szerző:
HVG

Nem sok szerencsét hozott gazdáinak idáig a Miskolc belvárosában található International Trade Center (ITC), mely a...

Nem sok szerencsét hozott gazdáinak idáig a Miskolc belvárosában található International Trade Center (ITC), mely a hetvenes évek végén megyei pártháznak épült. A városi legenda szerint, amikor Kádár János meglátta az akkori fogalmak szerint luxusépületet, nem volt hajlandó betenni oda a lábát, s emiatt került rövidesen lapátra az addig nagy hatalmú megyei első titkár, Bodnár Ferenc. A rendszerváltás után a megyei önkormányzat tulajdonába került a kilencemeletes épület, és bérbeadással próbálták hasznosítani.

A 2006-os önkormányzati választásokat követően a Borsod megyei közgyűlést immáron – 1998–2002 után – másodszor vezető Ódor Ferenc (Fidesz) a kormány „kiéheztetési” politikájára hivatkozva forszírozta a megye nélkülözhető ingatlanainak eladását. A feladat Gergely Zsoltra, a közgyűlés alelnökére várt, aki a kilencvenes évek elején átcsábította a Fideszbe az addig SZDSZ-es színekben politizáló állatorvos Ódort. Gergely szinte minden döntési helyzetben helyettesítheti főnökét, és ezt mindenki elfogadja a párton belül is. A választókerületi elnökök regionális vezetőjeként pedig korábban nagy befolyása volt arra, hogy ki és hol indulhatott a választásokon. Az Ódor kampányait is szervező Gergely eleinte, mint az elnöki kabinet vezetője, háttérben végezte a munkáját, csak az 2006-os választások után lett alelnök. Az előléptetést Ódor azzal indokolta, hogy a középiskolai végzettségű, korábban Forró polgármestereként dolgozó Gergely nagyon sokat dolgozott a Fideszért és érte.

A megyei önkormányzat feleslegesnek ítélt ingatlanainak eladása 2007-ben kezdődött. Majdnem mindegyiket a 2004-ben alapított miskolci Trekk Invest Kft. vásárolta meg, amely azzal csinált korábban bomba üzletet, hogy megvette az ITC melletti szakszervezeti művelődési központot, s átalakítás után bérbe adta az Erste Banknak. A Trekk Investtel és más érdeklődőkkel minden esetben Gergely tárgyalt. Egy névtelenséget kérő üzletember a HVG-nek megjegyezte, soha nem az irodájában beszélgettek, hanem nagy forgalmú vendéglátóhelyeken, ahol az alelnök meglepő nyíltsággal közölt már az első alkalommal olyan információkat, hogy mondjuk ez vagy az az ingatlan már elkelt, de majd nézünk neked másikat. Ennek az idillnek vetett véget a debreceni nyomozó ügyészség múlt heti bejelentése, miszerint hivatali vesztegetéssel vádolják Gergelyt.

Arról, hogy ki „dobta fel” az ügyet, megoszlanak a hírek. Vannak, akik szerint fideszesek „nyomták” fel Gergelyt, a másik verzió szerint egy külföldi állampolgár szabálytalan honosítási ügye kapcsán figyeltek fel rá a hatóságok. Az eddigi adatok szerint miután kitudódott a megyei önkormányzat eladási szándéka, de még nem jelent meg a pályázat, a Trekk Invest nevében ketten is tárgyalni kezdtek Gergellyel arról, hogyan lehetne az épületet a legolcsóbban megvenni (az ügyben vádat emeltek a trekkes Farkas Zoltán és Varga Zsolt ellen is). Az alelnöknek adott kenőpénz egy, a forgalmi értékénél mintegy 30 millió forinttal olcsóbban megvásárolható telek és a rajta található félkész ház volt. A vádirat szerint ezért a vevők megtudták, milyen vételárat kell tartalmaznia majd a sikeres pályázatnak, és joggal számíthattak olajozott ügyintézésre. Amikor Gergely rájött, hogy vizsgálat indult ellene, fölbontotta az adásvételi szerződést, és a földhivatalban töröltette a már bejegyzett tulajdonjogát.

Az akták végül a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségnél landoltak, miután a borsodi vádhatóság összeférhetetlenséget jelzett. Részint azért, mert kiderült: Boholy Zoltán főügyész ügyvéd testvére kötötte a megye és a Trekk Invest közötti szerződéseket.

„Ódor elnök úrnak a Gergely-ügyhöz semmi köze” – közölte a megyei önkormányzat sajtóreferense a HVG-vel, s Gergely is csak közleményekkel hajlandó reagálni a történtekre.

De vajon ezek után kié is jelenleg az ITC? A 2007-es három eredménytelen pályázatot követően már a minimális vételár megjelölése nélkül lehetett licitálni. Az egyedül pályázó Trekk Invest azonban mégsem vehette meg az épületet, mert a megyei közgyűlés – valószínűleg értesülve a nyomozás megindításáról – visszalépett. A történet ezzel sem ért véget. Tavaly ősszel ismét napirendre tűzték az ITC eladását. A kényelmes többségben lévő fideszesek (köztük Gergely) ezt meg is szavazták, arra hivatkozva, hogy a közel 4 milliárdos hiányt görgető megyei önkormányzatnak nincs más lehetősége pénzhez jutni, s jól fog jönni a korábban 1,6 milliárd forintra értékelt irodaházért a 620 millióról 720 millióra feltornázott vételár, amit a Trekk Invest kínált. Az ellenzék által sem nagyon támadott üzlet véglegesítése azonban ismét elmaradt. A 2009. február 10-én megtartott közgyűlésen – vagyis két nappal a vádemelés hivatalos bejelentése előtt – kiderült, a Trekk Invest jogi aggályokra hivatkozva el akar állni az üzlettől, s kérné vissza a 120 milliós foglalót. Ódor szerint „ez az adásvételi szerződés meghiúsulásához vezet, és ennek jogkövetkezményeit a társaságnak kell viselnie”.

PUSZTAI LÁSZLÓ

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, több százezer utas rekedt külföldön

Csődbe ment a legrégebbi brit utazási iroda, több százezer utas rekedt külföldön

Neymar haverjai több ezer eurót kapnak havonta, hogy főállásban a haverjai legyenek

Neymar haverjai több ezer eurót kapnak havonta, hogy főállásban a haverjai legyenek

Moszkva felfegyverzi az abház hadsereget

Moszkva felfegyverzi az abház hadsereget

Így reagálta le Karácsony a harsogó cirkuszi indulót - videó

Így reagálta le Karácsony a harsogó cirkuszi indulót - videó

440 pár cipőt akasztottak az isztambuli házfalakra – ennyi nőt ölt meg a férje tavaly

440 pár cipőt akasztottak az isztambuli házfalakra – ennyi nőt ölt meg a férje tavaly

A fémhulladéktól a villamosokon át a várromig - bármit el lehet adni az aukciós oldalakon

A fémhulladéktól a villamosokon át a várromig - bármit el lehet adni az aukciós oldalakon