vett őrizetbe a rendőrség lapzártánkig, de nem tartják kizártnak, hogy további személyekre is sor kerül, s a bűncselekmény minősítése is változhat; most mindenesetre emberölés gyanújával vizsgálódnak. Az idáig kihallgatott elkövetők ellentmondásban vannak egymással, de mást-mást mondanak a szemtanúk is. A korábban különféle bűncselekmények miatt elítélt Horváth Dezső állítólag megpróbálta megfékezni a fiát és Szarka Andrást, az pedig tény, hogy az ő telefonhívása is befutott a sárospataki rendőrségre, melyben azt mondta: cserbenhagyásos gázolás történt Olaszliszkán, az elkövetőt visszatartották, igaz, "egy kicsit meg van verve".

Fekete Gyula, a község polgármestere szerint Olaszliszkán általában nyugalom van, de a lakosság közel harmadát kitevő mintegy ötszáz fős roma közösség néhány tagja folyamatos munkát ad a hatóságoknak. A rendőrség szinte minden bűncselekményt felderít, viszont a bírósági ítéletek annyira "elnézőek", hogy semmi visszatartó erejük nincsen - magyarázta a polgármester. A környéken kevés a munka, a cigány családok többsége támogatásokból tartja fenn magát. A polgármester úgy tudja, a lincselésben részt vett két fiatal még soha életében nem dolgozott, idáig segélyből éltek, így az az ifjabb Horváth Dezső is, akit a mostani választásokon a Roma Polgárjogi Mozgalom jelöltjeként beválasztottak a helyi kisebbségi önkormányzatba. Pórné Nagy Katalin, aki korábban a közeli Vámosújfalu polgármestere volt, s arra autózva részt vett Szögi gyermekeinek kimentésében, másban látja a gondok gyökerét. A romák problémáit soha senki nem akarta megoldani, csak szőnyeg alá söpörték a gondokat - mondta az asszony, aki ijesztőnek tartja, hogy a cigányok közül többen is "magyarellenes kijelentéseket tettek" a történtek után. Ő is kapott fenyegetéseket, amiről szerinte a hatóságok tudnak, viszont hivatalos helyen ezt nem erősítették meg.

Olaszliszka bűnügyi statisztikája - Vereczkei Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerint - átlagos. Ebben az évben kilenc erőszakos bűncselekmény történt, és mindegyiket felderítették. A statisztikákat böngészve azonban kiderül: a brutális támadás nem példátlan a faluban. Olaszliszkai fiatalok májusban egy vascsővel kétszer is olyan súlyosan megvertek egy helybeli férfit, hogy keze-lába eltört. Nem sokkal később ugyanez a két fiú egy asszonyt ütlegelt, mert a nem dohányzó nő nem adott nekik cigarettát. Ez év márciusában ivócimborák verekedtek össze, ami egyikük halálához vezetett. 2004-ben két helyben lakó idős házaspárt próbáltak kifosztani, és hokedlivel ütögették a háziak fejét, hogy adják elő értékeiket. Áprilisban árvíz idején sertéseket próbált lopni hét olaszliszkai férfi, tavaly decemberben 8-10 éves gyerekek a helyi zsidó temetőben sírköveket döntöttek le. Hivatalosan sehol sem tartják nyilván az elkövetők származását, de a helyiek úgy tudják, az esetek nagy része romákkal hozható összefüggésbe.

A szakértők véleménye megoszlik abban, mennyire köthető az elkövetők roma voltához a bűncselekmény brutalitása. Az északkelet-magyarországi régióban nem hivatalosan, de nyíltan és meglehetősen nagy indulattal beszélnek az úgynevezett cigánybűnözésről. Ennek legújabb formája a "mamázás", amikor idős, védekezésre alig képes személyeket támadnak meg fiatal bűnözők, táskájukat, szatyrukat ragadva el. Miskolcon egy néni olyan szerencsétlenül esett el egy ilyen támadás során, hogy utóbb halálosnak bizonyult combnyaktörést szenvedett. Gönczöl Katalin kriminológiaprofesszor, volt ombudsman viszont arra figyelmeztet, hogy amit sztereotip módon cigányokra jellemző bűncselekménynek neveznek, az nem a roma kultúra sajátosságaival függ össze, hanem a szegregált életmóddal. Minél elzártabb egy közösség, annál hevesebbek a reakciói a külső impulzusokra, viszont sikerrel lehetne tanítani az erőszakmentes konfliktuskezelés módszereit a legeldugottabb falvakban is. Emellett fontos lenne az, hogy minél több roma rendőr, fegyőr szolgáljon. Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman még sarkosabban fogalmazott. "Emberként, apaként rettenetesen megviselt ez a bűntény, de ez teljesen független mind az áldozat, mind az elkövetők bőrszínétől" - mondta. Szerinte az ilyen indulati bűncselekményeket bármely etnikai csoporthoz kötni téves sztereotípia.

Bármennyire rendkívüli is a vasárnapi tragédia, terjed a hétköznapi agresszió, néhány korábbi esetben csak a gyors rendőri fellépésnek vagy a szerencsének volt köszönhető, hogy közlekedési balesetből nem lett halálos önbíráskodás a térségben. Boldva községben például 2005. szeptember 9-én egy személyautó a vasúti átjáróban összeütközött a vonattal. Az autóban ketten meghaltak. A helyszínre érkező roma hozzátartozóktól a környező városokból összerántott negyvenfős rendőrcsapat védte meg a vonat vezetőjét. Másfél hónappal később Szendrőládon sodort el egy autós egy gyereket. A könnyebb sérülést szenvedett áldozat famíliája súlyosan bántalmazta a sofőrt (például leszakadt az egyik füle), az utas szerencsésebb volt: enyhe zúzódásokkal megúszta. Alig egy hónappal ezelőtt, 2006. szeptember 18-án ugyancsak a cigány többségű Szendrőládon verték meg egy személykocsi vezetőjét, aki a balesetben nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott egy helyi lakosnak.

FAHIDI GERGELY, PUSZTAI LÁSZLÓ

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Kórházszövetség: béremelés kell, de a betegellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe

Kórházszövetség: béremelés kell, de a betegellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe

Már hatan haltak bele a koronavírusba Kínában

Már hatan haltak bele a koronavírusba Kínában

Leszbikus párral reklámozza kávéját a Douwe Egberts

Leszbikus párral reklámozza kávéját a Douwe Egberts

Megnéztük, milyen autót kapott 28 millióért Áder János

Megnéztük, milyen autót kapott 28 millióért Áder János

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része