Egy illegális gépkocsiátírással kapcsolatos 3651 rendbeli okirat-hamisítási üggyel s egy 1648 rendbeli, tiltott...

Egy illegális gépkocsiátírással kapcsolatos 3651 rendbeli okirat-hamisítási üggyel s egy 1648 rendbeli, tiltott pornográf felvételekkel való visszaélés-sorozattal is magyarázható, hogy a megyei jogú városok között tavaly toronymagasan Dunaújvárosban regisztrálták a legtöbb bűncselekményt - derült ki a HVG-nek nyilatkozó Fekete Zsolt városi kapitány szavaiból. Az iparvárosban a korábbi évi 2-3 ezer bűncselekménnyel szemben a múlt évben 7704 vált ismertté. A településen (10 ezer lakosra vetítve) 2006-ban négyszer annyi - 1516 - törvénysértést tártak fel, mint mondjuk a hasonló lélekszámú Sopronban.

Miskolcon ugyancsak a statisztikagyilkos széria-bűncselekményekkel hozzák összefüggésbe, hogy a város bűnügyi fertőzöttsége tavaly a legmagasabb volt a megyeszékhelyek között (10 ezer lakosra 748 bűncselekmény jutott).

Az egységes rendőrségi-ügyészségi bűnügyi statisztika (ERÜBS) még 1963-ban kidolgozott rendszerét a hazai kriminalisták egy része évek óta élesen támadja. Kifogásolják például, hogy a nyomozati eljárások alapján összeállított adatsorok néhány százalékkal intézményesen "feltupírozzák" a hazai bűnügyek számát. Az ERÜBS ugyanis nem veszi figyelembe, hogy a vádlottak 5-6 százalékát a bíróságok felmentik. Egyes szakértők megkérdőjelezik a rendőrségi-ügyészségi statisztikák aktualitását is. Tény, hogy a 2006. évi ERÜBS-mutatók például - minden látszat ellenére - csak részben tartalmazzák a tavaly elkövetett bűncselekményeket. Egy adott év statisztikájában ugyanis csak azok az ügyek szerepelnek, amelyek esetében január 1-je és december 31-e között befejezték a hatóságok a nyomozást (ha egy 2004-ben elkövetett gyilkosság rendőrségi vizsgálata például csak a múlt évben zárult le, akkor ez az ügy is a tavalyi kriminalisztikai leltárban szerepel). Elméletileg így az is előfordulhat - figyelmeztet a Magyar Közigazgatás című szaklap egyik tavalyelőtti számában Hanvay Csaba miskolci rendőrtiszt -, hogy egy évben egy meghatározott térségben egyetlenegy emberölést sem követtek el, a hivatalos statisztika mégis a gyilkosságok számának növekedését mutatja.

Déri Pál nyugdíjas rendőrtábornok a statisztikában szereplő adatok sematikus értékelésének veszélyeire próbálja egy ideje felhívni a figyelmet. Szerinte a bűnügyi helyzet értékelésekor azokra a bűncselekményekre kellene elsősorban hagyatkozni, amelyek többsége általában ismertté válik (például emberölések, gépkocsilopások, lakásbetörések). Az ilyen alacsony latenciájúnak nevezett bűnesetek számának növekedését a szakértő szerint kriminálpolitikai szempontból negatívnak, csökkenését viszont pozitív fejleménynek indokolt tekinteni. A magas latenciájú bűnügyek (például a vesztegetések) esetében viszont éppen ellenkezőleg indokolt eljárni, állítja Déri: a felderített ügyek számának emelkedését itt pozitív, csökkenését viszont negatív jelenségként kellene elkönyvelni.

A hivatalos bűnügyi statisztikát ért kritikák egy részének megalapozottságát már több kormányzat is elismerte. A Horn-kabinet például a nyomozó hatóságok statisztikai manipulációinak megakadályozására még 1998 márciusában úgy határozott, hogy a kriminálstatisztikai rendszer szakmai felügyeletét a Központi Statisztikai Hivatal fennhatósága alá vonja. Később a Medgyessy-kormány az ERÜBS, illetve a bíróságok által vezetett bűnügyi statisztika integrálását irányozta elő. A baloldali kabinetek azonban e területen a saját maguk által meghatározott feladatok túlnyomó részét sem voltak képesek végrehajtani.

Itthon

Városok bűnügyi toplistája

Kilencszer annyi betöréses lopást kellett elszenvedniük tavaly Szekszárd lakóinak (ezer főre számítva), mint például Szeged polgárainak - derül ki a 2006. évi hivatalos bűnügyi statisztikából. A megyei jogú városok bűnözési tabelláján az élboly teljesen kicserélődött.

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Napos hétvégével folytatódik a nyárias ősz

Nem gondoltuk volna, hogy Orbán Viktor egyszer még migránsokkal dicsekszik

Nem gondoltuk volna, hogy Orbán Viktor egyszer még migránsokkal dicsekszik

Németországban is dúl már a török-kurd háború

Németországban is dúl már a török-kurd háború

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Nem lehet ezután bírósághoz fordulni helyszíni bírság ügyében, mondta ki az Alkotmánybíróság

Nem lehet ezután bírósághoz fordulni helyszíni bírság ügyében, mondta ki az Alkotmánybíróság

Változott a nyugdíjprémiumra jogosultak köre

Változott a nyugdíjprémiumra jogosultak köre