Két év alatt 40 ezerrel csökkent az egyetemi alapképzésre jelentkezők száma, amit pusztán demográfiai okokkal nem lehet megmagyarázni.

Tovább csökkent az egyetemen, főiskolán tanulni vágyók száma, miközben az érettségizők száma évek óta változatlan: két évvel ezelőtt még több mint 132 ezren jelentkeztek, ez a szám tavaly 108 ezerre, az idén pedig 91 ezerre esett. Noha az oktatási tárca több mint 96 ezer jelentkezőről adott ki jelentést, ám ebben benne van az idén már több mint 5 ezer mesterképzésre jelentkező is. A pontos számot még mindig nem lehet tudni. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ kedd délelőtt 93 678 jelentkezővel számolt, de több mint 2600 jelentkező adatai hiányosak voltak, ezért őket még nem számolták bele a részletes statisztikákba. Ebben az adatban benne vannak a mesterképzést megcélzók adatai, tehát a statisztika lapzártánkkor mintegy 88 ezer képzésre jelentkező adataiból készült el.

A számok azt mutatják, a felsőoktatás szerkezeti válsága tovább mélyül. A nemzetközi adatok szerint ugyanis a magyar műszaki és természettudományos oktatásban részt vevő diákok aránya jócskán elmarad az európai országok átlagától. Az oktatási tárca célja ennek megváltoztatása, ezért képzési területenként meghatározza, mennyi diákot lehet felvenni államilag támogatott oktatásra, s a műszaki és a természettudományos területet preferálja. Ez azonban egyelőre nem segít. A természettudományos képzésre első helyen jelentkezők száma a tavalyi kétharmadára csökkent. Tavaly a tárca 3900 helyet tartott fenn e területre, s erre valamivel több mint 4 ezer első helyen jelentkező pályázott. Végül a helyeket annak ellenére sem sikerült feltölteni, hogy sok szakra minimumpontszámmal is be lehetett kerülni. Az idén a keretszámot 4100-ra emelték, ám első helyen csak közel 2700-an jelentkeztek, s ez az egyetlen képzésterület, ahol az első helyen jelentkezettek száma nem éri el a minisztérium által biztosított keretet. Azt viszont nem tudni pontosan, meddig sikerül majd a keretet feltölteni, mert az idén megváltozott a pontrendszer, a 480 maximális pontszámból többletpontok nélkül 160-at kell elérni ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felsőoktatásba. Nehéz kiszámítani, ez mit jelent majd a végső eredménynél, de az biztos, hogy közepesnél gyengébb eredménnyel is be lehet majd jutni (50 százalékos, közepes eredménnyel 200 pontot lehet elérni).

Hasonló a helyzet a műszaki képzésben is. A munkaerő-piaci előrejelzések azt mutatják, hogy van kereslet mérnökökre, ám a jelentkezők száma ezen a területen is tovább csökkent, ráadásul nemcsak a hagyományos - gépészmérnöki vagy közlekedésmérnöki - szakokon, hanem például mérnök informatikus végzettségre is jóval kevesebben vágynak, mint tavaly. A tünetek azonosak az orvosi szakokon is, mindenhol csökkent a jelentkezők száma.

Legkevésbé a jogi és igazgatási területen esett vissza az érdeklődés, noha az oktatási tárca az idén is vágott az államilag támogatott keretből. A budapesti ELTE jogi kara az idén is e verseny nyertese lehet, hiszen első helyen jelentkezőinek száma még kicsit nőtt is, míg például Miskolcon ez a tavalyi háromnegyedére csökkent, pedig már tavaly is csak 61 diákot tudtak állami helyre felvenni, s őket is elég alacsony pontszámmal. A másik két fővárosi jogi karra - a Károli Gáspár Református Egyetemre és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre - jelentkezők száma is visszaesett, miközben Debrecenben a tavalyinál többen pályáztak joghallgatónak.

A bölcsészettudományok államilag támogatott képzésének visszaszorítása viszont sikeresnek tűnik: több mint egyötödével csökkent ugyanis az első helyen jelentkezők száma. Nem biztos azonban, hogy pont azokon a szakokon érvényesül a létszámcsökkentés, ahol valóban elkelne. A magyar szakra jelentkezők száma például nagyobb arányban mérséklődött az átlagnál, míg a kommunikációé alig 10 százalékkal esett. A pszichológia pedig népszerűbb, mint tavaly: kereken tízszer anynyian jelentkeztek első helyen, mint ahány diákot tavaly felvettek államilag támogatott képzésre.

A vidéki intézmények további veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni, s nehezebb helyzetbe kerülnek (HVG, 2008. január 19.). Egyes helyekre radikálisan csökkent a jelentkezők száma: a műszaki, gazdasági és bölcsész képzésterületen is oktató Dunaújvárosi Főiskolára első helyen idén alig több mint feleannyian jelentkeztek, mint tavaly, s hasonló cipőben jár a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola is. Míg a hevesi intézményben gazdálkodási és menedzsment szakra jelentkezők száma egyharmadára esett vissza, addig az elvileg ugyanazt a végzettséget nyújtó Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetem hasonló szakjára több mint 60 százalékkal többen próbálnak bejutni.

RIBA ISTVÁN

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Brit választás: az exit poll szerint jelentős győzelmet aratott Boris Johnson

Nem csak tréleres horrorkaravánok vannak az utakon, van itt más is

Nem csak tréleres horrorkaravánok vannak az utakon, van itt más is

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt

Olivia Newton-John és John Travolta 41 év után felvette a Grease-kosztümöt

Megbüntettek egy román színházat, mert állítólag gúnyt űzött a vallásból

Megbüntettek egy román színházat, mert állítólag gúnyt űzött a vallásból

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Hollik: A klímavédelmet nem lehet az emberekkel megfizettetni

Gyerekkorukban kiműtötték az agyuk felét, csodálatosan reagált a szervezetük

Gyerekkorukban kiműtötték az agyuk felét, csodálatosan reagált a szervezetük