Fél évtized után lezárult a Simon Tibor labdarúgó halála miatti többfelvonásos büntetőeljárás: a vádlottak közül csak egynek kell visszatérnie a rácsok mögé, hárman már "előre" leülték kiszabott büntetésüket.

A Fővárosi Ítélőtáblán okultak a Simon Tibor volt fradista és válogatott focista, soproni edző halála miatti, két évvel ezelőtti táblabírósági ítélethirdetés skandalumából (HVG, 2005. február 26.). Akkor a "közönség" botrányos jelenetekkel fogadta a verdiktet, majd az épület védelmét ellátó köztársasági őrezred tiszthelyettesei és egy rendőrjárőr előtt bántalmaztak egy fotóriportert. Most olyannyira nem volt hírverése az ügynek, hogy a fradista kemény mag képviselői ott sem voltak a tárgyaláson, a vádlottak szimpatizánsai pedig csendben örülhettek annak, hogy a fellebbviteli tanács gyakorlatilag jóváhagyta a legutóbbi, a büntetéseket lényegesen enyhítő döntést.

Jól érzékelteti a jogalkalmazás bizonytalankodását ebben a különösen nagy érdeklődést kiváltó ügyben, hogy ugyanarra a cselekménysorra immár a negyedik tényállást húzták rá. Eredetileg a nyomozás halált okozó testi sértés gyanújával indult, miután Simont a budai Lövőház utcában 2002. április 21-én éjjel úgy megverték, hogy két nappal később belehalt fejsérülésébe. Az eseményeket sem akkor, sem azóta nem lehetett minden részletében pontosan rekonstruálni, de az tény, hogy a volt focista egy barátjának születésnapját ünnepelték a Café Allure éjszakai szórakozóhelyen, ahol Simon meglehetősen kihívóan viselkedett - pezsgőt locsolt, lefejelt egy az eljárás során mindvégig ismeretlenül maradt férfit -, majd leköpte azt a Galambos Jánost, aki végül a halálát okozta. Először, még bent a szórakozóhelyen, egy nem megrendítő ütést kapott a "viszkis rabló" Ambrus Attilára hasonlító Galambostól, ezután kiszaladt az utcára, ahol az egyik biztonsági őr, Országh Roland utolérte és elgáncsolta.

A biztonsági kamerák felvételein is látszott, amint a biztonságiak - Országh mellett Hajnal Attila, valamint a készenléti rendőrség fizetéskiegészítésként az éjszakai életben is munkát vállaló törzsőrmestere, Hegyesi János - pofozással, rúgásokkal "lefenyítik" Simont, aki viszont ezt követően még fel tudott állni. Balszerencséjére épp ekkor kapta a futtában, lendületből odacsapó Galambos nagy erejű, végzetes ütését, amitől magatehetetlenül zuhant a földre, és beverte a fejét az útburkolatba. Szebeni László bíró mindezt 2003-ban úgy értékelte, hogy a négy személy egymás tettéről tudva, szándékegységben gyakorlatilag agyonverte Simont, vagyis mindannyian szándékos emberölés társtettesei. A büntetés ennek megfelelően drákói volt, Galambos 12 év, Országh és Hegyesi tíz-tíz év, Hajnal pedig nyolc év szabadságvesztést kapott.

Felülvizsgálatra alkalmatlannak minősítette az ítélőtábla a döntést (HVG, 2005. február 26.), olyan bizonyítási hiányosságokat sorolva, amelyeket csak megismételt eljárásban véltek orvosolhatónak. Az a furcsa eset állt elő ezzel, hogy - noha a bírói függetlenség elve szerint formálisan minden döntéshozó egyenrangú - a második körben Lassó Gábor tanácselnöknek főnökét, Szebeni elnökhelyettest kellett "kiigazítania". A két elsőfokú ítélet közt hatalmas a különbség. Lassó "egyéniesítette" a felelősséget, némileg leegyszerűsítve azt mondva ki, hogy halálos sérülést egyedül Galambos okozott, a biztonságiak csak kisebb erővel bántalmazták a focistát. Simon a biztonságiak "fenyítése" miatt még nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést sem szenvedett, így ők mindössze garázdaságot követtek el, Galambos pedig halált okozó testi sértést, mivel ölni a bíró szerint neki sem állt szándékában. Ekkor Galambos büntetését négy év hat hónapra, Országhét egy év hat hónapra, Hegyesiét és Hajnalét pedig egyaránt egy év négy hónapra mérsékelték, gyakorlatilag annyira, amennyit már az előzetesben leültek.

Egyedül a Simont elsőként elérő és földre vivő Országh büntetését emelte egy évvel az ítélőtábla mostani - második, immár végleges - ítélete , ami azt is jelenti, hogy neki még a lehetséges kedvezményeket figyelembe véve mintegy hét hónapra vissza kell mennie a rács mögé. A szankciók mértékét végül nem befolyásolta, de meglehetősen érdekes eleme a múlt heti ítéletnek, hogy a három biztonsági őrt súlyos testi sértés kísérletében is bűnösnek találta a korábban már több sokat vitatott döntéséről elhíresült Nehrer Péter tanácselnök. (Ő jelentette ki a Molnár Csaba rendőrtiszt elleni perben, hogy a közhatalom képviselője a legcsekélyebb, szimbolikus értékű ajándékot sem fogadhatja el. Egy kolléganője, a volt mátészalkai bírósági elnök büntetőperében pedig diszkriminatív módon, a vádlott követelésére egy újságírót eltávolíttatott a teremből.) Indoklása szerint a rúgások ténye már azt bizonyítja, hogy a biztonságiak szándéka volt súlyos sérülések okozása, függetlenül attól, hogy az orvos szakértői jelentés csak önmagukban kevéssé jelentős zúzódásokat talált az áldozat testén és fejbőrén az egy, halálos sérülésen kívül.

Magyar György és ügyvédtársai jókora sikerként könyvelhették el, hogy az eredeti büntetési tételeket töredékükre sikerült leszállíttatni, a Simon-ügy egyik alapkérdése viszont valószínűleg megválaszolatlan marad. Életszerűtlennek tűnik ugyanis az a feltételezés, hogy a "civilben" a Bosnyák téren hordárként dolgozó Galambos csak az őt ért sérelem, Simon köpése miatt akart volna véres bosszút állni. Az viszont öt év alatt sem derült ki, kik kaptak a pezsgőlocsolásból, kit fejelt le Simon, vagyis volt-e olyan, az éjszakai életben tekintélynek számító szereplő, aki netán kérte vagy utasította volna Galambost a megtorlásra.

FAHIDI GERGELY

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Üres irattartókat talált Baranyi Krisztina a ferencvárosi hivatalban – fotó

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Még az idén megérkezhet iPadre a Photoshop, de nem lehet felhőtlen az öröm

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Zavargás volt egy máltai menekültközpontban

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót

A lónak a ... ! – Hadházy Ákos legszaftosabb táblája felhúzta Kövér Lászlót