Az európai parlamenti választás közeledtével tovább nő a feszültség Erdélyben a magyar politikai szervezetek között.

Két nappal a február 4-ére kiírt időközi önkormányzati választások előtt Székelyudvarhelyen néhány kisméretű plakáton kívül semmiféle látható jele nem volt a kampánynak. A HVG munkatársa által megkérdezett választók zöme egyszerűen csak egy működőképes önkormányzati testületet kívánt maguknak: a Markó Béla-féle Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Szász Jenő udvarhelyi polgármester irányította Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) közötti háború miatt a település rendre elesik mind az országos, mind az uniós fejlesztési pénzektől. A patthelyzet oka, hogy a székelyudvarhelyi önkormányzatban a 2004-es helyhatósági választások óta kilenc RMDSZ-es és ugyanennyi "szászista" képviselő feszül egymásnak, kölcsönösen megfúrva egymás kezdeményezéseit, bojkottálva az üléseket. Végül aztán a prefektus - vagyis a bukaresti kormány megyei képviselője - a 2005 novembere óta gyakorlatilag határozatképtelen testület feloszlatását, és új választások kiírását kezdeményezte.

Az erőviszonyok időközi megméretése kapóra jöhetett volna az MPSZ háttérvárosának számító Udvarhelyen. Csakhogy a Fidesz budapesti támogatását élvező polgáriaknak a mai napig nem sikerült pártként bejegyeztetniük magukat, márpedig most már ezt előírja a törvény. "Valamifajta forradalomra van szükség, mert az RMDSZ magyar egypártrendszert, politikai monopóliumot teremtett Erdélyben, ezért nincsenek biztosítva az itteni magyarok alapvető jogai" - vázolta az ellentét hátterét a HVG-nek Szász, az MPSZ elnöke.

A "forradalmat" a jelek szerint a polgári szövetség Magyar Polgári Pártként való bejegyzése indíthatná el. Ez azonban nem egyszerű. Szász szerint a Markóék által is támogatott 2004-es párttörvény "tudatilag is csak az elsőszülött gyermeket tűri meg, nemhogy a gyakorlatban". Az elsőszülött pedig az RMDSZ. Az MPSZ kizárólag akkor indulhatott volna saját listával, ha az újonnan alakulgató román pártok által is diszkriminatívnak tartott törvény előírásainak megfelelően be tudja bizonyítani, hogy az általa képviselt kisebbség 15 százaléka a szervezet tagja, ugyanakkor 15 megyéből és Bukarestből 25 ezer támogató aláírást összegyűjt. A székelyudvarhelyi polgármester mindezt alkotmányellenesnek ítéli. Az MPSZ a helyhatósági választásokon akart indulni, egy bukaresti vagy éppen bákói támogató eleve kiszorul a választás és a választhatóság lehetőségéből - érvelt Szász. A listaállítással kapcsolatos vita végül az Alkotmánybíróságra került, ezért aztán az udvarhelyi választási bizottság múlt csütörtökön felfüggesztette tevékenységét, s az utolsó pillanatban elnapolta a február 4-ei voksolást.

A 2008-as helyhatósági választásokon már az RMDSZ ellenében, önálló pártként rajtol az MPP - jósolta Szász. Addigra biztosan sikerül bejegyeztetniük magukat, s nem szorulnak majd arra, hogy román pártok listáira próbálják feljuttatni embereiket, remélik. A parlamenti választásokra viszont szövetséget fognak ajánlani Markóéknak, nehogy a szavazatok megosztódása miatt a magyarság képviselet nélkül maradjon Bukarestben.

Kérdés azonban, hogy a Székelyföldre koncentrálva képes lesz-e az MPP elegendő súllyal fellépni az RMDSZ-szel szemben. A legtávolabbi "támaszpontot" Bihar megyében sikerült felállítaniuk, ám tavaly júliusban az MPSZ országos vezérkarának bihari tagjai - Szilágyi Zsolt választmányi elnök, Orbán Mihály elnökségi tag - kiléptek, és Magyar Polgári Egyesület néven külön szervezetet alakítottak. A két politikus ezt azzal indokolta, hogy az MPSZ csak a Székelyföldre összpontosít, és átlép a partiumi magyarság véleményén. Tény, a polgári szövetség fő célkitűzése, a Székelyföld területi autonómiája mondjuk a Nagyvárad környéki magyarokat gyakorlatilag nem érinti-érdekli, ezért ha a majdan megalakuló pártutód eséllyel akar indulni az RMDSZ ellen, akkor programkínálatába a szórványmagyarság kulturális autonómiára vonatkozó elképzeléseit is kénytelen lesz felvenni.

Az erőviszonyok felmérésére nem kell másfél évet várni. A május 13-ai európai parlamenti választás izgalmas előmérkőzésnek tűnik: jelenleg Románia 36 európai parlamenti (EP-) képviselője közül mindhárom magyar - Kelemen Attila, Kónya-Hamar Sándor, Szabó Károly - az Európai Néppártot erősíti. Kovács Péter, a RMDSZ ügyvezető alelnöke a HVG-nek Tőkés László püspök függetlenként való indulására utalva elmondta, reméli, "a kampány nem az egyház és a politika összecsapása lesz". Kijelentésének, miszerint nem fognak Tőkés ellen kampányolni, némiképp ellentmond, hogy Kelemen Hunor képviselő, a szövetség kampánystábjának elnöke egy múlt szombati sajtótájékoztatón "a múltat nem lehet visszahozni" szavakkal értékelte a püspök szándékát, majd hozzátette, "ha valaki, politikai pályáját tekintve 1990-ben valamit elmulasztott, azt nem lehet 2007-ben pótolni".

Az RMDSZ két esélyes jelöltje, Nagy Zsolt informatikai és Winkler Gyula megbízott gazdasági miniszter mandátumszerzésben reménykedik, ám egyre többen figyelmeztetnek, hogy a magyar voksok szétszóródása miatt előfordulhat, hogy az erdélyi magyarság EP-képviselet nélkül marad. Az ország ugyanis egyetlen választókerületnek számít, és kérdés, eléri-e az RMDSZ az 5 százalékos küszöböt, Tőkés pedig megszerzi-e az összes szavazat 3 százalékát. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a HVG-nek nyilatkozva megosztónak nevezte a püspök kezdeményezését, és úgy kalkulált, "Tőkés Lászlónak függetlenként semmi esélye nincs, s ezt neki, illetve az őt körülvevőknek is tudniuk kellene".

IRHÁZI JÁNOS / SZÉKELYUDVARHELY

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

A Fidesz néppárti tagsága még mindig be van fagyasztva

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

El kell tolni az El Clásicót a katalóniai helyzet miatt

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Újfent megbuktak a magyar cégek: kétharmaduk csal

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót

A románok után az osztrákok is bevezetik a videóbírót