Nemzetiségivé alakulnak kistelepülésen működő általános iskolák, mert így alacsonyabb osztálylétszámokkal is önállóan működhetnek tovább.

Cigány kisebbségi önkormányzata nincs, cigány nemzetiségi iskolája viszont már van a Békés megyei Gesztnek. A tavalyi kisebbségi választásra mindössze öten jelentkeztek be a határ menti zsákfaluban, így nem is alakult cigány képviselet, ám azóta nagyot fordult a világ: veszélybe került a helyi iskola. Megmentése érdekében döntött úgy a geszti képviselőtestület, hogy cigány nemzetiségi intézménnyé alakítják az Arany János Általános Iskolát. Ősztől az elsősöktől a hatodikosokig cigányul is tanul majd mindenki az angol mellett. Az még nem dőlt el, milyen nyelvváltozatot oktatnak majd Geszten, mindenesetre a megyei cigány kisebbségi önkormányzat segít nekik, hogy szeptember elejéig megfelelő tanárt találjanak.

Az iskolamentő tervről a szülők véleményét is kikérték, s állítólag nem volt tiltakozó. "Ha megszűnik az iskola, megszűnik a falu is" - indokolta a HVG-nek egy középkorú férfi, akinek legkisebb lánya még az Aranyba jár, miért támogatta az ötletet. Hozzátéve, nyelvet is kell tanulni, mert soha nem lehet tudni, mikor jön az jól. A cigányról ráadásul úgy hírlik, könnyen tanulható, s 2 ezer szóval már profin lehet beszélni. A geszti romák is örülnek, s azt kérték az önkormányzattól, indítson felnőttcsoportokat is.

"Nem volt alternatívánk, az iskola megmentéséhez az kellett, hogy felvállaljuk a cigányoktatást" - mondta a HVG-nek Fábián Zsuzsanna, aki a község református lelkészéből lett 2002-ben a település polgármestere. Sokáig böngészték a közoktatással kapcsolatos jogszabályokat, mire megtalálták a megoldást, s az iskola igazgatója - aki egyben képviselő is - által előterjesztett javaslatról nem volt vita a testületben, idézte vissza a történteket. Abban ugyanis helyben mindenki egyetért: az iskolának - ami a magasabb nemzetiséginyelv-oktató normatíva mellett is évi 22 millió forintjába kerül a falunak - meg kell maradnia. Már csak azért is, mert ez a legnagyobb munkáltató a településen: 13-an dolgoznak itt.

Geszten amúgy van elég gyerek. "Csak hetedikre-nyolcadikra fogynak el" - mondta a polgármester. A gyerekek 60 százaléka ugyanis roma, akik közül sokan addig ismétlik az ötödik-hatodik osztályokat, mire kinőnek a tankötelezett korból. Az itteni egyébként nem egy tipikus falusi iskola: az ősfás park közepén álló háromszáz éves Tisza-kastélyban működik, olyan jól ellátott, hogy a tavaly taneszközfejlesztésre nyert pénzből videoprojektort vettek. Talán ennek is köszönhető, hogy a százból csak három geszti gyerek nem helyben jár iskolába.

Az alig kilencszáz fős településen a közoktatási törvény tavaly augusztusi módosítása után támadt riadalom. Ez ugyanis rögzítette: az általános iskolának nyolc évfolyama van. A kistelepülések tömegének nem is ez okozza a bajt, hanem az a további meghatározás, miszerint a hetedikes és nyolcadikos osztályok csak akkor számítanak majd 2008-tól, ha azokban a tanulók száma eléri az egyébként kötelező, harmincfős osztálylétszám felét. Ahol tehát nincs 15-15 hetedikes és nyolcadikos, ott nem működhet önálló intézményként az általános iskola, meg kell szüntetni vagy egy másik intézmény tagiskolájává kell alakítani. Hacsak az Oktatási Hivataltól (OH) nem kértek 2007. január 31-éig engedélyt a továbbműködéshez, de még a sikerrel jártak számára sem lehet teljes az öröm, mert kevés gyerek után 10 százalékkal kisebb összegű normatíva jár.

A nemzetiségi iskolákban viszont nyolc gyerekkel is megvan egy hetedikes, illetve nyolcadikos osztály. Ez lebegett az ország túlsó felében lévő Zala megyei Tófej önkormányzati képviselői szeme előtt is. Itt a diákoknak csupán 10 százaléka cigány, és részükre már tíz éve bevezettek egy felzárkóztató programot. "Ebből jött az ötlet, hogy a cigány népismeretet az egész tananyagra kiterjesszük" - mondta a HVG-nek Olasz Jánosné igazgató. Szeptembertől - ha minden terv szerint alakul - énekórákon cigány dalokat, társadalomismeret-órán a cigány kisebbség helyzetéről, irodalomórán pedig a cigány mese- és mondavilágról is tanul majd mindenki. Már csak egy közös szülői értekezletnek kell jóváhagyni a tervet, és akkor szeptembertől itt is indul kisebbségi oktatás.

Azt egyelőre nem lehet tudni, nyáron az országban hol és hogyan alakították át így a kisiskolákat. Az oktatási tárca közlése szerint csak szeptember elején lesz részletes adatsor az intézményátszervezések számáról és módjáról. A minisztériumban mindenesetre nem tartanak attól, hogy ugrásszerűen megnőne a nemzetiségi iskolák száma. Kraszlán István főosztályvezető-helyettes szerint jogszerűen nem is alakítható hirtelen egy iskola nemzetiségivé, mivel a megváltozott pedagógiai programokat a jóváhagyást követő tanévtől, felmenő rendszerben lehet bevezetni. Az engedélyeket kiadó OH-ban viszont úgy vélik, az iskola átalakulhat, ha az új pedagógiai programját az egész iskolára ki tudja terjeszteni. Így lehet nemzetiségi a hivatalosan csak hatosztályos geszti iskola is, mivel itt a hetedikesek és a nyolcadikosok kivételével mindenki megkezdi a cigány nyelv tanulását. Az OH tájékoztatása szerint a 308 kérelmező kisiskola közül az első körben 169-en kaptak működési engedélyt. A 25 fellebbezés nyomán 11 engedélyt adott ki az oktatási miniszter, két kérelmet elutasított, tíz esetben pedig felfüggesztette az eljárást.

A jogszabályváltozás sok helyen késztette lépésre a kistelepülések vezetését. Piliscsabán például egy alapítványnak adták át az iskola működtetését. Máshol gyerekeket csalogatnak. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete például a közelmúltban "Családbarát önkormányzat" díjat ítélt oda három olyan településnek, ahol sokgyerekes családok befogadásával mentették meg a helyi oktatást. A Csongrád megyei Mártélyon négy ingyentelket osztottak szét, Fertőszéplakon tíz család (összesen 18 gyerek) költözhetett ingyenes önkormányzati "bérházba". A Győr melletti Tápszentmiklóson pedig két évre egy háromszobás házat, tankönyvet, füzetet és iskolakezdési támogatást ajánlottak fel ingyen egy családnak, ahol ötödikes gyermek is van.

PÁLMAI ERIKA

Molnár Zsolt nem lesz alpolgármester

Molnár Zsolt nem lesz alpolgármester

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Borkai az ügyei elévülésére játszhat és ez veje miatt Orbán érdeke is lehet

Megtámadták a ferencvárosi polgármester-választás eredményét

Megtámadták a ferencvárosi polgármester-választás eredményét

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Az amerikai hadsereg 2019-ben eljutott oda, hogy kukázza a floppy lemezeket

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Vitray: „Nem tudom, illik-e ilyet mondani, de gondnokság alá helyezett ez az első évfolyam”

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot

Trump saját golfklubjában rendezik meg a következő G7-csúcsot