Egyelőre csak találgatják, mi, illetve ki állhat a Teve utcai rendőrpalotára leadott sorozat hátterében, ami akár a Szilvásy György megfogalmazta "terrorfenyegetettség" illusztrációja is lehet.

"Ugye nem lőtte szét a szép kék palotánk elejét a Kozenkay? Tudod, hogy én hátul járok be, biztos, ami biztos" - írta egy volt állambiztonsági tiszt a rendőrséget, főként Bene László országos főkapitányt gúnyoló, tavalyi internetes pamfletjében. A szerző, Kozenkay Jenő, aki még a Kádár-rendszerben szolgálta 1985-ig a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportfőnökségét, a kémelhárítást, megfogalmazott ennél drasztikusabb gondolatokat is (például a képviselők Dunába dobásával kapcsolatban). A tavaly szeptember 18-án lerohant tévépalota mintájára tevepalotának gúnyolt rendőrségi székház elleni fegyveres támadás víziója azonban kedd hajnali fél egy körül valóra vált.

Lapzártánkkor még ismeretlen tettes 7,62 milliméteres űrméretű gépkarabélyból - ilyen a honvédség és a rendőrség leggyakrabban használt sorozatlövő fegyvere, az elhíresült Kalasnyikov több változata - egy sorozatot adott le a Teve utcai székházra. A 14 lövedék a 9. és a 13. emelet között csapódott be, míg töltényhüvelyeket a József Attila Színház előtti parkolóban találtak. Személyi sérülés nem történt, hisz az épületben ilyenkor a három ügyelet személyzetén - itt található az Országos Rendőr-főkapitányság mellett a fővárosi, valamint a Pest megyei rendőrség központja is -, valamint az objektumvédelmet ellátó őrségen kívül más nem nagyon tartózkodott, magának a támadásnak mégis szimbolikus jelentősége van.

Hivatalosan soha meg nem erősített hírek korábban is szóltak már a rendőrpalota ellen tervezett merényletekről. Még 1998 elején merült fel, hogy a kecskeméti maffiaperben tavaly elítélt csoport vezetői ellen folyó büntetőeljárás megtorlásául - a végül csak bagatell bűncselekmények miatt elítélt - Tanyi György arra készült volna, hogy páncéltörő rakétát lőjön az épületre, de tényleges támadásra vagy ilyennek komolyan vehető előkészületére mindeddig nem derült fény.

"Ilyet bűnöző nem csinál, legfeljebb egy őrült" - állította a HVG kérdésére egy olyan rendőrségi szakértő, aki a kilencvenes évek alvilági leszámolásai ügyében is nyomozott. Noha azoknak a gyilkosságoknak - az Aranykéz utcai robbantásnak, több alvilági vezető agyonlövésének - éppúgy nem lett meg mindmáig a tettese, mint a politikailag motivált, de személyi sérülést egyszer sem okozó robbantásoknak, a nyomozó szerint a még éjszaka is viszonylag forgalmas környéken hagyományos rendőrségi módszerekkel is gyűjthető az elkövető nyomára vezető információ.

Bárki is volt az elkövető, a támadást mindkét politikai oldal megpróbálhatja a maga hasznára fordítani. A nemzetbiztonsági szolgálatokat is felügyelő kancelláriaminiszter, Szilvásy György terrorfenyegetettségről szóló múlt heti figyelmeztetése olyannyira alátámasztást nyerhet a lövések, valamint a csillebérci kísérleti atomreaktort emlegető, különben légből kapottnak bizonyult keddi bombafenyegetés által, hogy a titkosszolgálati információknak még egyáltalán hitelt adó politikusok teljes mértékben igazolva érezhetik félelmüket. A közvéleménynek az ellenzékhez köthető szeletét viszont - legalábbis az első, nem reprezentatív megkérdezések szerint - erőteljes szkepszis, valamint az összeesküvés-elméletek iránti vonzalom jellemzi. Ők azt valószínűsítik, hogy "szocialista provokátorok" felelősek a támadásért.

A titkosszolgálati forrásokra hivatkozó korábbi politikusi figyelmeztetések (lásd Intő példák című keretes írásunkat) meglehetősen súlytalannak bizonyultak. A Szilvásy által nem konkretizált múlt heti fenyegetés éppúgy vonatkozhat a szélsőjobboldal ismertebb, a jogállami kiskapukat a Vér és Becsület köréhez hasonlóan ügyesen kihasználó szervezeteire, mint a magát balosnak tartó, de a hungaristákat is túllicitálóan zsidózó Kozenkayra, aki pár napja arra hívta fel a figyelmet, hogy leghatékonyabban a Parlamentnél gyengébben őrzött képviselői irodaházban lehetne megtámadni a politikusokat. Akik viszont ilyen nyilvánosan és beazonosíthatóan "célozgatnak", aligha követnek el tényleges törvénysértéseket - mondják a szakértők. Kriminalisztikai tapasztalatok alapján ugyanakkor az elkövetőt vagy sikerül 10-15 napon belül elkapni, vagy eggyel szaporodik majd a nagy közfigyelmet keltő döglött ügyek száma, erősítve az összeesküvés-elméletek híveit.

Miközben a hatóságok árnyakkal viaskodnak, az őszi utcai zavargások látható elkövetőinek-szervezőinek csak viszonylag kis hányadával szemben indultak eredményes büntetőeljárások. Jogerőssé vált, súlyos büntetést, végrehajtandó szabadságvesztést kiszabó ítéletet pedig jóformán még csak katonai tanácsok hoztak. Az azonosított "utcai harcosok" szinte kivétel nélkül szabadlábon vannak, míg a szervezők közül - minden hatósági derűlátás ellenére - például a Kossuth téren egyszer fel is szólaló Budaházy Györgyöt nem sikerült kézre keríteni.

FAHIDI GERGELY

Társadalom

Intő példák

Hivatalosan bejelentett, de nyilvánosan nem igazolódott fenyegetések- 2001. március 23.

A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot a roma önkormányzatiságban

Megvan az első dal a 80-as évekből, ami átlépte a milliárdos nézettséget

Megvan az első dal a 80-as évekből, ami átlépte a milliárdos nézettséget

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt

Elmondta Miriuta, miért rúgták ki a Kisvárdától, a sportigazgató szerint egész más történt

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is

Megtámadták a választási eredményt az I. és a VIII. kerületben is