Szigorú őrizetben vár kivégzésére 1996-ban kimondott halálos ítélete óta a kaliforniai San Quentin börtön...

Szigorú őrizetben vár kivégzésére 1996-ban kimondott halálos ítélete óta a kaliforniai San Quentin börtön siralomházában a félig indián, félig fehér, 54 éves Richard Allen Davis. Rabtársai két okból is szívesen végeznének vele: egyrészt aki egy kisgyereket megerőszakol és megöl, annak nem kegyelmeznek a rács mögött, másrészt sokan miatta kaptak életfogytiglani börtönt, amelyből legkorábban 25 év után szabadulhatnak feltételesen. A 25 éves bűnözői múlttal rendelkező, korábbi, emberrablásért kiszabott 16 éves börtönbüntetésének felénél feltételes szabadságra bocsátott Davis 1993-ban ragadta el kaliforniai otthonából, erőszakolta, majd gyilkolta meg a 12 éves Polly Klaast. Az elemi felháborodást követően az állam 1994-ben egy népszavazáson 70 százalék fölötti többséggel úgy döntött: aki már két súlyos vagy erőszakos – legalább egyéves büntetési tételű – bűncselekményt elkövetett, azt a harmadik, vétséget meghaladó esetért kötelező 25 évtől életfogytig tartó börtönre ítélni.

Az angol jogi szlengben „three strikes and out” néven emlegetett gyakorlat – a kifejezés a baseballból származik, ahol az ütőjátékos három hiba után kiesik – 1993-ban Washington államból indult, ám világszerte a legszigorúbb kaliforniai szabályokat hozzák fel, ha követendő vagy elvetendő példáról beszélnek. Az utóbbit hangoztató jogvédők több esetre is felhívják a figyelmet, amikor pitiáner bűnért szabták ki az életfogytiglanit. 1995-ben például a kábítószerfüggő Leandro Andrade két áruházból összesen kilenc videokazettát próbált ellopni unokahúgainak karácsonyi ajándékra. Mindkétszer lebukott, ellenállást nem tanúsított, és a kazetták is csak 150 dollárt értek, ám egy 1872-es kaliforniai törvény alapján az ügyész a 400 dollár alatti, vétségnek számító esetet is bűncselekménynek minősítheti, ha a delikvenst korábban kétszer már elítélték lopásért. Így lett Andrade büntetése életfogytiglani. Az ítélet – egy harmadszorra három golfütő eltulajdonításával lebukott társa esetével együtt – elkerült az USA legfelsőbb bíróságára, amely 2003-ban 5:4 arányban, a liberális kisebbség markáns ellenvéleménye mellett kimondta: a súlyos szankció nem sérti az amerikai alkotmánynak a kegyetlen és szokatlan büntetés tilalmáról szóló nyolcadik kiegészítését.

A testület döntése bebetonozta a gyakorlatot, amelyet már 26 szövetségi állam alkalmaz, ám Kaliforniát kivéve szinte mindenütt mérlegelési joga van a bírónak az életfogytiglani kiszabására a harmadik esetben. Kaliforniában – ahol a második elkövetésnél duplázódik a kiszabható börtönbüntetés – 2004-ben népszavazás próbálta enyhíteni a feltételeket, de az Arnold Schwarzenegger kormányzó támogatásával zajlott ellenkampány a szigort fenntartók győzelmét hozta. Ők azzal érvelnek, hogy már a bevezetést követő első öt évben a bűncselekmények száma az amerikai átlagnál gyorsabb ütemben csökkent a nyugati parti államban. A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) adatai szerint Kalifornia a negyedik legsúlyosabban fertőzött államból a 29. helyre esett vissza, és a felére csökkent a gyilkosságok száma.

Nem kellett újabb börtönöket építeni, és a legutóbbi, 2007. szeptemberi adatok szerint a 173 ezer kaliforniai börtönlakóból 41,7 ezer volt, aki harmadszorra életfogytiglanit kapott – 45 százalékuk afroamerikai, 26 százalékuk spanyol ajkú –, közülük 4,4 ezren nem erőszakos bűncselekményt követtek el. A szigorú szankciónak a kutatások szerint kettős hatása volt: sokakat valóban visszariasztott a harmadik bűncselekmény elkövetésétől, mások viszont harmadszorra mindent megtettek a menekülésért, vagy kegyetlenebbek voltak, mert tudták, így is, úgy is az életfogytiglani vár rájuk. Ezt a dörzsöltebb kaliforniaiak úgy kerülik el, hogy két „büntetőponttal” a szomszédos Arizonában törnek be, ahol nincs hasonló szabály, vagy Nevadában, ahol van, de ritkán alkalmazzák.

NAGY GÁBOR

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

Rosszmájú megjegyzésért kínzás jár a csecseneknél

A Huawei szerint egy kerékpáron ülünk velük, és nagy kár lenne kiszerelni az egyik kereket

A Huawei szerint egy kerékpáron ülünk velük, és nagy kár lenne kiszerelni az egyik kereket

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Brit tudósok megállapították, ki a világ legszebb nője

Brit tudósok megállapították, ki a világ legszebb nője

Többeknek meggyűlt a bajuk az iPhone-jukkal az iOS-frissítés után

Többeknek meggyűlt a bajuk az iPhone-jukkal az iOS-frissítés után

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe