A jövő héten költözik az első fővárosi hajléktalan család a Heves megyei Erk községbe, itt folytatódik ugyanis a szociális tárca befogadófalu-programja.

Az új tanévet már biztosan Erken kezdi annak a fővárosi hajléktalan családnak a négy iskolás gyereke, akik elsőként telepednek le a Heves megyei községben, a szociális tárca befogadófalu-programjának második településén. Tarnabod sikerén felbuzdulva ugyanis a közelmúltban Erken döntött úgy a képviselő-testület, hajléktalan családokat fogadnak be. S miután ezt a szándékot egy falugyűlésen a helyiek is jóváhagyták, első lépésként négy kertes házat vásárol meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot (MMSZ) régóta - Tarnabodon is - segítő, hollandiai központú, ottani magyarok által támogatott Szent István Alapítvány.

"A családfő első kérdése az volt, hol lehet itt dolgozni" - mesélte a HVG-nek az új lakókkal való első találkozásról Meleghegyi Béla erki polgármester, aki, mivel tetszett neki ez a hozzáállás, maga kísérte el a férfit Jászárokszállásra, s szerzett neki betanított munkási állást. Azt azért nem ígéri Meleghegyi, hogy minden új lakónak maga keres majd munkát, de azt igen, hogy a település mindenben partnere lesz a jó szándékú beköltözőknek. A polgármester 8-10 családdal és sok gyerekkel számol, s azzal, hogy a befogadóakció nyomán a ma 930 lakosú község lélekszáma átlépi majd a "bűvös" ezres határt. "Akkor nem táncolnánk folyton pengeélen" - utalt a kisfalvak helyzetére Meleghegyi.

Az átmeneti szálláson vagy utcán élő családok megsegítésére kitalált programot 2004 októberében indította az akkori Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium az Erktől 17 kilométerre lévő Tarnabodon az MMSZ, a Tutor Alapítvány és a Hajléktalanokért Közalapítvány segítségével (HVG, 2005. március 19.). Három év alatt a mintafalu önjáró lett, s néhány hete a befogadott családokat segítő gondnok is elköltözött (egy szociális munkás azért még segíti őket). Az újabb befogadófaluban a program csupán egyetlen ponton változik: Erken minden házban kártyás villanyóra lesz, ami csak annyi áramot enged használni, amennyit előre kifizettek.

Bár Erk az ország harminc legelmaradottabb kistérségének egyike, első látásra is gazdagabb, mind Tarnabod. Rendezettek a házak és a kertek, nem csúfítják romos házak a község képét. A helybeliek szerint minden megvan itt ahhoz, hogy élhető falu legyen: 18 kilométerre fekszik az autópályától, és "busszal is bárhová el lehet jutni". Bár a munkanélküliség 18-20 százalékos, a környező településeken akad munka: a hatvani Bosch-gyárba és a jászárokszállási hűtőgépgyárba például busz viszi a dolgozókat.

Csak éppen gyerek nincs elég. Emiatt az általános iskolából szeptembertől már csak az óvoda és az alsó tagozat maradhatott a községben. "Tíz éve nincs már nálunk pap, és nem akarom, hogy akár csak felmerülhessen, a postát is elviszik" - indokolta a polgármester, miért csatlakoznak a programhoz. Az erkiek is megértették, mondta, ha nem tesznek semmit, előbb fokozatosan eltűnnek a hivatalok, majd eltűnnek az emberek, és lassan kihal a falu. "Úgy hallottuk, elég jól megvannak Tarnabodon, biztosan megtalálják itt is a helyüket" - mondta a HVG-nek Tóth Mihályné körzeti ápolónő. Azért vannak kétkedők is. "Mióta ide idegenek költöztek, nincs nyugodalmunk: hangoskodnak, verekednek, lopnak" - mondta egy idős erki asszony.

Tarnabodon az elmúlt három év alatt húsz család fordult meg, átlagosan másfél évig maradtak, a programra eddig összesen 150 millió forintot költöttek (aminek közel fele civil támogatás volt, a többi állami pénz). A 13 vásárolt házból - lapzártánkkor - kilencet laktak, de iskolakezdésig újabb lakókat vártak.

Az elsők között költözött a faluba Nagy Andrásné párjával egy bontásra ítélt, víz és villany nélküli fővárosi irodaházból. Ma már háztulajdonosok (kedvezményesen megvehették a házat, amiben laknak), és helyi viszonylatban is jelentős állattartók. Övék ugyanis a falu egyetlen tehene és mellette 18 mangalicát is nevelnek. "Nehéz volt a nagyváros után a falut megszokni, de amikor hiányzott a nyüzsgés, betekertem a központba" - mesélte a HVG-nek Nagyné. A beilleszkedés pedig olyan jól ment neki, hogy a helyiek néhány hónapja őt választották ki a település postásának. Volt, aki azért költözött el Tarnabodról, mert máshol örökölt egy házat, volt család, amely időközben szétszakadt, mások egyszerűen csak megkapaszkodtak és továbbálltak. "Teljesen kudarcos család kettő volt" - vont mérleget Vecsei Miklós hajléktalanügyi miniszteri megbízott, az MMSZ ügyvezető alelnöke, aki szerint a beköltözők nagyobbik része élt a lehetőséggel. A biztos két dolgot sajnál nagyon: azt, hogy nem jött össze a helyi focicsapat, és azt, hogy az önkormányzat nem fogadta el a kollégái által a beköltözők legszegényebbjei számára kidolgozott adósságkezelési tervet.

"Mi ezzel csak nyertünk, többet is, mint reméltük" - mondta a HVG-nek Pető Zoltán, Tarnabod polgármestere. Hozzátéve, a harminc főt foglalkoztató elektronikaihulladék-feldolgozó üzem például egyből harmadára csökkentette a településen a munkanélküliséget. Az iskolát felújították, új óvoda épült, egy ideig még mozi is működött, igaz, mivel abban nem tudtak elég friss filmeket vetíteni, hamar elmaradtak a nézők. Tartós siker viszont, hogy miután megbízható munkaerőnek bizonyultak a tarnabodiak, már értük is bejönnek a gyárak munkásjáratai, így a falubuszra e célra már nincs szükség.

PÁLMAI ERIKA

Társadalom

Borsodi változatok

A Kazincbarcikától levált Berentén a BorsodChem iparűzési adója révén az önkormányzat számos szociális intézkedést...

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását

Az új pécsi polgármester már el is kezdte az önkormányzati cégek átvilágítását