A laza önkormányzati vagyonszabályok ezernyi lehetőséget adnak az ügyeskedésre – ami aztán gyakran büntetőeljáráshoz vezet, nem függetlenül a hatalmi harcoktól.

„Nagy örömünkre szolgált, hogy (...) a szóbeli egyeztetésen elismerően nyilatkoztak munkánkról, jó színvonalúnak minősítették az önkormányzat, illetve a polgármesteri hivatal tevékenységét, gazdálkodását” – egyebek mellett ezt tartalmazza az a levél, amelyet Kovács Árpádnak, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének írt 2006. november 7-én Hunvald György, a fővárosi VII. kerület, Erzsébetváros polgármestere. Ugyanőt 2009. február 10-én hivatalában vették őrizetbe és vezették el bilincsben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) emberei, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

HVG

A gyanú szerint Hunvald bűnsegédként közreműködött abban az ingatlanügyben, amelynél a nyomozók azt valószínűsítik, hogy két önkormányzati épület áron alul került egy helyi politikusok által is jegyzett céghez, majd áttételekkel külföldi befektetőkhöz (HVG, 2009. február 14.). Erzsébetvárosban időközben más vagyonügyre is fény derült, amelynél – mint a hvg.hu megírta – egy Péterfy Sándor utcai ingatlan tulajdonjoga vándorolt némiképp hasonlóan egy projektcéghez. Igaz, ez nem része az alapügynek – erősítette meg a HVG érdeklődésére Fazekas Géza, a KNYF szóvivője. Nyomozás azonban itt is folyik, ezt a rendőrség végzi.

Az ÁSZ viszont már idézett vizsgálatában nem látott ingatlanpanamára utaló jeleket. Azt felrótta ugyan az önkormányzatnak, hogy az államháztartási törvény előírásait megszegve a helyi vagyonrendelet megengedi a versenyeztetés nélküli értékesítést, ám az ügyben szereplő egyik ingatlan, a Király utca 15. számú eladásának áttekintése után is úgy ítélte meg, „a döntések (...) indokoltak és célszerűek voltak”.

Hónapok óta áll a bál a szomszédban, vagyis a Terézvárosban is, ahol a rendőrség szintén ingatlanügy miatt gyanúsítja hűtlen kezelésért az ugyancsak szocialista Verók István polgármestert, továbbá a 2006-ig tartó választási ciklus kerületi MSZP- és SZDSZ-képviselőit, akik akkor megszavazták a szóban forgó Andrássy úti palota eladását (HVG, 2009. január 31.). Az ügyről jogelméleti vita is kibontakozott, miután Kilényi Géza volt alkotmánybíró az önkormányzat megbízásából készített szakvéleményében elutasította a frakciók kollektív büntethetőségét, egy másik alkotmányjogász, Lövétei István ugyanakkor úgy érvel, a gyanúsítotti kihallgatás éppen az egyéni felelősség megállapítását célozza.

Az önkormányzati vagyonbotrány azonban korántsem fővárosi jelenség (lásd táblázatunkat). A múlt csütörtökön veszprémi rendőrök hivatali visszaélés gyanújával hallgatták ki Fenyves Pétert, Mór polgári pártszövetség által támogatott polgármesterét, aki 2007 tavaszán pályáztatás nélkül terjesztett elő egy 10 hektáros szántóföldeladást (a valamivel több, mint 600 ezer forintot fizetni kész vevőjelölt végül visszalépett). A polgármester itt a gyanú szerint saját szabályaikat szegte meg, miután a helyi vagyonrendelet 500 ezer forintban maximálja a pályáztatás nélküli értékesítés határát. Miskolcon pedig a megyei közgyűlés fideszes alelnöke, Gergely Zsolt ellen emeltek vádat egy ingatlan kapcsán (lásd az ITC fantomjai című írásunkat).

Kérdés, hogy e példák mennyire utalnak az önkormányzati vagyongazdálkodás rendszerhibáira. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője érdeklődésünkre azt mondta, nem lát tendenciát e büntetőeljárások mögött. Gémesi György, Gödöllő jobboldali koalíciós polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is leginkább a közmorál általános romlásának jelét látja az esetekben. Az önkormányzati érdekek elsőbbsége a központi ellenőrzési rendszerrel szemben mindenesetre tág teret ad az önszabályozásnak a helyi közvagyon kapcsán, legyen szó az egy forintért történő telekeladásoktól egészen odáig, ha egy képviselő-testület túlságosan a magáénak érzi az önkormányzati vagyont. A Lehet más a politika! nevű mozgalom például az erzsébetvárosi ügy kapcsán felemlegeti: a kerület lakosait kihagyták az őket érintő döntésekből, sőt kizárták a tájékozódás lehetőségéből is. Igaz, tették mindezt jogszabályi felhatalmazással. Az önkormányzati törvény ugyanis meglehetősen laza: a képviselő-testület zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés és az általa kiírt pályázat elbírálásakor, ha „a nyilvános tárgyalás üzleti érdeket sértene”. „Nem támogatnánk, hogy minden vagyonnal kapcsolatos döntés meghozatala nyilvánosan történjen” – mondta a HVG-nek Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára, aki szerint azonban a határozatokat, a pályázatokat, illetve a döntés indoklását közzé kellene tenni.

A mostani, titkolózást elősegítő gyakorlat viszont vissza is üthet, mivel szélesre tárja a kaput a politikai célú támadások, feljelentések előtt. Alighanem ennek issza a levét Marton István, Nagykanizsa 2006-ban Fidesz–KDNP-színekben befutott polgármestere, aki két hete kapta meg az időnként fegyelmi tanáccsá alakuló közgyűléstől harmadik megrovását egy ingatlaneladási ügyben (a testület korábban fel is jelentette, de a megyei ügyészség nem talált bűncselekményre utaló jelet). A polgármester a Zalai Hírlapnak elmondta, szerinte a helyi Fidesz–SZDSZ koalíció igyekszik kibillenteni őt a pozícióiból.

„A legtöbb, széles nyilvánosságot kapott esetben mindegyik oldalról politikai akciók állnak” – állítja Zongor. Azt persze, hogy a többségében indokoltnak tűnő feljelentések mögött kik állnak, a nagykanizsai példa szerint nem lehet feltétlenül az országos politikai térképről leolvasni. Ezt bizonyítja Erzsébetváros esete is, ahol a városban terjedő összeesküvés-elmélet szerint nem biztos, hogy a helyi ellenzék tör Hunvald pozíciójára, lehet, hogy egy vele egy oldalon álló politikus szemelte ki magának a hagyományosan szocialista végvárnak számító kerületet.

TÖMÖRY ÁKOS

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából

Óriási spermarobbanás volt Ausztráliában

Óriási spermarobbanás volt Ausztráliában

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Gulyás Gergely abban bízik, hogy legközelebb már nem is áll ki senki a fideszes jelölt ellen

Jogerős: jár a kártérítés a gyöngyöspatai roma diákoknak a szegregáció miatt

Jogerős: jár a kártérítés a gyöngyöspatai roma diákoknak a szegregáció miatt

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

Miért van még mindig előzetesben a nagy futballbotrányok leleplezője?

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott

FIFA-világranglista: csúszik lefelé a magyar válogatott