Tetszett a cikk?

Nemzetközi könyvcentrum helyett fideszes népszavazási kampányközpont nyílt a belvárosi Kossuth Lajos utca 15. alatt, bár korábban a helyiség bérletére kiírt pályázaton az Atlantisz Kiadó nyert.

Nincs szerencséje az V. kerülettel az Atlantisz Könyvkiadónak. Öt évvel ezelőtt az állam elfeledkezett üzlethasználati jogáról, amikor a belvárosi Piarista közben lévő - s a kiadónak is helyet adó - egyetemi épületet visszaadta a piarista rendnek. A közelmúltban az Atlantisz nemzetközi könyvcentrum elhelyezésére elnyert Kossuth Lajos utca 15. szám alatti üzlethelyiséget happolta el előle a Fidesz. Az egykori cipőbolt helyén nyitotta meg az ellenzéki párt a népszavazási központját.

Pedig joggal érezhette célegyenesben magát az Atlantisz. A 2005 májusának végétől üresen álló üzlethelyiség - amelynek bútorzata iparművészetileg védett - hasznosítására kiírt önkormányzati pályázatot 2006 novemberében, tehát már Rogán Antal (Fidesz) győzelme után nyerte meg a kiadó. Oda egy nemzetközi könyvcentrumot álmodtak, bolttal, információs központtal, kiállításokkal. Az ötletet nem csak a polgármesteri hivatalban, de a belvárosi jobb- és baloldalon is dicsérték. Úgy tűnik, nem eléggé. A részletekről máig véget nem érő tárgyalások kezdődtek a felek között, ám az önkormányzatnál egy szeptemberi előterjesztés szerint mégis "tudomásul vették, hogy az Atlantisz elállt a bérbevételi szándékától", mondván, a társaság nem tett eleget a hivatal hiánypótló felszólításának, s nem csatolta a tőle kért cégkivonatot és aláírási címpéldányt. Közben a kiadó igazgatója megismételte az önkormányzatnál, szeretnék bérelni, majd megvenni az üzletet, méghozzá abból a pénzből, amit az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajánlott fel nekik a Piarista közi üzlet használati jogának megváltásaként.

Szeptember végén azonban úgy döntött a belvárosi tulajdonosi bizottság, hogy pályázat nélkül a közvetve csurgói magánszemélyek tulajdonában lévő Jogingatlan Kft.-nek adják ki az üzletet határozatlan időre, 5,3 millió forintnyi óvadék és havi csaknem 900 ezer forint bérleti díj ellenében. Mindez meglehetősen rapid módon dőlt el: szeptember 24-én kelt a bérbevételi kérelem, és két nappal később már kész volt az előterjesztés, amit újabb két nap elteltével már meg is tárgyalt az illetékes bizottság. Igaz, a kérelmező nem volt ismeretlen: a kft ügyvezetőjeként Sági Gyula fordult a testülethez, akit az Fidesz javaslatára neveztek ki tavaly októberben a belvárosi vagyonkezelő igazgatósági tagjává. A helyi erőviszonyok ismeretében az sem volt meglepő, hogy néhány héttel később a tulajdonosi bizottság ahhoz is hozzájárult, hogy a Jogingatlan egy évre továbbadja a helyiséget a Fidesznek kampányközpont céljára (az egyébként előbb nyílt meg, mintsem a kft-vel kötött bérlet december 1-jén elkezdődött volna).

Arról hiába kérdeztük az önkormányzatot, hogy a kft-nek - amelynek tevékenységéről az interneten az egyetlen fellelhető hír, hogy tavaly sikerrel pályázott 850 milliós ajánlatával a Zalahús Rt. zalaegerszegi központi telephelyére is, de később visszalépett az üzlettől - miért pályázat nélkül adták bérbe az üzletet, ráadásul úgy, hogy annak hasznosításáról még az Atlantisszal is tárgyaltak. A kiadó vezetője sem kívánt a HVG-nek nyilatkozni, mondván, őt hivatalosan senki sem értesítette a legújabb fejleményekről.

Helyben mindezt a rogáni hatalomátvétel újabb lépésének tekintik. A helyi média és a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. bevétele, valamint a bizottsági struktúra és a testületi munka az ellenzék számára hátrányos átalakítása után (HVG, 2006. november 11.) az elmúlt egy évben csaknem teljesen kicserélődött a polgármesteri hivatal vezetői gárdája is. Cselovszki Zoltán, a Fidesz egykori fővárosi frakcióvezetője, a korábbi Új Budapest Központ vezetője lett például a kerületi főépítész, a népjóléti osztályt a Fidesz egyik óbudai képviselője, Kelemen Viktória vezeti, a párt ifjúsági tagozatának korábbi budapesti elnöke, Pethő Márta pedig az újonnan alapított lakásosztály vezetője lett.

Azt politikai ellenfelei is elismerik ugyanakkor, hogy Rogán - amellett, hogy nagyon jól kommunikál - ügyesen próbál bevételeket szerezni. A parkolómegváltási díj elengedésének visszavonásával például 200 millió forint pluszhoz juthat a Belváros. Valamennyi pénz befolyhat az üzletbérlőkkel szembeni szigor nyomán is, hiszen az önkormányzat most először mondott fel olyanoknak, akik nem fizették meg az 1995-ben radikálisan megemelt bérleti díjat (voltak egészen abszurd esetek is: az OTP például még tavaly decemberben is egy 1949-es helyhatósági rendelet alapján fizetett négyzetméterenként havi 40 forintot). Mindebből jut a közérzetjavító figyelmességekre is: az önkormányzat a rászorulóknak havi 10 ezer forintos fűtéstámogatást, a belvárosi diákoknak ingyen BKV-bérletet ad, s állja a költségét a 18 év alatti kerületiek humán papilloma elleni védőoltásának is a méhnyakrák elleni küzdelem jegyében.

PÁLMAI ERIKA

Társadalom

Kalászi Fidesz-bukta

Hatalmas öngólt rúgott a Fidesz, elvesztették a "felesben" szerzett polgármesteri posztot, kilenc helyett két...

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Csehországban is megjelent a koronavírus brit mutációja

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Müller Cecília: Számítanunk kell arra, hogy a brit variáns nagyobb mértékben fog fertőzni

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyár?

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyár?