Tetszett a cikk?

Az áldozat anyjának magánnyomozása alapján elrendelt telefonlehallgatások nyomán is tárgyalnak újra egy jogerősen lezárt komlói gyilkossági ügyet.

Előzetes letartóztatásban van a magyarszéki Horváth Róbert múlt csütörtök óta egy olyan bűncselekmény gyanúja miatt, amely alól korábban bizonyítékok hiányában jogerősen felmentették. A magyarázat egy rendkívüli jogorvoslati eljárás, a perújrafelvétel s ezen keresztül egy végsőkig elszánt anya részsikere.

Az alapügy, az áldozat komlói környezetén túl a magyar autóversenyzők társadalmát is megrázó brutális gyilkosság 2001. szeptember 28-án történt, amikor a raliversenyző Pfilf Csabát vállalkozása irodájában agyonverték. A tettes úgy próbálta beállítani a helyszínt, mintha az ablakon bemászott betörőt érte volna tetten az asztalosipari cég társtulajdonosa, s az így kialakult verekedésben vesztette volna életét. A baranyai nyomozók azonban meglehetősen hamar Pfilf mitfahrerét, navigátor versenyzőtársát, egyben üzleti partnerét, Horváthot gyanúsították meg az emberöléssel, akit 2001. novemberben előzetes letartóztatásba is helyeztek.

"A hétvégén autós gyorsasági országos bajnokság volt a ringen, ahol ment egypár ralis is és fekete szalag volt a vasakon" - tudósított egy internetes fórum arról, miként emlékeztek meg sporttársai a saját kategóriájában, spéci Ladájával országos bajnokságot is szerzett 36 éves versenyző haláláról. A feltételezett gyilkos letartóztatásával nagyjából egy időben már az áldozatról elnevezett első emlékversenyt is megrendezték Pécsett, s egy ideig úgy tűnt a Baranya Megyei Bíróságon, megoldódott az ügy. Csakhogy 2003-ban első fokon bizonyítottság hiányában felmentették Horváthot, az ítélőtáblai másodfokú tárgyalásra pedig gyakorlatilag sor sem került, mivel az ügyészség meglehetősen szokatlan módon visszavonta fellebbezését (egy bizonyítási indítványuk elutasítása után állítólag nem látták értelmét a további küzdelemnek), így 2004-ben jogerőssé vált a mitfahrer ártatlanságát kimondó ítélet.

Ebbe a legkevésbé a fiát gyászoló Pfilf Csabáné tudott belenyugodni. Az anya szabályos magánnyomozásba kezdett, szerinte "Robinak" - azaz Horváthnak, akit fia szinte testvérként szeretett, s aki rendszeresen náluk ebédelt - több oka is volt a gyilkosságra. Egyrészt pszichológiai, hogy legalább így fölébe kerekedhessen az általa irigyelt-bálványozott versenyzőtársnak. Másrészt pedig anyagi: több millió forintot remélhetett a cégtárs - kettejük azóta felszámolt vállalkozása a nevét is a tulajdonosokról kapta, Ho-Pfi Bt. - halálától. Pfilf Csabáné végigjárta fia ismerőseit, találkozott a Horváth család több tagjával, sőt - mint a Színes Bulvár című lapnak nyilatkozta - "még az ügyet tárgyaló bírák, ügyészek és ügyvédek életét is feltérképezte".

Többen is segítették őt információkkal, így végül Horváth ismerősei közül sikerült olyan személyekre felhívni a rendőrség figyelmét, akiket az alapeljárásban nem hallgattak ki. Noha a bírósági tárgyalás várhatóan nyilvános lesz, a bírói engedély birtokában, titkosszolgálati eszközök alkalmazásával szerzett, például lehallgatott új információk lényegéről egyelőre senki sem nyilatkozik. Az igazságszolgáltatás "műhibáira" vonatkozó durva pletykákat, miszerint az első fokon eljáró bírót megvesztegették volna, vagy a fellebbezést visszavonó ügyész távoli rokonságban állt volna a vádlottal, vagy lett volna olyan hivatalos szereplő, akit súlyosan megfenyegettek, a vizsgálat eddigi állása szerint semmi sem támasztja alá.

Perújítást olyankor lehet elrendelni, ha az ítélethozatalt követően válnak ismertté annyira fontos új információk, amelyektől a verdikt lényeges megváltoztatása, felmentett személy elítélése, bűnösnek mondott ártatlanná nyilvánítása vagy a kiszabott büntetés érdemi módosítása várható. A meglehetősen szigorú megkötések miatt a perújítási kérelmek döntő többségét elutasítják, a Pécsi Fellebbviteli Főügyészségen is egészen kivételesnek számít a mostani eset, amikor hivatalból, maga a vádhatóság adja be a perújítási kérelmet bűnösség megállapítását kérve.

Nem kizárt persze egy újabb felmentő ítélet sem, ami jócskán erősítené Horváth pozícióját az általa indított, de a perújítás miatt felfüggesztett, nem hivatalos információk szerint 12 millió forintos kártalanítási perben. Ennyi pénzt követel ugyanis az államtól az előzetesben töltött mintegy másfél év miatt.

FAHIDI GERGELY

Társadalom

Rekordkártalanítás

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság előtt kötött egyezség szerint ifjabb Burka Ferenc 25 millió forintos kártalanítást kaphat...

„Nap mint nap szadizmusnak vannak kitéve” – Angela Merkel segítségét kérték a Ryanair-gépen elfogott fehérorosz újságíró szülei

„Nap mint nap szadizmusnak vannak kitéve” – Angela Merkel segítségét kérték a Ryanair-gépen elfogott fehérorosz újságíró szülei

Publicus: A kormánypártiak több mint fele szerint is helytelen, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz kerül

Publicus: A kormánypártiak több mint fele szerint is helytelen, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz kerül

Mészáros Lőrinc: Aki azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat

Mészáros Lőrinc: Aki azt állítja, hogy mi mindent viszünk, az nem mond igazat