Visszaszívás

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Leállították 2,5 milliárd forint oktatási integrációs támogatás kifizetését, miután kiderült, "adminisztrációs hiba" miatt szegregáló iskolákat fenntartó önkormányzatok is kaptak állami támogatást.

Alig négy órán át volt elérhető az Oktatási és Kulturális Minisztérium honlapján azon települések listája, amelyek sikeresen pályáztak támogatásra az iskolai esélyegyenlőséget, felzárkózást segítő összesen 2,6 milliárd forintos keretből. A közzététel után nem sokkal felháborodott szakértői visszajelzések nyomán kiderült ugyanis, hogy jogosulatlan települések is nyertek, ráadásul volt olyan, amelyik kétszer is. Ezek után a tárca közleményben tudatta, a nyertesek adatbázisát az "adminisztrációs hiba" kijavítása után pontosítják (a véglegesnek szánt listát lapzártánk utánra ígérik).

A családi körülményeik miatt hátránnyal indulók felzárkóztatását segítő integrációs és képességkibontakoztató képzésért eddig kiegészítő normatíva járt. Ez a rendszer nem bizonyult elég hatékonynak, ezért 2007 szeptemberétől az integrációs oktatásért diákonként 61 500, képességkibontakoztatás címén pedig 20 500 forintos támogatást igényelhetnek az iskolafenntartók egy tanévre. Az igénylésekről, amelyeket július 11-éig, vagyis a sok körzethatár-változást hozó tanévkezdés előtt kellett beadni, az oktatási, az önkormányzati, a szociális és a pénzügyi tárca, valamint az Országos Oktatási Integrációs Hálózat egy-egy delegáltjából álló bírálóbizottság javaslata alapján az oktatási miniszter döntött.

A nyertesek listája első ránézésre is meghökkentő volt. "Megjutalmazták" például az iskolai szegregáció mintaterepének számító Jászladány önkormányzatát: 3,8 millió forintot kapott képességkibontakoztatásért. A HVG által megkérdezett szakértők szerint megkérdőjelezhető Püspökladány sikere is, miután a település három iskolájából egyben koncentrálódtak a cigány gyerekek és a halmozottan hátrányos helyzetű, úgynevezett hhh-s diákok. A három éve még a legsúlyosabban szegregáló települések közé tartozó Pest megyei Bag 3,6 milliót nyert, pedig alig történt ott változás, továbbra is tanköteles korú gyerekek csellengenek az utcán. Az úgynevezett sajátos nevelési igényű gyerekeket változatlanul elkülönítve, egy lerobbant épületben tanítják, az úszásoktatásból is kihagyták őket, mondván, a cigány gyerekek kultúrájába ez nem fér bele. A község két hónapja elkészült (uniós pályázatokhoz kötelező) esélyegyenlőségi terve is azt igazolja, hogy Bagon közel sincs minden rendben, hiszen az a hhh-sok pontos nyilvántartását és a gyerekek elkülönítésének megszüntetését írja elő. A csaknem harmincmillió forint integrációs támogatást elnyert Salgótarjánban - amelynek egyébként az Állami Számvevőszék ellenőrzése nyomán a tavalyi normatívát vissza kellett fizetnie - volt ugyan oktatási körzethatár-módosítás, ám az elitiskolákban továbbra is csak 2-5 hhh-s gyerek akad, míg máshol 400 gyerekből 150, vagy 120-ból 60. Éppen az esélyegyenlőségi terv elkészítésekor derült ki, hogy az egyébként hárommillió forinttal nyertes Ráckeve sem jogosult a támogatásra az Árpád Fejedelem Általános Iskolában folyó képzés után. "Az osztályok közötti arány még nem stimmel" - ismerte el a HVG-nek Kiss László jegyző, hozzátéve, miután rájöttek a tévedésükre, levélben értesítették az oktatási tárcát arról, hogy mégse jár nekik a pénz.

"A nyertes pályázatok első szűrése után sajnálatos duplikációs hiba történt" - magyarázta a HVG-nek Borovszki Tímea, az oktatási tárca roma integrációs titkárságának vezetője, miért kapott egy település kétszer is pénzt. A támogatást bármelyik helyhatóság igényelhette, amely megfelel a jogszabályi előírásoknak, a minisztériumban pedig a beadott papírokból dolgoztak, s ha azokban stimmeltek a számok, a támogatást automatikusan megítélték. "Nem feltételezzük, hogy valótlan adatokat közölnek az önkormányzatok" - hangsúlyozta Borovszki. Egy új szoftver segítségével még a héten kiszűrik az adminisztrációs hibákat, az új lista nyerteseinek jogosultságát az oktatási hivatal szigorúan ellenőrzi majd. Az esetből okulva jövőre azonban állítólag már a döntés-előkészítés során ellenőrzik az igényléseket.

PÁLMAI ERIKA