Egy 1994-ben elkövetett csalás miatt Magyarország a napokban kiadta Szlovákiának a móri banki mészárlás ügyében a közelmúltban felbukkant új tanút, Boris Svastát - értesült a HVG. Az ő verziója szerint az orosz maffia volt a felbujtó.

"Előzmények. 1999-2000 körül 1. már nagyon eladósodik az oroszoknál, melyek között több 2. alvilági VIP, és nagy politikai eszközökkel rendelkező társaság, személy van. Ekkor 3. összehozta 4-t 5-tel, akitől 6 további tőkét és védelmet kért." A talányos sorokat Gombos László írta a Fővárosi Bíróságon (FB), a Hajdú László elleni büntetőperben - a 2002-es móri banki mészárlás ügyében megismételt elsőfokú eljárásban - benyújtott vallomásában. Gombos állítja, jórészt cellatársa, a szlovák Boris Svasta elmondása, illetve saját értesülései alapján összeállt, bizonyítható elmélete van arra, mi történt csaknem öt éve a dunántúli bankfiókban. Eszerint nem Hajdú, illetve a már jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Kaiser Ede lőtt. A történtek hátterében az orosz maffiának tartozó magyar üzleti körök állnak, akik egy félresikerült biztosítási csalásban működtek közre, s ez torkollott vérengzésbe, amelynek célja a nyomok eltüntetése volt.

Svasta és Gombos is megjelent tavaly november végén az FB-n, ahol megerősítették, tanúvédelmet kérnek, a 25 millió forintos nyomravezetői díjra, illetve a saját ügyükben gyakorolt vádalkura pedig csak akkor tartanak igényt, ha verziójuk beigazolódik, s az általuk elmondottak alapján a hatóságok elfogják az igazi tetteseket. Addig azonban, amíg nem érzik biztonságban magukat, csak Gombos részletes, ám számokkal kódolt, illetve Svasta szűkszavúbb, igaz, a bíróságon - Szebeni László tanácsvezető bíró kérdéseire - szóban némiképp konkretizált írásbeli vallomása szolgál támpontul. Mindkettejük elmondásából kiderül: a szlovák férfi értesülései származnak első kézből. Ő egy csalás és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt indult ügyben került előzetes letartóztatásba a Venyige utcai büntetés-végrehajtási (bv) intézetbe, ahol sétaidőben ismerkedett meg Gombossal. Nem lévén kellő magyarországi kapcsolatrendszere, a segítségét kérte. Elmondta neki az elméletét, amit Gombos a saját ismerőseinél megerősített. Most mindketten hozzájárulnak a poligráfos vizsgálathoz is. Ez Svasta esetében némi bonyodalommal járhat, a HVG értesülései szerint ugyanis a magyar igazságszolgáltatás néhány héttel ezelőtt "túladott" a tanún: teljesítették Szlovákia kiadatási kérelmét egy 1994-es váltóhamisítási ügyben.

Svasta figyelemre méltó személyiség. Magát a bíróságon úgy mutatta be, mint aki Szlovákiában vállalkozó, korábban pedig állami alkalmazott volt. "Tiszt voltam, de ezzel kapcsolatban mást nem akarok mondani" - fogalmazott. A HVG értesülései szerint a magyarul folyékonyan beszélő 40 éves férfi katonai hírszerzőként dolgozott Csehszlovákiában, majd az önállóvá lett Szlovákiában. Viszonylag fiatalon meggyűlt a baja a törvénnyel: társaival, Roman Kubalával és Miroslav Hekkel 1994 márciusa és novembere között egy bizonyos Kupla Opava nevű cég váltóit értékesítették külföldön - Írországban, Svájcban és Németországban -, azzal, hogy az értékpapírok a Cseh Biztosítótársaság opavai és prágai fiókjában vannak biztosítva, ám ez nem volt igaz. A hamis váltók értéke 500 millió dollár volt. Hasonló gazdasági ügybe keveredett Magyarországon is: az ügyészség csalással vádolta bonyolult hitelügyletekben vállalt közreműködői szerepe miatt, ám az ítélethirdetést megelőzően Svasta elfogultságot jelentett be az eljáró bíró, a Pesti Központi Kerületi Bíróság, illetve az FB ellen.

Másik magyarországi üzlete zavaros társaságba keverte Svastát. Szebeni bíró többszöri unszolására egyetlen személyt nevezett néven, mint aki "ott volt Móron", Igor Utkint. A szentpétervári Utkin a rettegett moszkvai keresztapa hírében álló Vlagyimir Golubjev embere, aki több magyar üzletben is képviselte főnökét. Golubjev, az ő barátnője, a 2002-es Miss Universe, Okszana Fjodorova, illetve Utkin 2001-ben fektetett be a korábban számos kalandos ügyben emlegetett Budalakk-cégcsoportba, amelynek tulajdonosaival elszámolási vitájuk támadt (HVG, 2003. február 22.). Eközben Svasta is bevásárolt a Budalakkba, ám a cégiratok szerint ő is hoppon maradt (HVG, 2005. december 10.). Az FB előtt a szlovák exhírszerző most megnevezte a Budalakk-csoportot is, azzal, hogy "a cégek, cégjegyzések számai és nevei szerint nem kapcsolódnak az általunk írásban előterjesztett tényálláshoz, de a körülöttük lévő gazdasági folyamatok részben igen". A rébuszos előadásból az derül ki, hogy egy - a vallomásban meg nem nevezett - magyar üzletember nem tudott másként szabadulni az oroszokkal szemben fennálló tartozásából, mint hogy belement az oroszok által koordinált biztosítási csalásba, amelyet a móri Erste-fiókból irányítottak volna. Az időzítés lényeges: május 9-e ünnepnap Oroszországban, így nem volt mód a tranzakció ellenőrzésére. A vérengzés pedig figyelemelterelésül szolgált, a lényeg a banki számítógépes szoftverek tönkretétele, a szemtanúk likvidálása volt - állítja a két tanú.

Vallomástételük után Kozák László, a Nemzeti Nyomozóiroda századosa megkereste a bv-ben Gombost, aki - a százados jelentése szerint - némiképp árnyalta bírósági vallomását azzal, hogy ők a motivációt és a felbujtói kört tudják beazonosítani. Azt pedig ezúttal már Gombos sem zárta ki, hogy az elkövetők lehettek Hajdúék, bár, mint mondta, ezt ő nem hiszi. A HVG birtokába került jelentés szerint Gombos mint saját ismerősét megnevezte a Budalakk-csoport egyik tulajdonosát, Rózsa Ferencet, aki - állítása szerint - tartozott az oroszoknak (mellékesen Gombosnak is). A pénzt Igor Korol, Misa Girin és mások próbálták behajtani, sikertelenül. "Végül ez a folyamat vezetett el Mórra" - áll a jelentésben. (A Budalakk-csoport története, valamint a Svasta-vallomás egyes összefüggéseit ismertető korábbi HVG-cikk miatt Rózsa rágalmazás címén magánvádas büntetőeljárást indított a cikk szerzője és a HVG főszerkesztője ellen, a per első fokon folyik.) Kérdéses, hogy ha a rendőrtiszt pontosan idézte Gombost, és a férfi valóban személyesen ismerte Rózsát, életszerű-e, hogy utóbbi két haragosa, Svasta és Gombos valóban véletlenül talált-e egymásra a budapesti bv-udvaron. Tény ugyanakkor, hogy Utkinék tényleg üzleti vitában voltak a Budalakk-kal, illetve hogy már a nyomozás során bebizonyosodott, a merényletet megelőző egyik utolsó banki tranzakció valóban egy budalakkos ügylet volt a móri fiókban - ahogy ezt a per iratait minden jel szerint nem ismerő Svasta is állítja.

Tovább kuszálja a móri szálakat, hogy a nyomozóiroda emberei alig egy hónapja valóságos fegyverarzenálra bukkantak a tetthelytől nem messze, a Tarján és Tatabánya közötti erdőben. A szakértői jelentések szerint az ott talált kilőtt töltényhüvelyek két AP típusú pisztolyból származnak, az egyiket az immár jogerős ítélet szerint Kaiser használta Móron, a másikat a 2003. június végi veszprémi postásgyilkosság máig ismeretlen elkövetője (a Hajdú által állítólag használt Skorpió sorozatlövő ma sincsen meg). A nyomozók mindebből arra következtettek: a tettesek közös beszállítót foglalkoztattak. Dezső Antal, Kaiser védője szerint ugyanakkor nincsen más életszerű magyarázat a történtekre, mint hogy a két bűntény elkövetője között szoros az összefüggés. Márpedig az illető nem lehet Kaiser, ő ugyanis 2003 nyarán már rács mögött volt.

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz életműdíjat kaptak

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs

Mégsem Trump golfklubjában lesz a G7-csúcs