szerző:
HVG

Három vagy akár négy európai parlamenti helyet is hozhat a romániai magyaroknak a közös választási lista.

„Tőkés László hiteles ember” – meglepőnek hangzott sokak számára e mondat Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének szájából vasárnap délután. Az elnök azon a kolozsvári ceremónián ragadtatta magát e tőle szokatlan dicséretre, amelyen a Királyhágó-melléki református püspökkel aláírták az európai parlamenti (EP) választásra létrehozott szövetség dokumentumait.

Tőkés vezeti majd a júniusi voksoláson az RMDSZ listáját, amelynek neve a Magyar összefogás listája lesz, s csak választójogi okok miatt fut az RMDSZ neve alatt, mondták a felek. A szövetség a listaállításhoz a Tőkés vezette ernyőszervezettel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) kötött egyezséget, amely szerint a jelöltek negyedét a püspök szervezete jelölheti. Igazán jelentősége persze csak az első négy helynek van, s erről külön megállapodás szól (Romániának 33 képviselői hely jut). Eszerint az EMNT adja az első és a negyedik, az RMDSZ pedig a második és harmadik helyen álló jelöltet. Az első kettő biztos befutó az előzetes számítások szerint, a harmadik nagy valószínűséggel mandátumot ér, a negyedik pedig akkor, ha a magyar választók jóval nagyobb arányban mennének el szavazni, mint eddig.

Az EMNT-nek és Tőkésnek megéri tehát erőteljesen beszállni a kampányba, hiszen ha sikerülne a negyedik helyről az EP-be juttatni valakit, akkor ugyanannyi képviselőjük lehetne, mint az RMDSZ-nek. Ezzel pedig bizonyítani tudnák, hogy a szövetség eddig hibásan politizált, nem tudta aktivizálni az erdélyi magyarság egy részét. Az összefogás mindig Tőkés politizálásának előterében állt – mint vasárnap kifejtette, Erdély ügye számára nem politikai, hanem erkölcsi kérdés –, s egy remek választási szereplés megkerülhetetlenné tenné őt az erdélyi közéletben.

Az RMDSZ a megállapodás nélkül azt kockáztatta volna, hogy nem éri el az ötszázalékos bejutási küszöböt a választáson. Két évvel ezelőtt, Románia uniós belépése után egy ilyen kudarchoz nagyon közel voltak, hiszen akkor nem sikerült Tőkéssel a megállapodás. Markóék 2007-ben elbízták magukat, megkezdték ugyan a püspökkel a tárgyalásokat, ám úgy találták, hogy nélküle is sikerrel veszik az akadályt, ezért nem erőltették a megegyezést. Meglepetésre Tőkés nem hagyta magát, s összeszedte az egyéni jelöltként való induláshoz szükséges aláírásokat. Ezután az RMDSZ észbe kapott, szerette volna mégis listájára csalogatni a püspököt, aki nem zárkózott el a kérés elől, ám végül a jelölését támogató szervezetek önálló indulása mellett döntöttek. Ez végül bevált, komoly szervezőmunkával aktivizálták az RMDSZ-szel szemben álló szavazóbázist, s Tőkés önállóan brüsszeli mandátumot szerzett, a két RMDSZ-es mandátum mellé.

Akkori támogatói között volt a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) is, amely egy évvel ezelőtt viszont alaposan leszerepelt a romániai helyhatósági választásokon, nem tudta a püspök szavazóit egyben tartani. Székelyföldön úgy-ahogy tartotta ugyan a lépést az RMDSZ-szel, de a fontosabb posztokat, például a megyei önkormányzat elnöki helyét elvesztették. Az egyik nagy vesztes maga Szász volt, aki a Hargita megye elnöki posztjáért folyó versenyben maradt alul RMDSZ-es vetélytársával szemben.

Ezután Tőkés az őszi romániai parlamenti választásokra koalíciót szeretett volna létrehozni a két párt között, éppen azért, hogy maximalizálni lehessen a magyar szervezetekre adott szavazatokat. A tárgyalások azonban kudarcba fulladtak, s ebben az RMDSZ taktikázása mellett a Tőkéssel rossz viszonyban lévő Szász konoksága is szerepet játszott. Az RMDSZ számára viszont figyelmeztető jel volt, hogy a magyarok ugyanolyan lanyha érdeklődést tanúsítottak a parlamenti választás iránt, mint a románok, s mintegy 200 ezerrel kevesebben jelentek meg az urnáknál, mint négy évvel korábban.

A szövetség szempontjából éppen ezért racionális döntésnek tűnik Tőkés megnyerése. A püspök szerepvállalása azonban a szövetség számára egy nem várt, de annál örömtelibb fejleményt hozott: az RMDSZ-szel szemben álló szervezetek egymásnak estek. A Székely Nemzeti Tanács be is jelentette, hogy kilép az EMNT-ből, Szász pedig keményen támadta a püspök döntését. Pedig az MPP elnöke saját táborán belül is meglehetős viharokat kavar, például hónapokig nem volt hajlandó összehívni a párt közgyűlését. Ez végül idén márciusban lesz, s az MPP legnagyobb szervezete, a háromszéki már be is jelentette, hogy új elnökjelöltet állítanak. Ha az MPP közgyűlésén a „Tőkés-párt” győz, az egy erősebb, nemcsak a Székelyföldön népszerű, viszont az erdélyi magyarság érdekeit tekintve az RMDSZ-szel szemben kompromisszumkész pártot jelenthet. Ugyanakkor a háromszéki MPPszervezet elképzelése szerint – ezt egyébként korábban már Tőkés is felvetette – lehetne az ő pártjukból is jelölt az RMDSZ listáján. Mégpedig úgy, hogy nem az RMDSZ-szel tárgyalnának, hanem az EMNT-vel kötnének egy megállapodást, amelynek az lehetne az eredménye, hogy az RMDSZ-lista negyedik helyére az EMNT Szászék jelöltjét venné fel.

Az azonban kérdés, mennyire tudnák elfogadni az RMDSZ-szel eddig élesen szemben álló magyar szavazók, hogy a tulipános jelvényre voksoljanak. Márpedig Tőkés abban is megállapodott Markóval, közös választási program és kampány lesz, hogy minél hatékonyabban mozgósítsák a szavazókat. Emellett áprilisban létrejön az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum, s abban is megállapodtak, hogy létrehozzák az erdélyi magyar autonómia működtetésére hivatott Kulturális Autonómia Tanácsát.

RIBA ISTVÁN

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Forog a sírjában a bakelitlemez, és élvezi

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Létrejött a Nemzeti Amnézia Intézet

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Így használhatja a Google fordítóját böngésző nélkül

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba