Saját szakszervezetük vezetői csaptak be több tucat megváltozott munkaképességű embert. A feltételezett csalás üzletszerű jellegét felszámolás alatt álló cégek és munkaügyi perek sokasága jelzi.

Hiába keresik már a cégjegyzékben Fekete Pál és megváltozott munkaképességű társai az őket 2005 áprilisától foglalkoztató, utánuk állami támogatást felvevő, ám nekik átlagosan két-három havi munkabérrel tartozó Gravitál Kft.-t. A céget a tulajdonosai, Iszkra György - a Megváltozott Munkaképességűek Szakszervezetét (MMSZ) képviselő Iszkra Ferencné fia - és felesége, Iszkra Krisztina, tavaly november 20-án névértéken, 3 millió forintért eladták. A szintén megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását végző új tulajdonosok pedig azonnal megváltoztatták a társaság nevét: a Gravitálból Optimum Solution Kft. lett. A dolgozók a cég felszámolásában bíztak, s abban, hogy így pénzüket legalább az állami Bérgarancia Alaptól megkapják.

Az egyébként szokványos adásvétel már azután történt, hogy Feketéék - megelégelve, hogy miközben Iszkráék utánuk számításaik szerint havonta több millió forintot vesznek fel, ők közel százan a 53 ezer forintos fizetésüket sem kapják meg - testületileg felmondtak. Ráadásul a cégiratok szerint az eladók szavatosságot vállaltak azért, hogy üzletrészük per-, teher- és igénymentes. A dolgozók közül 25-en amúgy a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon követelik elmaradt munkabérüket.

Néhány éve - 2000 szeptemberében - még úgy tűnt, megmentőként érkezett a budapesti XX. kerületi önkormányzathoz Iszkráné. Az 1993-ban alakult MMSZ elnökeként a hatékony érdekérvényesítés ígéretével kecsegtetett: vállalta, hogy megszervezi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, s ezért mindössze egy helyiséget kért. A munka 2001-ben indult, a következő év nyarán már két műszakban kilencven ember csomagolt és hajtogatott az üzemben. Kezdetben mint a Jászer 95 Megváltozott Munkaképességűeket Foglalkoztató Kft. alkalmazottai dolgoztak, a feladatokat és a fizetséget azonban a céghez hivatalosan nem kötődő Iszkránétól kapták.

A valódi ügyvezetőt egyetlen dolgozó sem ismerte. Igaz, ez nem is okozott gondot. Egészen 2004 nyaráig, amikor is elkezdtek akadozni a megrendelések és elmaradozni a fizetések. Majd 2005 januárjában elrendelték a Jászer 95 felszámolását is. A bajban ismét jött Iszkráné, a "megmentő": mindenkit beszervezett családja cégébe, a Gravitálba. Mígnem az idő múlásával itt is elmaradt a fizetés, vagy csak papíron érkezett meg. A pénz átvételét ugyanis a dolgozóknak előbb kellett igazolniuk, mint ahogy kézhez kapták. A munkabérek kifizetése alapfeltétele a foglalkoztatásért járó állami dotációnak. (A támogatás mértéke több összetevőtől függően - a minimálbér, a foglalkoztatottak száma, egészségi állapota, a foglalkoztatás helye, jellege - akár csaknem kétszázezer forint is lehetett.)

A VI. kerületben is hasonló volt a recept. A szakszervezetnek a terézvárosi megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának ígéretével sikerült az Eötvös utca 38. alatt egy több száz négyzetméteres ingatlanrészt megszereznie, amit azóta sem tud tőlük visszaszerezni az önkormányzat. A még Farkas György fideszes polgármester - akivel azóta közös, elektromoshulladék-kezelésben utazó közhasznú társaságot is alapítottak Iszkráék - vezette önkormányzat határozatlan időre és jelképes (négyzetméterenként havi 100 forintos) bérleti díjért adta ki az ingatlant, és még ahhoz is hozzájárult, hogy az épületben különféle, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek gazdasági tevékenységet végezhessenek. Terézvárosit azonban csak elenyésző számban alkalmaztak.

A dolgozóik előtt folyton messzire érő kezükkel kérkedő Iszkra család tagjai nem csupán a fővárosban - Pesterzsébet és a VI. kerület mellett Csepelen is - szerveztek foglalkoztatót. Hasonló módszerrel és eredménnyel jártak Fejér megyében: Bodajkon, Szabadhidvégen, Kislángon, Bakonycsernyén. Az itt átvert dolgozókról a Fejér Megyei Hírlap közölt riportsorozatot, aminek csupán egyetlen következménye lett: Iszkráék dühükben valamennyi foglalkoztatójukat bezárták. Itt az átejtettek közül 38 alkalmazott átlagosan 250 ezer forintot kér korábbi munkáltatójától az áprilisra kitűzött munkaügyi perekben.

A helyi történetekben a foglalkoztató cégek ugyan változnak, de furcsamód valahogy mindig kötődnek az Iszkra családhoz vagy a szakszervezethez. Bodajkon például az MMSZ tulajdonában lévő, egyébként Iszkráné menye, Albuczy Dóra által képviselt Megváltozott Munkaképességűek Terézvárosi Foglalkoztató Kft. (MMTF) nevében jártak el, amely 2006 novembere óta szintén felszámolás alatt áll. A Veszprém megyei Pápán a Siltex Kft. dolgozói megmentésére még 2003 januárjában érkező szakszervezetisek pedig előbb az azóta már szintén felszámolás alatt álló Megváltozott Munkaképességűeket Foglalkoztató Gyártó és Szolgáltató Kft.-be csábították az embereket. Később saját családi cégükbe, a még működő s 2005 novembere óta már 22 millió forintos jegyzett tőkéjű Perl MMF Kft.-be. A Pápán átejtett dolgozók közül 12-en 2005 júniusában közös feljelentést is tettek csalás, illetve vámorgazdaság miatt a Veszprémi Városi Ügyészségen. A nyomozást azóta is ismeretlen tettes ellen, érdekes módon sikkasztás gyanúja miatt, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon folytatják.

Azt nem lehet tudni, hogy az Iszkráékhoz köthető cégek és a szakszervezet mennyi költségvetési támogatást kaptak. Az Iszkráékkal valaha dolgozók mindenesetre milliárdos tételt becsülnek. A támogatás összegét viszont nem tartja nyilván a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az APEH pedig adótitokként kezeli, ahogy a Pénzügyminisztérium is. Ráadásul Iszkráék nem csupán az állami dotációból jutottak bevételhez. Egy, a dolgozók feljelentéséhez csatolt, a HVG birtokába jutott, Pápán készült összesítés szerint az Iszkra család kezébe - vagy OTP-számlájára - 2003. június és 2005. április között 8,2 millió forint került többek között az eredetileg kizárólag karitatív célra felhasználható, márkamentesítésre váró, a hatóságok által lefoglalt hamis márkajelzésű ruhák eladásából. Ezt a munkát - egyébként a megrendelők megelégedésére - 2001 óta kizárólag a szakszervezet koordinálja. Az MMSZ ugyanis a márkatulajdonosok számára is elfogadható módszert dolgozott ki a védjegyek eltávolítására, amit igen olcsón vállal - magyarázta a HVG-nek a márkamentesítést kézben tartó Karitatív Tanács egyik tagja.

Az érintett dolgozók feljelentése szerint azonban márkamentesítés címén a pápai telephelyen csak a ruhák egy részéből vágták ki a márkajelzést, a jobb minőségű ruhákat e nélkül értékesítették. S bár erről az illetékesek is - dokumentálhatóan - régóta tudhattak, egymásra mutogatnak. Közben minden változatlanul működik: a Máltai Szeretetszolgálattól például legutóbb tavaly decemberben kapott megrendelést az MMSZ.

Bár a jelek másra utalnak, a megváltozott munkaképességűek üzletszerű kihasználására gondolni s hamis ruhákkal való üzérkedést feltételezni a szakszervezeti elnök szerint rágalom. A foglalkoztató cégek csődjét Iszkráné a HVG-nek a diszkriminatív jogszabályi változásokkal és a csökkenő támogatással magyarázta. A szakszervezet is - mint mondta - emiatt vált meg valamennyi gazdasági érdekeltségétől, s foglalkoztatás helyett már kizárólag az érdekképviselettel foglalkoznak (ennek azonban ellentmondanak a lapzártánkkor hatályos cégiratok). A Gravitál Kft. nevének hallatán azonban a telefonon nyilatkozó Iszkráné dühös lett. Mindennek elmondta az őt és családját lejárató sajtót, amelynek támadásai miatt - mint mondta - fia után ő is külföldre költözik, majd lecsapta a kagylót.

PÁLMAI ERIKA

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Most akkor tényleg ne együnk müzlit meg teljes kiőrlésű kenyeret a fuzárium miatt?

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót

Videó: 5,5 km mélyen találtak meg egy, 2. világháborúban elsüllyesztett japán hadihajót