Hajdúhadház: késes város?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

"Ha a bíró meghallja, hajdúhadházi vagy, az már indulásnak hat hónap, mielőtt bármi mást kérdezne" - állította a...

"Ha a bíró meghallja, hajdúhadházi vagy, az már indulásnak hat hónap, mielőtt bármi mást kérdezne" - állította a Debrecent és Nyíregyházát összekötő 4-es főút mentén fekvő mezővárosban több roma férfi is. A bűnügyi statisztikák szerint viszonylag sokan megtapasztalhatták már a bírósági tárgyalások légkörét a török kori pusztulása után Bocskai István által hajdúkkal újratelepített városka mai lakói közül, hisz tavaly listavezető volt az ismertté vált bűnelkövetők lakóhelye szerint. Az összes ismertté vált bűncselekmény önmagában nem mutatja "bűnös város" képét, hisz e listán Hajdúhadház a 26., s a lopások, betöréses lopások országos élmezőnyében sem szerepel. Ami viszont kiemelkedően sok, az az erőszakos, garázda jellegű bűncselekmények száma, valamint a rablás.

Noha sem az elkövetők, sem a sértettek származását nem szabad nyilvántartani, közhelyszámba megy a településen, hogy a bűnözés döntő többségéért néhány külterületi városrész lakói, gyakorlatilag rendkívül szegény és iskolázatlan romák a felelősek. Hajdúhadház a "főállású apaság" intézményének köszönheti, hogy sokszor az ország legfiatalabb városaként emlegetik, a mai harmincasok közül sokan 6-8-10 gyereket nevelnek, a legfőbb jövedelmi forrás a családi pótlék. Nem egy lány már 14-15 évesen szül, de akad alig több mint 12 éves anya is a településen. A városka etnikai összetétele viharos gyorsasággal változik, míg az összlakosságnak nem egészen a negyedét, mintegy 3 ezer főt tartanak romának - a legutóbbi, kisebbségi önkormányzati választáson 624-en vetették fel magukat a névjegyzékbe -, az általános iskolásoknak becslések szerint már a 40 százaléka, az óvodásoknak több mint a fele cigány. A város költségvetésének alig 2,5 százaléka származik helyi adókból, a kiadásoknak viszont már több mint az ötödét segélyezésre kell fordítani.

Sokkal rémisztőbb egy másik gyakran emlegetett jelző, hogy Hadház "késes város". Kétségkívül néhány bűntett a maga idejében országos megdöbbenést váltott ki: még 1975-ben halántékon szúrták a város egyik fiatal rendőrét - gyilkosát a korban szokatlan módon nem végezték ki, szabadulása után rablás miatt ítélték el újból -, s 9 évvel ezelőtt itt vagdosott össze több cigánygyereket és a védelmükre kelő tanártársait Rapcsák Annamária, a volt hódmezővásárhelyi polgármester lánya. Tény, hogy Hajdú-Bihar megyében az országos átlagnál több az erőszakos bűncselekmény, ez összefügghet a katonáskodás hagyományával, de Hadházon Kozma János alezredes, rendőrkapitány és a helyi roma vezetők egyaránt úgy vélik, a "késes" korszaknak már vége.

A súlyos testi sértések zöme családon belüli veszekedések következménye, az utcai, kocsmai balhék nem torkollnak véres leszámolásokba. Az indulatok viszont többször is a rendőrség ellen fordultak: 2003-ban egy autólopás gyanúsítottja baltát emelt civil ruhás nyomozókra, tavaly pedig a rokonság a városi kapitányságról próbált kiszabadítani egy előállítottat. A rendőrség megelőzésképpen többször is demonstrálta az erejét, a megyei kommandósok mellett a Rebisztől is többször jártak már a városban.

Hátrányos helyzete ellenére hiába pályázott a település 8-10 biztonsági kamera megvásárlásához és működtetéséhez szükséges központi támogatásra, ide nem jutott pénz, pedig a rendszeres temetői lopásokat, a vasútállomás környéki bűnözést így vissza lehetne szorítani. Rendvédelmi szempontból jelenleg már az is tiszteletre méltó eredmény, hogy a helyzet nem romlik tovább. Hosszabb távú megoldást csak a roma népesség végletesen leszakadt körének iskoláztatása és munkához juttatása jelenthet. Itt folyik az egyik legfontosabb, iskolai szegregáció elleni mintaper, az önkormányzat pedig arra készül, hogy három szakmában középfokú képzést indítson jövő ősztől. Más kérdés, hogy az egyik érettségizett, gyermektelen cigány fiatalasszony azt panaszolta a HVG újságíróinak, hogy barna bőrrel és hadházi lakcímmel lehetetlen a környéken munkát kapni.

FAHIDI GERGELY