szerző:
HVG

Március végéig eldől, megmarad-e egy mintaértékű somogyi kisiskola: a három fenntartó önkormányzatból egy, sokallva a hozzájárulást, kilépne az iskolatársulásból.

„Lacikám, valljál színt! Teleki marad vagy megy?” – szólította fel Hári Lászlót, a Somogy megyei Teleki polgármesterét egy feldühödött apuka a falugyűlésnek is beillő február 23-ai szülői értekezleten. „Nem erről van szó, de értsék meg, a jövő az integrációé” – próbálta megkerülni a választ a megszólított. A kötcsei alsó tagozatos általános iskola takaros tornaszobájában ettől még paprikásabb lett a hangulat. A szülők azért hívták tetemre a polgármestert, hogy megtudják, a következő tanévben is ide hordhatják-e gyerekeiket, vagy a 11 kilométerre található Balatonszemesre kell elbuszoztatniuk őket átszállással. A teleki önkormányzat ugyanis – a 13 környékbeli települést tömörítő kistérségi társulást vezető balatonföldvári jegyzőn keresztül – levélben kereste fel a kötcsei polgármestert, jelezve, hogy március 31-ével kilépne az iskolafenntartó társulásból, ha nem kap fizetési kedvezményt, és máshová hordaná a jelenleg még a falusi iskolába járó 14 teleki nebulót.

Az egykor nemesi kúriának épült, harminc éve iskolává alakított, a Balaton déli partjától 10 kilométerre található intézmény már ma is a balatonszárszói József Attila Általános Iskola tagiskolája, de az itt tanuló 46 teleki, nyagycsepelyi és kötcsei alsós diák alig pár kilométeres körzetben lakik.

„Cigány és magyar az óvodától negyedikig együtt van, nincs különbség köztük, én is itt tanultam, ember is lett belőlem” – magyarázta a HVG-nek a polgármesterét kérdőre vonó, a zömmel romák által lakott 220 lelkes Telekiből érkezett építőipari vállalkozó, aki a saját bevallása szerint az iskolának köszönheti, hogy eljutott az érettségiig. „Az oktatásunk fokmérője, hogy a cigány gyerekeink közül, lakjon bár lakókocsiban vagy komfort nélküli vályogházban, kivétel nélkül mind kijárja a nyolc osztályt. A többségük tovább tanul, sok az érettségizett közöttük, és ma már tucatnyian főiskolát végeztek” – mondja a gyógypedagógusi szakvégzettségű Nagy Judit, aki másfél évtizede vezeti a hétfős tantestületet.

„Valóban drágák vagyunk, a normatív támogatáson túl egy gyerek után évente 207 ezer forintot fizetnek a fenntartó önkormányzatok. Ha Szárszóra íratnák be a gyerekeket, akkor a taníttatásuk ötvenezerrel olcsóbb lenne, Balatonföldváron vagy Szemesen még kevesebb” – ismeri el Feledy Gyula, az 500 lelkes Kötcse polgármestere. Szerinte viszont a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ott sokkal rosszabb helyzetbe kerülnének, bejáróként és romaként egy nagyobb közösségben óhatatlanul a kirekesztettség lenne az osztályrészük. A falugyűlésen az is kiderült, hogy a szülőknek eszük ágában sincs utaztatni a csemetéiket, ők továbbra is helyben taníttatnák őket. „Az iskolának az oktatási törvény szerint be kell fogadnia a jelentkezőket, csakhogy megállapodás híján nem kapnánk utánuk sem normatív támogatást, sem pedig önkormányzati hozzájárulást, a nélkül viszont bezárhatjuk a kaput, még ha a nagycsepelyiekkel együtt két-három éven belül újra elegendő lenne is a létszámunk, annyi ugyanis a kisgyerek” – így a negyedik ciklusát töltő kötcsei polgármester.

A falugyűlésen Hári László végül, úgy tűnt, beadta a derekát, bár nem ígérte meg sem az egybegyűlteknek, sem a HVG-nek, hogy Teleki hosszú távon is az iskolatársulás tagja marad. Szerinte a balatonföldvári központú kistérségi integrált iskoláé a jövő. „A többcélú kistérségi társulás ülésein valóban többször is felvetődött már az integráció, és a tagok többsége támogatja is” – válaszolt a HVG-nek Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere. Mint mondta, nem sikerült eloszlatni azt a félreértést, hogy a 13 település diákjainak a fürdőváros iskolájába kellene bejárniuk, olykor 30-40 kilométerről is. Az integrált intézmény csupán azt jelentené, hogy a falusi iskolák – így a kötcsei vagy a szárszói is – a balatonföldvári anyaintézmény tagiskolái lennének. Azt azonban ő is elismeri, hogy az általa vezetett kistérség önkormányzatainak nincs elegendő pénzük a kötcseihez hasonló drága iskolák fenntartására. Bezeréti szerint „az integrált intézménynek vagy az oktatási tárca által nemrég meglebegtetett állami fenntartásnak volna csak értelme”.

VAJNA TAMÁS

Trump megint beindult: beteg embernek nevezte a képviselőház elnökét, majd magát dicsérte

Trump megint beindult: beteg embernek nevezte a képviselőház elnökét, majd magát dicsérte

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Pont úgy "üvölt" az új top Ferrari, ahogy egy hibridtől várni lehet – videó

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

Lackner Csaba felfüggesztette MSZP-tagságát

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

A kormány nagyon szeretné, ha az egyik Európa-liga-döntőt Magyarországon rendeznék

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője

Ismét lenyűgöző filmet készített az Ezerízű szerelem rendezője