Tetszett a cikk?

Új egyeztető fórumot harcoltak ki maguknak az önkormányzatok a Gyurcsány-kabinetnél. A felek első összecsapása februárra várható.

Talán nem is olyan nagy baj, hogy a kormány tavaly is "elfelejtett" egyeztetni az önkormányzati szövetségekkel a költségvetési törvényjavaslatról. Az ezt követő felháborodás - és persze a Fidesz jelentős önkormányzati térnyerése - kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első állandó, kormányhatározatban körülírt egyeztető intézmény a kabinet és a helyhatóságok képviselői között, a köef becenevű Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma. A "kormány mellett működő döntés-előkészítő, véleményező, tanácsadó, javaslattevő és a helyi önkormányzatok napjával (szeptember 30.) kapcsolatban koordináló testület" február közepén jön majd össze először érdemi munkára (decemberben csak alakuló ülést tartott), a továbbiakban pedig évente legalább négyszer.

Az önkormányzatok nyomására a fórumból kihagyták a kormány alá tartozó regionális közigazgatási hivatalok vezetőit, tagja lett viszont mind a hét működő országos önkormányzati szövetség (lásd táblázatunkat). A kabinetet az egészségügyi, a szociális, az oktatási, valamint a pénzügyminiszter képviseli a grémiumban, amelynek elnöke Lamperth Mónika önkormányzati miniszter, első társelnöke pedig Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A HVG értesülései szerint a kormányfő sokallotta a hét szövetséget az érdemi munkához, s így voltak az önkormányzati oldal egyes vezetői is, de az utóbbiaknál végül győzött az az érvelés, hogy "senki nem maradhat ki a párbeszédből most, hogy valami elindult".

Az októberi választások nyomán az önkormányzati érdekképviseletekben lezajlott tisztújítások nem sok jót ígérnek a kormánynak. A politikailag nagy súlyú s eddig általában kormánypárti vezető által irányított Megyei Jogú Városok Szövetségét (MJVSZ) a balesetéből lábadozó Toller László, Pécs korábbi polgármestere helyett az Orbán Viktor Fidesz-elnök lehetséges utódaként is emlegetett Kósa Lajos debreceni polgármester vezeti, igaz, Szita Károly (Fidesz) helyett Botka László (MSZP), Szeged első embere lett a társelnök. Már nem szocialista irányítású az 1991-ben, az érdekképviseletek közül utolsóként megalakult Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) sem. Ezt ugyanis a fideszes Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke irányítja, míg a korábbi gyakorlat szerint mindenkor a Bács-Kiskun megyei önkormányzat első embere, így legutóbb - októberig - Balogh László (MSZP) vezette.

Csupán a kisebb súlyú szövetségek maradtak kormánypárti kézben. Változás történt a 10 ezer lakosánál nagyobb településeket is felölelő s így politikailag is jegyzett Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének (KÖOÉSZ) élén is, ám ezt sikerült koalíción belül megoldani. Alapítója és eddigi elnöke, Magyar Levente (SZDSZ) ugyanis 16 év után elvesztette Jászberény polgármesterségét, de az új elnök Sütő László, Marcali MSZP-s első embere lett. A Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségét (KÖSZ) is elkerülte a jobboldali hatalomátvétel: újraválasztották az alapításnál is segédkező Wekler Ferencet, az SZDSZ volt országgyűlési képviselőjét. Az 1989-ben még tanácselnökök által létrehozott, 1991-től a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) nevezett szervezetben márciusban lesz tisztújítás. A gyökerei miatt a baloldalhoz tartozónak elkönyvelt, arányában viszont 85 százalékban független irányítású helyhatóságokat összefogó, s egyébként az önkormányzatok több mint felét lefedő szervezet viszont szintén túl van egy vezetőváltáson. Eddigi elnökét, az SZDSZ-es Dióssy Lászlót ugyanis nem választották újra Veszprém polgármesterévé, ezért az újrázó társelnökök közül Szilágyi Menyhértet, Csorvás független polgármesterét tették meg megbízott elnökké.

De nem csupán a politikai átrendeződés miatt kétséges az új egyeztető fórum sikere. Érdemi munka még semmi, botrányok viszont máris akadnak a grémium körül. Kósa például nem ment el a köef decemberi alakuló ülésére, mert a meghívóban egy szó sem esett arról, hogy ott lesz a "fél kormány és a miniszterelnök". Így közleményben kívánt "jó píárkodást, eredményes gittrágást, hálás sajtót és megfelelő s időben éljenző közönséget a miniszterelnöknek". Azóta kiderült, talán nem ok nélkül kétkedik a kabinet szándékaiban a debreceni polgármester. Januárban ugyanis szelektálva egyeztetett a miniszterelnök a komplex kistérségi programokról, például nem kapott rá meghívást a Gémesi-féle MÖSZ. "Lehet, hogy figyelmetlenség történt, vagy csak egyszerűen még nagyon új a köef" - nyilatkozta megengedően a HVG-nek a gödöllői polgármester. Ő ugyanis a történtek ellenére bizakodó az új fórummal kapcsolatban, csakúgy, mint a HVG által megkérdezett több más önkormányzati vezető is.

PÁLMAI ERIKA

Hiába hajtott Verstappen, Hamilton nyerte a Spanyol Nagydíjat

Hiába hajtott Verstappen, Hamilton nyerte a Spanyol Nagydíjat

Ez történt: Kiderült, valójában mennyire véd az első dózis Pfizer és AstraZeneca oltás

Ez történt: Kiderült, valójában mennyire véd az első dózis Pfizer és AstraZeneca oltás

Koponyák, fogak, csontok – rendkívüli felfedezés egy Rómához közeli barlangban

Koponyák, fogak, csontok – rendkívüli felfedezés egy Rómához közeli barlangban