Tetszett a cikk?

Egyszerre találták túl szerénynek és túl nagy hatalmúnak az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban a Lomnici Zoltán által kiszemelt új posztot, így a volt főbíró hivatali szervezetük második embere sem lehet.

Lomnici Zoltán hivatalvezető-helyettesi kinevezését úgy vétózta meg két szavazat különbséggel a 14 fős Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), hogy egy kivétellel éppen a bíró tagok voksoltak korábbi főnökük ellen. A Legfelsőbb Bíróságon (LB) és ezzel együtt automatikusan az OIT-ban hat éven át elnöklő, de újraválasztásra az államfő által nem jelölt Lomnici nem valami magas hivatali posztra pályázott, az OIT hivatalvezetőjének általános helyettese szeretett volna lenni (a hivatalt Szelényiné Roszik Erzsébet irányítja). Ha múlt csütörtökön megválasztották volna ebbe a hosszabb ideje betöltetlen tisztségre, különös helyzet állt volna elő. A volt LB-elnököt még így is szakállamtitkári besorolás illette volna meg, de politikai példával élve mégiscsak ahhoz hasonló szituáció adódott volna, mint ha egy leköszönő miniszterelnök a kancelláriára menne szakállamtitkárnak, vagy az államfő saját utódja kabinetfőnökének jelentkezne. Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke a szavazás előtt félig tréfásan fel is hívta a figyelmet, a hivatali rend szerint az OIT-tag bírák vagy akár a testületen kívüli megyei és táblabírósági elnökök is ugráltathatnák a korábbi első embert, feladatokat adhatnának neki, és számon kérhetnék azok intézését.

Kifejezett hibának tartotta volna Lomnici megválasztását az OIT egy korábbi tagja, Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság szókimondásáról ismert elnöke. Szerinte egyrészt nem lenne szabad ilyen beosztásba degradálni az LB volt elnökét, méltó visszavonulási utat kellene biztosítani számára, másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy ha huzamosabban karizmatikus, közjogi méltóságnak számító vezető nélkül marad egy szervezet, akkor ott nagyon megerősödhet a hivatali apparátus hatalma. Vagyis a mai helyzetben, amikor nincs választott első embere a bírói karnak, felértékelődne az OIT hivatalának szerepe, ahol Lomnici rendkívül erős hivatalvezető-helyettes lenne. Bár még a szavazás előtt az OIT-tagok világossá tették, hogy csak az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok tartozhatnak a vezetőhelyettesi hatáskörbe, a sajtókapcsolatok irányítása például nem, önmagában az fontos lenne, hogy Lomnici új posztjának köszönhetően továbbra is részt vehetne a legfőbb döntésekre hivatott OIT ülésein.

"Ez nem méltó visszavonulás, mint ahogy az sem, hogy 70 évesen a bírák korábbi fizetésük mindössze 30 százalékát kapó nyugdíjassá váljanak" - vallja a Horváthhoz hasonlóan a megyei elnökök közt a konzervatívabbak közé tartozó somogyi Újkéry Csaba. Ő tagja egyébként az OIT-nak, valamint annak az Oktatási Tudományos Tanácsnak is, amelyet a hivatali helyettességgel együtt ugyancsak Lomnici vezethetett volna. Az oktatás egyébként már bevált visszavonulási pálya, Lomnici elődje, az LB élén két ciklust töltött Solt Pál lett a Bíróképző Akadémia vezetője. E téren is érdekes helyzetet okozott volna Lomnici megválasztása, mivel az oktatásért felelős vezető helyettesként formálisan a bíróképzőt főosztály-vezetői rangban vezető elődjének főnökévé vált volna. A lényeg persze, hogy nem lett az. Az OIT nem bíró tagjai közül a parlament alkotmányügyi bizottságát reprezentáló Bárándy Gergely szocialista képviselő továbbra is kiáll ugyan a korábbi LB-elnök mellett, mondván, őt az OIT élére is alkalmasnak tartotta, miért ne tartaná annak egy alacsonyabb vezetői beosztásra. Lomnici mégis csatát vesztett, bár lehet, hogy nem háborút: számára elvileg van egy jóval nagyobb presztízsű megoldás, az, ha beválasztják az Alkotmánybíróságba, ami a múlt héttől már csak kilencfős, két hely tehát üres.

A bírói hatalmi ág mindennapi ítélkezési feladatait önjáró módon továbbra is ellátja, alkotmányjogilag viszont furcsa exlex állapotban van Lomnici megbízatásának lejárta óta. Főbíró nélkül, két elnökhelyettessel működik: Fazekas Sándor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke vezeti elnökhelyettesként az OIT-et, a 69-es éves Kaposvári Bertalan pedig az LB regnáló elnökhelyettese. A közjogi méltóságok Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett találkozójára (lásd cikkünket a 6. oldalon) mindenesetre Kaposvári menne el. A megoldás kulcsa Sólyom László köztársasági elnök kezében van, aki a jelenlegi méltatlan helyzet kialakulását elindította azzal, hogy a korábbi szokásjog felrúgásával, politikai egyeztetés nélkül ejtette Lomnicit, s nominálta a Strasbourgból hazatért Baka Andrást az LB élére. Az MSZP nem hivatalosan, de félreérthetetlenül megüzente az államfőnek, Bakára újbóli jelölése esetén sem fognak igent mondani, márpedig Sólyom a legszívesebben még egyszer a Ház elé vinné az ügyét. Az viszont biztos: ha létrejön a Gyurcsány kezdeményezte ötös csúcs, azon Kaposvári formálisan sem lesz egyenlő fél.

FAHIDI GERGELY

Társadalom

Germán változatok

Németország nagyvonalúan bánik visszavonuló legfőbb közjogi méltóságai közül kettővel.

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése