Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Szabadi Béla egykori földművelésügyi politikai államtitkárt: az elsőfokú verdikt szerint magányos hűtlen kezelő volt Torgyán József egykori helyettese.

Igazi nagyvad, Szabadi Béla volt kisgazda földművelésügyi politikai államtitkár képzeletbeli trófeájával díszítheti új munkahelye falát a Fővárosi Bíróságról (FB) távozó Diós Erzsébet tanácsvezető bíró. A jövőben a Bírósági Akadémián oktató Diós hű maradt a róla kialakult képhez: a gazdasági bűnügyek nagyágyújaként emlegetett, a sikerdíjas Tocsik Mártát, Kunos Péter és Princz Gábor exbankárokat első fokon felmentő bíró ezúttal sem mért vaskézzel. A 19 rendbeli, összértékében milliárdos nagyságrendű hűtlen kezelésben bűnösnek mondott Szabadi kétéves, négy évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott, míg a többi 11 vádlott - köztük az egykor Torgyán József exminiszter bizalmasaként emlegetett Simon László vállalkozó - megúszta (néhány sokadrendű vádlottat pénzbüntetéssel sújtott a bíróság, a többieket felmentette).

A Diós-tanács gyakorlatilag átvette a vádat emelő Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal fő érvét, mely szerint Szabadi kezében korábban a magyar közigazgatásban ismeretlen hatalom koncentrálódott. Hatásköröket kapott felettesétől, Torgyántól, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkárától, ő gyakorolta az FVM-érdekeltségű 18 gazdasági társaság tulajdonosi jogait, miközben erős volt a politikai támogatottsága. Mindehhez társult, hogy Szabadi olyan, úgymond sajátos vezetői stílust gyakorolt, amellyel szinte rettegésben tartotta beosztottait. Az érvelés annak idején, a 2002. eleji vádemeléskor nyilvánvalóan azt szolgálta, hogy ne kelljen felelősségre vonni Szabadi főnökét, az akkor még fő koalíciós szövetséges Torgyánt, illetve alkalmasint a Miniszterelnöki Hivatal vezetőit. S hogy megkerüljék Szabadi beosztottainak, így a kriminalizált szerződéseket ténylegesen megkötő cégvezetőknek a felelősségre vonását (holott a büntetőjog alapvetően nem fogadja el a büntethetőséget kizáró okként az állás elvesztésétől való félelmet). Az ügyészségi nyomozók által amúgy találomra és esetlegesen vádlottak padjára ültetett ilyen vezetőket egyébként Diós tanácsa amúgy fel is mentette.

Az FB szerint Szabadi - aki államtitkárként hivatalos személy volt, ami súlyosító körülmény - hűtlen kezelést követett el az FTC reklámszerződéseivel kapcsolatban. Az FVM által régóta támogatott sportklubot akkoriban Torgyán vezette, helyettese e poszton is az exállamtikár volt, aki úgy döntött, a Fradit az FVM-cégeken keresztül juttatja pluszbevételhez. Többnyire nem személyesen, hanem beosztottai útján utasította a társaságok vezetőit cégeiknek előnytelen, előre elkészített hirdetési megállapodások aláírására (a tárgyaláson nem derült ki, mindezzel mekkora hátrány érte az agrárcégeket). Nem a vádlott tehet viszont az ügyészség által a terhére rótt, összesen 163 millió forintos, szintén az FTC-t gazdagító átutalásról, kiderült ugyanis, hogy az erre vonatkozó támogatási szerződést még a Horn-kormány idején kötötte Szabadi MSZP-s elődje, Benedek Fülöp. Szabadi számlájára írták viszont, hogy fiktív megbízási szerződésekkel sikerült fizetéskiegészítéshez juttatnia titkárnőjét és akkori élettársát, Mesterné Simon Enikőt, illetve kedvenc sofőrjét, Szuromi László hivatalsegédet.

Simonnal együtt úszta meg a felelősségrevonást a fővádlott az egyik legfontosabb vádpontban - mégpedig a bírói indoklásból kitetszően a hibás ügyészi munka miatt. A vádhatóság nyomozói szerint Szabadi Simon kezdeményezésére 2000 januárjában arra utasította Csendes Jánost, az Agrárrendtartási Hivatal akkori vezetőjét, dolgozzon ki rendelettervezetet, amely 100 ezer tonna takarmánykukorica orosz exportjához nyújtana tonnánként 2 ezer forint támogatást. A Torgyán által március végén aláírt rendeletből a szignálás után, de még a kihirdetés előtt Szabadi utasítására törölték a cégenkénti 5 ezer tonnás mennyiségi korlátozást. Diós szerint ellenben az ügyészek semmivel sem támasztották alá Simon felbujtó szerepét a történtekben. Szintén a bizonyítékok hiányán megbukott a Szabadi elleni legismertebb vád, amely szerint jogtalanul utazott rendszeresen a repülőgépek első osztályán - a vádlott állította, nem tudta, hogy ez nem jár neki, az ügyészek pedig nem tudták igazolni az ellenkezőjét.

Szabadi és ügyvédei - kezdetben a későbbi igazságügy-miniszter Bárándy Péter, majd édesapja Bárándy György - rendre politikai megfontolásokat véltek felfedezni a büntetőeljárás hátterében. Tény, Szabadi ügyeire már 1998 óta interpellációk sorában kísérelte meg felhívni a figyelmet az akkori ellenzék. Mára politikatörténeti közhellyé vált, hogy Szabadi pártjára, az FKGP-re a Fidesznek a 2001-2002-es költségvetés 2000-es parlamenti megszavazásáig volt szüksége. "Azt sem kérdezi senki, hogy a kétéves büdzsé tárgyalása során a tárcának kiharcolt plusz 192 milliárd forintot mire költötték immár Torgyán és Szabadi nélkül" - válaszolta az Indexnek még házi őrizetből adott interjúban a vádlott. Később a kisgazda szavazók begyűjtése s a párt leszalámizása során jól jött az előbb a kenőpénz átvételén tetten ért Székely Zoltán országgyűlési képviselő, majd Szabadi ellen látványos külsőségek közepette indult büntetőeljárás.

RÁDI ANTÓNIA

Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek

Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek

A Lexus elképzelte, milyen járművekkel közlekedhetnénk a Holdon, ha már ott élnénk

A Lexus elképzelte, milyen járművekkel közlekedhetnénk a Holdon, ha már ott élnénk

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A nap autós videója: 94 éves nagymama a Teslában, ami önálló életre kel

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

A Fidesz szerint magára hagyta a fertőzést kapott betegeket Budaörs

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról

Megemlékeztek a pesti gettó felszabadításának 75. évfordulójáról