Ugyanarra a kaptafára tucatszám gyártott pályázatokkal csaltak ki kisebb-nagyobb összegeket éveken át a Zuschlag-ügy vádlottjai - erősíti meg a múlt héten elkészült vádirat.

Szegény embert az ág is húzza - gondolhatta a házi őrizetben lévő Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja, az egy keddi bírói döntéssel továbbra is előzetes letartóztatásban maradó Zuschlag János elsőrendű vádlott volt titkára, amikor a Bács-Kiskun megyei ügyészek házkutatást tartottak nála. Előkerült ugyanis egyebek mellett egy engedély nélkül tartott flóbertpisztoly, továbbá illegálisan másolt lemezek, így most az alapvádakon túl lőfegyverrel való visszaélés és a szerzői jogok megsértése miatt is felelnie kell a bíróság előtt.

Mintegy 120 oldalas vádirat, továbbá 12 ezer oldalas irathegy, bennük terhelő adatok a 16 vádlottra - ezt adta át a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a megyei bíróságnak a múlt héten. A vádirat szerint Zuschlag - az Ifjú Szocialisták Mozgalma, majd a Fiatal Baloldal (Fib) alelnöke - vezetésével társai, Lados István, Katus Ferenc, Őri András, Krausz Csaba, Marsovszky Balázs, Kullai Tamás és Prácser László valós tevékenységet nem végző egyesületeken keresztül állami pénzalapoktól vettek fel támogatást, az elszámolásokat pedig rendszerint hamisították. Mindez több tucatszor megtörtént 2000-től kezdve egészen 2006-ig (HVG, 2007. szeptember 15.) úgy, hogy a pénz java része eltűnt. Igaz, a ma nyilvántartott 70 millió forint körüli kár nagy részét a vádlottak az eljárás alatt megtérítették.

A trükk nem volt túlságosan bonyolult, és a módszertanát jól jellemzi egyetlen példa. Az 1997-ben Fiatal Városért néven bejegyzett, majd a Holnap Városáért nevet felvevő egyesület 2000-ben összesen 2 millió forintot nyert a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) tanácsától, amelyből 1 milliót Katus fel is vett. Ő a pénzt továbbutalta Krausznak, mégpedig Zuschlag utasítására, végül az 1 milliót a vádirat megfogalmazása szerint "az eljárásban meg nem állapítható célra" fordították. Igaz, a GYIA-hoz ugyanezen fordulóban még egyszer pályáztak, és - mivel a szabályok kizárták azt, hogy ugyanazon szervezet kétszer pályázzon ugyanarra a célra - kitaláltak egy Kék Égbolt nevű egyesületet is, aminek az "elnöke" Krausz élettársa lett, anélkül, hogy tudott volna róla. Mindez nem számított: a GYIA 230 ezer forintra szerződött a Kék Égbolttal az Egészséges Életmód a Velencei-tónál című programra, amelyből persze nem lett semmi. A pénz a vádlottakhoz vándorolt, akik a teljesítés igazolására egy amúgy létező betéti társaság nevében állítottak ki hamis számlát.

Az iparszerű pályázatgyártás az ügyészek szerint gondos munkamegosztás alapján történt. A hierarchia csúcsán Zuschlag foglalt helyet, akinek a kezdeményezésére, illetve részvételével jegyezték be a fal szerveződéseket. A vádirat szerint ő nemcsak koordinált és a pénzszerzést irányította, de a pénzek felhasználásáról is rendelkezett, jóvoltából mindenki részesült díjazásban. Ráadásul - mint az a dokumentumból kiderül - Zuschlag a büntetőeljárás alatt sem adta ki az irányítást a kezéből, összehangolta a vallomásokat, sőt utasításokat adott bizonyítékok eltüntetésére. Az ügyészek szerint egyébként a bűnszervezetben való elkövetést az is alátámasztja, hogy a többieknek is megvolt a szerepük; a negyedrendű vádlottnak, Őrinek például a pályázatok megszövegezése volt a szakterülete, míg Lados a számszaki részben jeleskedett. A vádirat szerint egyébként Lados Zuschlag titkáraként gyakran mostani vádlott-társai nevében alá is írta a pályázatokat, így az ügyészség húszrendbeli magánokirat-hamisítást is a terhére ró.

A jól bejáratott módszer, úgy tűnik, menet közben termelte ki az aranyszabályokat. Például, hogy egyszerre nem érdemes túl nagyot markolni: a pályázatok zöme olyan, viszonylag kis összegű - néhány százezer, esetenként 1-2 millió forintos - vissza nem térítendő támogatás, ahol a kiíró (vagyis a sportminisztérium, a GYIA, esetenként a fővárosi önkormányzat) beérte az utólagos elszámolással. Zuschlagék időnként rástartoltak olyan, két részletben folyósított pénzekre is, ahol a második átutalást a kiíró köztes jelentéstételhez kötötte, ilyet azonban a vádlottak ritkán próbáltak hamisítani, inkább hagyták veszni a maradékot.

A pénzosztók illetékesei mindebből, úgy tűnik, semmit sem vettek észre. Pedig a vádlottak időnként meglehetősen szemtelen megoldásokat választottak. Előfordult például, hogy az Atlasz Egyesület által ifjúsági trénerképzésre felvett pénzt nem egy viszonylag ismeretlen kis cég, hanem a Videoton Holding Rt. nevében kiállított számlával igazolták. Máskor, például 2004 októberében, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumhoz párhuzamosan két nem létező szervezet nevében is pályáztak (a pénz ez esetben az Atlasz Egyesület számlájára folyt be). Az egyik a Teleház Társulás nevet viselte, a másikat viszont a már első pillantásra is meghökkentő Pannónia Kartell Szövetségnek hívták. A pénzfelvételre használt szervezetek vezetői között fölbukkantak olyanok is, akik a fenti üzelmekről mit sem tudtak, legalábbis nem kerülnek a vádlottak padjára. Közéjük tartozik például Törköly Tamás, a korábban a Jobb Jövőért, később a Harmadik Évezredért nevet viselő szerveződés, illetve az Y-Generáció Egyesület egykori elnöke, vagy az Atlasz Egyesület kapcsán a vádiratban megemlített Csurgay Richárd, akiről a dokumentum annyit jegyez meg, "az eljárás során nem sikerült feltalálni".

Az ügy érdemi szereplőit - Zuschlagot, Ladost, Katust, Őrit, Krauszt és Prácsert - az ügyészség nagy értékre elkövetett csalással vádolja, ami néhányuknál, így Zuschlagnál kiegészül a folytatólagossággal és a bűnszervezetben való elkövetéssel, továbbá esetenként magánokirat-hamisítással. A tizedrendű vádlott, Szente Zsolt ellen bűnpártolás a vád, és az, hogy megpróbálta vallomása megváltoztatására bírni az egyik tanút. Szintén bűnpártolás miatt kerül bíróság elé Győrfi Ludovic és Horváth Tibor - az előbbi saját ingatlanában hónapokig rejtegette Ladost, míg Horváth 2006 júniusában megsemmisítésre vett át iratokat, amelyeket bepakolt a cége tulajdonában lévő kisteherautóba, majd felgyújtotta a kocsit.

A vádiratban felbukkan egy eseménysor, ami közvetlenül vezet a szocialista politikusok környezetéig, ennek nyomán került ugyanis 2006-ban 500-500 ezer forint pénz Csiha Judit és Baráth Etele országgyűlési képviselők kampánystábjához, igaz, a nyilatkozataik szerint a tudtuk nélkül. E történet főszereplője Kemecsei Árpád, akit, bár a kárt megtérítette, az ügyészség csalással és magánokirat-hamisítással vádol, és akinek neve korábban a gyanús zuglói MSZP-tagtoborzási ügyben (HVG, 2007. december 1.), továbbá a Zuglói Vagyonkezelő Zrt.-vel (ZV) kapcsolatos hűtlen kezelés gyanújával összefüggésben is felmerült. Ez utóbbiban úgy, hogy Kemecsei a ZV Zrt. felügyelőbizottsági elnöke volt, ma pedig állítólag ő a vagyonkezelő egyik igazgatója, és továbbra is a zuglói önkormányzat oktatási bizottságának az elnöke. Kemecsei 2006-ban úgy gondolta, a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nevében pályázik a szocialisták Táncsics Alapítványához. Zuschlag jóváhagyása után a pályázatot Lados írta Kemecsei oktatási minisztériumi irodájában (Kemecsei Arató Gergely államtitkár kabinetstábjához tartozott). A támogatói ajánlást Kemecsei szállította Csihától, ezután a pénz a kampánycsapathoz került, Lados pedig legyártotta a fiktív beszámolót a Táncsics Alapítványnak. A történet még egyszer lezajlott, igaz, akkor a pályázó az Y-Generáció Egyesület volt, a kedvezményezett viszont Baráth kampánystábja.

A Zuschlag-per első tárgyalására alighanem csak ősszel kerül sor, aminek érdekessége, hogy információink szerint az a Fodor Endre bíró tárgyalja majd, aki a kecskeméti maffiaper néven elhíresült esetet (HVG, 2007. október 6.), vagyis van tapasztalata bűnszervezetügyben.

Társadalom

Megszüntetve megőrzők

Fiatal Baloldal; akció, kaland, lendület - hirdette magát lapzártánkkor az MSZP honlapján a szocialisták ifjúsági...

Állószékekkel spórolnának még több helyet a repülőkön – így néznének ki az ülések

Állószékekkel spórolnának még több helyet a repülőkön – így néznének ki az ülések

Berobbantotta a mobilnetet (is) a választás vasárnapja

Berobbantotta a mobilnetet (is) a választás vasárnapja

Nem megy fel a fogaskerekű szerdától a Széchenyi-hegyre

Nem megy fel a fogaskerekű szerdától a Széchenyi-hegyre

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból

Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásból

5 játékos tipp, mely növeli az együttműködést

5 játékos tipp, mely növeli az együttműködést

Megkérdezték Mészáros Lőrincet, mit szól ahhoz, hogy a választások után tízmilliárdot bukott

Megkérdezték Mészáros Lőrincet, mit szól ahhoz, hogy a választások után tízmilliárdot bukott