Tetszett a cikk?

Aligha javított érdemben a kormánypártok megítélésén Gyurcsány Ferenc kormányfő múlt heti országjárása. Orbán Viktor megromlott kapcsolatait próbálja helyreállítani az Egyesült Államokban.

Bár kormánykörökben nagy reményeket fűztek az üzleti világból toborzott kommunikációs tanácsadók idén tavaszi munkába állásához (HVG, 2007. április 7.), igencsak soványra sikeredett az elmúlt fél év mérlege. A koalíciós pártok népszerűségvesztését aligha lehet a - divatosan szpindoktoroknak is nevezett - új tanácsadók nyakába varrni, ám elég csak az elmúlt napok kommunikációs ötleteit számba venni annak illusztrálására, mennyire fantáziátlanra sikeredett eddig a korábban megváltónak remélt píárstratégia.

A múlt hét gyümölcse például az Új Magyarország címen megjelenő, a jövőben kéthavonta a családok postaládájába kerülő ingyenes kiadvány. Az ötlet erősen hajaz az Orbán-kormány által két és fél éven át megjelentetett - a mai kormánypártok által akkoriban nem minden alap nélkül kritizált - propagandakiadvány, a Millenniumi Országjáró elindítására. Szintén az ellenfél eszközeivel - vidékjáró kampánnyal - próbálta közömbösíteni a Fidesz szociális válságot szuggeráló, Tarlós István által vezetett roadshow-ját Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a múlt héten majd egy tucat kistelepülést keresett fel, hogy személyesen vigye el a hírt, miszerint a politika 17 év után a vidék felé fordult.

Hogy mekkora hitele van egy ilyen üzenetnek olyan közegben, ahol szinte másról sem szól a közbeszéd, mint az életkörülményeket negatívan befolyásoló intézkedésekről (posták, iskolák, vasúti szárnyvonalak megszüntetése, az egészségügyi intézmények "távol kerülése"), könnyen belátható. A HVG tudósítója személyesen is megtapasztalta a hatást a miniszterelnök Csongrád megyei látogatása idején. És itt nem a kormányfő nyilvános fellépéseinek immáron elengedhetetlen tartozékává vált - egyébként maroknyi - ellentüntető reakcióiról van szó. Sokkal inkább arról, hogy a "kisember" szempontjából olyan távolinak tűnik az a vízió, amit Gyurcsány például "A nagy párbeszéd" programsorozat keretében a szentesi volt megyeházán a vidékfejlesztésbe áramló több százmillió forintról elmondott, hogy fél óra elteltével szinte logikusan tört fel a hallgatóság soraiban ülő egyik házaspár férfi tagjából: "Mesedélután ez, kedvesem, én megyek."

"Ennek a vidékjárásnak az egyik legfontosabb hozadéka éppen ez: elképesztő számban találkozik az ember új szempontokkal, új felvetésekkel és másféleképpen gondolkodó emberekkel" - írta blogbejegyzésében körútjáról a kormányfő, aki élőben amúgy szinte tüzelte az embereket a politika és úgy általában a politikusok ellen. Például ekképpen: "Annyi józan mondat, amit például az egyik családnál az esti borozgatás közben hallottam, a parlamentben is elkelne."

Amennyire sokat hozott a konyhára Gyurcsány 2006-os parlamenti választások előtti "one-man show"-ja, olyannyira kezd terhessé válni immár a szocialisták számára is a magát messianisztikus küldetéstudattal megáldott, a cél érdekében a társadalmi támogatottsággal sem törődő politikus szerepébe pozicionáló Gyurcsány. A múlt héten több MSZP-vezető is kritizálta a pártelnököt, kifogásolva, hogy a döntések nem az elnökségben születnek, a stratégiát utólag kell a pártelnök-miniszterelnök kezdeményezéseihez igazítani, noha sokszor azok alapjaiban (népszavazás, kisadók összevonása, ingatlanadó) sincs egyetértés. Igaz, cserébe mintha Gyurcsány is engedett volna: már nem követi retorzió, ha valaki megszegi az MSZP-ben a Medgyessy-Gyurcsány-váltás idején kiadott "támogasd, vagy hallgass!" parancsát (HVG, 2004. október 23.).

Szili Katalin házelnök például, aki néhány éve még azt nyilatkozta az MSZP-n belüli konfliktusokkal kapcsolatban, hogy "van egy nagy kötényem, és az a feladatom, hogy eltakarjam vele a tányércsörömpölést és a családi problémákat", immáron sokadszorra rohant ki a reformok és a kabinet ellen a sajtóban. Közben zajlik a kormánypárti polgármesterek lázadása az összeférhetetlenségi szigorítás és az újraválasztási esélyeiket rontó kormányzati döntések ellen. De szerveztek kormányellenes tüntetéseket a hagyományosan baloldalhoz kötődő szakszervezetek is - a hétvégén például a kancellária előtt, az egészségbiztosítási reform ellen.

A kormánypárti hangzavar - amit a "kint is lenni, bent is lenni" problémájával küzdő koalíciós partner SZDSZ megnyilatkozásai csak fokoznak - stratégiaváltásra késztette a pártszimpátiák változása révén amúgy helyzeti előnyben lévő Fideszt is. Orbán Viktor mostanra annyira megerősödött, hogy - mint azt például az erőszak elítéléséről szóló, október 23-ai szónoklata is jelezte - már azt is megengedheti magának, hogy elhatárolódjon azoktól a szélsőségektől, amelyekre egy évvel korábban még bátran támaszkodott. E sorba illeszkedik a külkapcsolatok javítása, így például a pártelnök e heti washingtoni látogatása. Orbán, akinek akkor romlott meg látványosan az amerikai megítélése, amikor 2001 után nem volt hajlandó elhatárolódni az akkor még a MIÉP által képviselt szélsőségektől, várhatóan találkozik Tom Lantossal, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti elnökével, az amerikai külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács magas rangú tisztviselőivel.

Eközben itthon a Fidesz harminc várost és 120 kistelepülést érintő "Szociális népszavazás 2008" országjárásával kapcsolatban is érzékelhető valamifajta kommunikációs finomítás. A korábban gátszakító hatásúnak mondott népszavazáshoz fűzött várakozásokat igyekezett hűteni például Rogán Antal a múlt heti kampánynyitón, amikor azt mondta, a népszavazás nem megoldást kínál a problémákra, hanem lehetőséget ad az embereknek arra, hogy elmondhassák véleményüket a kormány jelenlegi politikájáról. A Fidesz - amely decemberben állítólag már egy majdani kormányprogram alapjául szolgáló dokumentummal is előáll - most arra épít, hogy a szocialisták előbb vagy utóbb, de maguk mondanak majd ítéletet Gyurcsány fölött.

DOBSZAY JÁNOS

Egy főre jutó GDP: Magyarország tavaly előrelépett az EU-rangsorban

Egy főre jutó GDP: Magyarország tavaly előrelépett az EU-rangsorban

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Újabb bejelentés: tetőtér-beépítésre is kérhető a 10 milliós csok

Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének

Egy sötét lyuk maradt az osztrák szélsőjobb újabb pofonba beleszaladó ex-vezérének