Fiatal Baloldal; akció, kaland, lendület - hirdette magát lapzártánkkor az MSZP honlapján a szocialisták ifjúsági...

Fiatal Baloldal; akció, kaland, lendület - hirdette magát lapzártánkkor az MSZP honlapján a szocialisták ifjúsági szervezete, napokkal azt követően, hogy a röviden Fibnek nevezett alakulat kimondta jogutód nélküli megszűnését, elsősorban korábbi alelnökük, Zuschlag János büntetőügye miatt. A Fib romjain egyébként a hét végén máris megszületett a politikai túloldal korábbi latin névválasztását (Fidesz-Fidelitas) elirigylő új szervezet, a Societas-Új Mozgalom (SÚM). Az akciózós-kalandozós Fibtől való elhatárolódást azonban nem csupán Zuschlagnak és a szervezethez tartozó vádlott-társainak az ügye indokolta: a Fibnek, pontosabban elődjének, a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták Mozgalma (Fibisz) nevű szervezetnek más vitatható ügye is volt - négy éve rendőrségi nyomozás indult Vas megyében amiatt, hogy a helyi Fibisz-elnök állítólag fiktív alapszervezetekkel duzzasztotta az MSZP ifjúsági szervezetét, utóbb azonban a rendőrség ejtette az ügyet (HVG, 2008. március 7.).

A Societasnak aligha sikerül majd végképp eltörölnie a múltat. Mosolyogtatóan árulkodó például, hogy a Fib internetes oldalán már az új név szerepel, alatta viszont a régi szervezet történetéről lehet olvasni. Nem hivatalosan a jogfolytonosságot jelzi az a tény is, hogy a SÚM vasárnap megválasztott első elnöke szombaton még mint a Fib utolsó elnöke szerepelt. A Fib 12 tagú vezetőségével szemben a SÚM-nak 13 vezetője lett, ám a személyeknél itt is van átfedés: Oroszvári Péter például mindkét szervezetben elnökhelyettesi posztot visel-viselt, de régi-új vezető Pápai Gábor és Rózsa Endre is.

A SÚM valószínűleg nem a nulláról kezdi a politikai kapcsolatok építését sem. Aligha a Fibet temetni, sokkal inkább a SÚM-ot ünnepelni érkezhetett például a szombathelyi tanácskozásra Giacomo Filibeck, az ECOSY - az európai szocialisták ifjúsági szervezetének - elnöke, amely testületnek a Fib 2001 óta volt teljes jogú tagja. Kihagyták viszont a feloszló-alakuló kongresszust az MSZP vezető politikusai, igaz, a szervezetek jövőbeni együttműködését előrevetítette az a tény, hogy ott volt Butor Klára pártigazgató, aki az MSZP-ben az adminisztratív ügyek első számú felelősének számít. Ráadásul Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő már a megalakulás napján üdvözölte az új mozgalmat, megígérve, hogy már a keddi elnökségi ülésen kezdeményezi a "melegváltást", vagyis azt, hogy az MSZP a Fib nyomán a SÚM-mal hozzon létre társulási megállapodást.

A Fiatal Baloldal politikai értelemben kimúlt ugyan, adminisztratív felszámolása azonban még jó ideig eltarthat, különösen ha pénzügyi téren akadályok merülnek fel. Az első csontváz egyébként, úgy tűnik, máris kihullott a szekrényből, hiszen - mint azt a Tv2 Tények című műsora hírül adta - egy debreceni ifjúsági tábor hét éve hiába igyekszik egy számlát kifizettetni a Fibbel.

Társadalom

Teljes viteldíjmutató

Ugyanarra a kaptafára tucatszám gyártott pályázatokkal csaltak ki kisebb-nagyobb összegeket éveken át a Zuschlag-ügy vádlottjai - erősíti meg a múlt héten elkészült vádirat.

Indul a Vodafone TV Magyarországon

Indul a Vodafone TV Magyarországon

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

A Bauhaus reneszánsza a kelet-németországi Dessauban

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Bécs polgármestere gratulált Karácsony Gergelynek

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben