A múlt hét közepére elkészült ugyan a szakértői vizsgálat összegzése az Afganisztánban szolgált két magyar katona...

A múlt hét közepére elkészült ugyan a szakértői vizsgálat összegzése az Afganisztánban szolgált két magyar katona halálával kapcsolatban, ám a magyar tűzszerészek felkészültségéről-felszereléséről azóta is zajlik a sajtópolémia. Érték már bírálatok a magyar kontingens tűzszerészeinek eszközeit, kiképzését, sőt angolnyelv-tudását is, ez utóbbit például Molnár Sándor nyugdíjas ezredes, volt tűzszerészparancsnok fogalmazta meg a Magyar Nemzet hasábjain. Azaz mégsem: utóbb ugyanis a nyugdíjas főtiszt azt állította, a neki tulajdonított levelet nem is ő írta.

"Személyes felelősség nem állapítható meg" - idézték az amúgy tíz évre titkosított dokumentumot a honvédelmi bizottság múlt szerdai ülése után többen a résztvevők közül, hozzátéve, hogy mindkét eset a magyar tűzszerészek elleni merénylet volt. Az első esetben állítólag az volt a trükk, hogy a frekvenciazavarókat is használó amerikai katonák által biztosított területen elhelyezett robbanószerkezet alul plusz gyújtószerkezettel volt ellátva. A bombát kiemelni nem tudó robot hiába vágta el a felső vezetékeket, a hatástalanítást befejezni szándékozó magyar katona odaérkezésekor az alsó indult be. Megválaszolatlan kérdés azért maradt: az még érthető, a magyarok miért nem lőtték szét a csomagot (állítólag azért, mert nem tudták, mekkora és mit tartalmaz), az viszont nem, hogy a zavarás ellenére hogyan lehetett távirányítani a gyújtót.

A második esetben a szerencsétlenül járt magyar katona meg sem próbálta megközelíteni a robbanószerkezetet. Védőfelszerelés nélkül kilövési pontot keresett, amikor egy érintésre robbanó aknára lépett. Igaz, nem véletlenül: azt, hogy ez csapda volt, a szerkezet elhelyezése és álcázása tette állítólag egyértelművé. Kérdés itt is van: például az, hogy milyen szerepet játszottak a dologban a magyarok kiérkezésekor már a helyszínen lévő afgánok, köztük a tűzszerészt kísérő helyi rendőr, aki az első hírekkel ellentétben könnyebb sérülésekkel megúszta a robbanást.

Noha a Honvédelmi Minisztérium folyamatosan megfelelőnek minősíti a magyar kontingens felszerelését, küszöbön állnak újabb beszerzések. Az amerikai hadsereg a hírek szerint több tucat páncélozott Hummer terepjárót ígért a magyaroknak, és szó van újabb tűzszerészrobot beszerzéséről. Szekeres Imre honvédelmi miniszter pedig 500 millió forintos szükségkeret létrehozását kezdeményezte, amelyből a parlamenti szakbizottság döntése után gyakorlatilag rögtön meg lehetne vásárolni a szükséges berendezéseket. Az ötletet Lázár János, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke sem ellenezte, mindössze annyit jegyzett meg, kevesli a félmilliárdos összeget.

Társadalom

Tanmenetek

Minden elképzelhető reklámeszköz hadba állításával igyekszik a honvédség jelentkezőket toborozni a NATO kanadai vadászpilóta-képző programjába, pedig a magyar részvételt tavaly takarékra állították.

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Csillagot vesztett Paul Bocuse legendás étterme

Sok pénzét bukhatja, ha telepítette valamelyik alkalmazást ezek közül

Sok pénzét bukhatja, ha telepítette valamelyik alkalmazást ezek közül

Megvan a Főkert új vezérigazgatója

Megvan a Főkert új vezérigazgatója

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Májusban indul be a Simonka-per, több vádlott a politikus ellen vallott

Megmutatta a OnePlus, milyen ütős technológián dolgoznak most – videó

Megmutatta a OnePlus, milyen ütős technológián dolgoznak most – videó

Előkerült a terv, két összecsukható telefont is tervezett a Xiaomi – fotók

Előkerült a terv, két összecsukható telefont is tervezett a Xiaomi – fotók