szerző:
HVG

Az igazságszolgáltatás kedvenc közbeszerzési bonyolítója az MSZP csepeli frakcióvezetője saját, illetve családja cégein keresztül.

„Alkotmányellenes volna, ha a piaci szereplők párthovatartozását figyelnénk” – reagált Sátori János bíró, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (OITH) közbeszerzéseket felügyelő osztályvezetője (korábban az akkori legfőbb ügyész, Györgyi Kálmán polgári helyettese). A HVG azt tudakolta, összefér-e a hatalmi ágak szétválasztásának elvével, hogy az OITH közbeszerzéseit az MSZP csepeli frakcióját vezető, a helyi képviselő-testületnek – egyebek mellett a közbeszerzésekért felelős – pénzügyi bizottságában alelnök Borka-Szász Tamás bonyolítja.

A bürokratikus szóval bonyolítónak nevezett szakember részt vesz a közbeszerzések kiírásában, a dokumentáció elkészítésében, s javaslatot tesz a bírálóbizottságnak. Az OITH-nak a Szászok Kulturális és Irodai Szolgáltató Kft. dolgozik – tavaly nyerték el a megbízást meghívásos közbeszerzési tenderen. Szerződésük határozatlan időre, pontosabban addig tart, ameddig ki nem töltik a 10 millió forintos keretösszeget (egy beszerzés lebonyolításáért átlagosan nettó 250–350 ezer forintot kapnak), illetve megtartják az ajánlati dokumentációk után a szállítóktól beszedett összeget. Ráadásul van némi befolyásuk a végkimenetelre is: a bonyolító dolgozza ki ugyanis a bírálati szempontokat, a kiírásban szereplő követelményeket, Sátori szavaival „aktívan részt vesz az előkészítésben”.

„Alkalmazott vagyok a kft-ben” – hárította el a HVG kérdését Borka-Szász. Tény, a baracskai Szászok Kft. Borka-Szász feleségének, Borka-Szász Juditnak, illetve utóbbi szüleinek a tulajdona. Borka-Szász Judit szintén közbeszerzési tanácsadó, az Ifua Horváth & Partners Kft.-nél dolgozik. Annál az Ifuánál, amelynél korábban a férje is, s amely a Szászok Kft. által intézett friss OITH-s közbeszerzésben is indult. „Az Ifua ajánlata történetesen érvénytelen volt” – árnyalta a képet Sátori, s megjegyezte azt is, Borka-Szász Judit éppen gyermekével otthon van.

Megbízott és megbízó jó viszonya nem csupán ebből következtethető ki. Sátori elmondása szerint már azelőtt, hogy ő 2007 őszén elfoglalta hivatalát az OITH-ban, dolgozott nekik Borka-Szász. Az OITH-n kívül bírósági megrendelésre is dolgozik, információink szerint legalább öt megyében. A megbízott cég e beszerzésekben a csepeli MSZP-frakcióvezető és fivére tulajdonában lévő tárnoki Galeton Kft., amely szintén bonyolító: Borsodban, Bács-Kiskunban, Szabolcsban, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a megyei törvényszékek bízták meg. E beszerzések zöme városi bíróságok épületrekonstrukciójáról, annak tervezéséről szól: a szikszói, a bicskei, a kiskunhalasi, a nyírbátori, illetve szolnoki törvényszék épülete szépül meg. Sátori ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: Borka-Szász az egyik cégnél alkalmazott, a másiknál ügyvezető, a megyei bíróságok pedig önálló jogi személyek, az OITH-nak sem hatásköre, sem lehetősége nincsen befolyásolni, kikkel szerződnek.

„A közbeszerzési bonyolító kiválasztása az OITH közreműködésével történt meghívásos eljárás során” – ezt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon válaszolták a HVG-nek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságnál – ahol három alkalommal bízták meg a Galetont – így fogalmaztak: „az OIT Hivatala részéről kapott kedvező szakmai vélemény, a referenciák és a saját tapasztalatunk volt a döntő a kiválasztásban”. A hivatal közreműködése a gyakorlatban azt jelenti, a bíróság, ha úgy érzi, hogy a beszerzés szakszerűbben és hatékonyabban folyhat így, megbízhatja a bonyolítással a hivatalt. Arra azonban, hogy ilyenkor rálát-e az OITH által egyedüli bonyolítóként foglalkoztatott Borka-Szász arra a tenderre, amelyre meghívják a saját cégét is, nem kaptunk egyértelmű választ, de fölöttébb életszerűtlen az ellenkezője. Azok a megyei bíróságok, amelyek válaszoltak a HVG megkeresésére – a szabolcsi és a szolnoki mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei –, elégedettek a Galeton munkájával, akárcsak az OITH a Szászokkal. Sátori például azt hangsúlyozta: akadt olyan bonyolult beszerzés, amiért ő vállalkozóként több pénzt kért volna, mint a Szászok.

A beszállítók képe árnyaltabb. A HVG birtokába került levél tanúsága szerint például az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordult azért, mert az „OITH nevében eljáró szervezet” szerintük jogszabályellenesen szed díjakat tőlük. A központosított közbeszerzésben részt vevő szállítóktól pénzt kér az ajánlati dokumentációkért, holott ezek a cégek már eleve díjazás fejében (a beszerzési érték 2 százalékáért) kerültek fel a listára. Sátori azt hangsúlyozta, az ominózus – amúgy számítástechnikai berendezések, például laptopok beszerzésére kiírt – tender nyomán senki sem élt jogorvoslattal a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. „A kiírónak éppen a közpénzekkel való takarékosság érdekében joga van úgymond újra megnyitni a versenyt, vagyis lefelé licitáltatni a szállítókat, és semmi sem tiltja, hogy ilyenkor felszámolják a dokumentáció árát” – magyarázta Sátori.

A Csepelre házassága révén települt szegedi Borka-Szász programozó matematikus és közgazda végzettségű, hivatalos közbeszerzési tanácsadó. A politikát és az üzletet azonban nem választja el élesen, legalábbis erre utal, hogy a mostani közbeszerzési közleményekben több alkalommal önkormányzati elektronikus postacímét adta meg, a közzétett telefonszám előfizetője pedig a csepeli városháza. A Szociáldemokrácia.lap.hu gyűjtőoldalon a „magyar kortárs szocdem politikusok” listáján ő a harmadik név. A sort Csepel egyik országgyűlési képviselője, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) politikai államtitkára, Avarkeszi Dezső vezeti. Nem titkolják jó viszonyukat, amely a helyi politikából ered, azt azonban – akárcsak Sátori – ők is cáfolják, hogy Avarkeszinek szerepe lett volna a Borka-Szász-féle cégek igazságügyi megbízásaiban. „Egy véletlen magánbeszélgetésen mesélt Borka-Szász az OITH-s megbízásáról, ám én akkor még nem is dolgoztam az IRM-ben” – emlékezett vissza a tavaly május óta államtitkár Avarkeszi. Sátori és a frakcióvezető pedig a minisztérium és az igazságszolgáltatás egymástól való függetlenségét hangsúlyozták.

RÁDI ANTÓNIA

Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek

Csak a magja egy kilométeres a Naprendszeren kívülről érkezett üstökösnek

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Szeret instagramozni? Hamarosan nagyobb biztonságban teheti majd meg

Szeret instagramozni? Hamarosan nagyobb biztonságban teheti majd meg

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Pikó: Leállhatnak a folyamatban lévő ügyek, csúszhatnak a fizetések Józsefvárosban

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

Újpesten és Kőbányán is megtámadták az ellenzék győzelmét

Újpesten és Kőbányán is megtámadták az ellenzék győzelmét