Tetszett a cikk?

Eladta Bázis Holding-részvényeit a Gyurcsány Ferenchez kötődő Alapítvány a Modern Baloldalért.

Eladta Bázis Holding-részvényeit a Gyurcsány Ferenchez kötődő Alapítvány a Modern Baloldalért. Az Amőbaként ismertté vált szervezet 93 millió forintért értékesítette a 29,8 millió forint össznévértékű papírokat az eddigi kisebbségi részvényesnek, a zártkörű részvénytársaságot vezető Horváth Lórántnak. Az ügylet részleteiben gyorsan meg lehetett állapodni, hiszen Horváth nem csupán a vevő, hanem tulajdonképpen az eladó is, ő ugyanis az alapítvány kuratóriumának elnöke. E testület, miután tájékoztatta az alapítókat - a pártelnök-kormányfőn kívül Lendvai Ildikót és Hiller Istvánt -, hozzájárult az adásvételhez.

A cégértékesítés a bázisépítésnek is nevezhető Amőba-akció kudarcát jelzi. A 30 millió forint alaptőkéjű Bázis Holdingot ugyanis azzal a céllal hozták létre 2005-ben, hogy egy klubhálózatot működtető vállalategyüttes központjaként biztosítsa az alapítvány gazdasági hátterét: vagyis pénzt termeljen a "baloldaliság trendivé tételére". Az első lépések sikeresek voltak. A 2006-os parlamenti választás előtt például nagy figyelmet keltett Gyurcsány blogja az Amőba honlapján, s sorra nyíltak a Bázis-kft-k által működtetett klubok, a holding pedig a Magyar Fejlesztési Bank hitele segítségével egy bérirodaházat hozott létre a fővárosi Andrássy út 105. szám alatti villában (HVG, 2006. december 2.). Az idén azonban az egykori Fidesz-ingatlan gazdát cserélt, új tulajdonosa Nobilis Kristóf üzletember egyik vállalkozása, az Anguilla Zrt. lett, az pedig felmondta a holding tíz évre szóló bérleti szerződését. Az ebből támadt jogvita azóta megegyezéssel lezárult, ám a Bázisnak távoznia kellett. Segítségére egy új cég, a HVG információi szerint Horváth-közeli Fórum Zrt. sietett. A májusban alapított társaság a CD Hungary Zrt.-től kibérelt egy közeli villát, a Délibáb utcai volt brazil követségi épületet, s ide költöztek át albérlőként a Bázis-cégek s irodabérlő ügyfeleik.

Elképzelhető, hogy az Andrássy úti ingatlan körüli vita jogi köntösbe bújtatott politikai támadás volt, hiszen Nobilist gyakran emlegetik egy formálódó jobboldali politikai tömörülés háttérembereként. Az Amőba-Bázis kettős gondjait azonban okozhatta Gyurcsány és az MSZP népszerűségvesztése is, valamint az a köztudomású tény, hogy a politikához erősen kötődő vállalkozásoktól sokan óvakodnak - legalábbis ha ez a kapcsolat a nagyközönség előtt nyilvánvaló, ahogy a holding esetében is. Noha 2006-ban a cégcsoport még 54 millió forintos adózás előtti nyereséget hozott, az idén már nem tudott terjeszkedni, s előfordult, hogy az Amőba-honlap működtetése is akadozott: Gyurcsány blogbejegyzései megjelennek ugyan rajta, más részeiben azonban sokszor poros anyagokat tartalmaz. A jelek arra utalnak, az alapítvány és a holding most már terhet jelentettek egymásnak.

Társadalom

Házszabálytalanságok

A parlamenti képviselői juttatások egész rendszerének átalakítása nélkül kudarcra van ítélve a kormány terve az átlátható törvényhozói költségtérítési szisztéma bevezetésére.

Lefotózták Madridban a dubaji emír lányát, akit korábban kommandósok cipeltek haza, amiért világot akart látni

Lefotózták Madridban a dubaji emír lányát, akit korábban kommandósok cipeltek haza, amiért világot akart látni

Ungár Péter: Ha a homofóbokat becsméreljük, attól nem lesz kevesebb belőlük

Ungár Péter: Ha a homofóbokat becsméreljük, attól nem lesz kevesebb belőlük

Billie Eilish bocsánatot kért egy videó miatt, amely nemrég bukkant fel róla a neten

Billie Eilish bocsánatot kért egy videó miatt, amely nemrég bukkant fel róla a neten