Tetszett a cikk?

Amikor elkezdődött itt az M7-es építése, azt reméltük, lesz némi extra bevételünk az iparűzési adóból - mondta Varga...

Amikor elkezdődött itt az M7-es építése, azt reméltük, lesz némi extra bevételünk az iparűzési adóból - mondta Varga Miklós zalakomári polgármester a HVG-nek. A fővállalkozó PVT-M7 konzorcium még tavaly decemberben előlegként be is fizetett az önkormányzat kasszájába 4,7 millió forintot, amiből idén áprilisban 4 milliót visszakért, mondván: túlfizetés történt, a munka nagy részét alvállalkozókkal végeztették, hajtsák be azokon az adót. "A kivitelezőt arra kértük, nevezze meg azokat a cégeket, melyekkel dolgoztattak, ám eddig mindössze kilenc-tíz alvállalkozó nevét kaptuk meg" - beszélt a nehézségekről a polgármester. Mindez azért furcsa, mert információink szerint legalább ötven cég dolgozott-dolgozik ezen a szakaszon.

Hasonló cipőben jár több somogyi kistelepülés is, Szőkedencs, Sávoly és Szegerdő is az eltűnt iparűzési adót kutatja, noha az M7-es mellettük futó szakaszát már át is adták. Mint azt Komári József, Szőkedencs polgármestere mesélte: velük még furcsább eset történt, mint a zalakomáriakkal, több iparűzési adót próbáltak visszaigényelni tőlük, mint amennyit előzetesen befizettek. Arról már nem is beszélve, hogy a konzorciumból időközben kiváló Viadommal - a fizetésképtelenné vált cég ellen felszámolást indítottak - is perben állnak, nemhogy adót nem fizetett, de még az önkormányzattól bérelt iroda díját sem utalta át. Ez utóbbiak miatt egyébként az érintett települések igazságügyi könyvszakértőt fogadtak, aki már el is kezdte az alvállalkozók felkutatását.

A PVT-M7 szerint ők minden alvállalkozót levélben értesítettek iparűzésiadó-befizetési kötelezettségéről. A visszakért pénz magyarázata pedig szerintük az: becslések alapján fizettek előleget minden önkormányzatnál, az éves adóbevallás elkészítésekor azonban már tudható volt, melyik településen mekkora munkát végeztek, így a számok is változhattak. Vereczkey Mátyás gazdasági projektvezető leszögezte: a befizetett adóelőleg és a tényleges adófizetési kötelezettség különbözeténél nagyobb összeget nem igényeltek vissza.

Társadalom

Kicsik és kocsik

Nem volt egyedi eset, hogy gyerekeket dolgoztattak az M7-es építésén, többnyire olyanokat, akiknek családja munkát keresve Kelet-Magyarországról érkezett Zalába.

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Megszűnt az útlezárás az M5-ös autópályán Balástyánál

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte