Egy év alatt annyit változott a belpolitikai helyzet, hogy az államfő egyes hírek szerint hajlandó volt egyeztetésre a szocialistákkal, akik immár megkönnyebbülten fogadják Baka András újbóli jelölését a főbírói posztra.

Meggyőző fölénnyel, 11:3 arányban biztosította támogatásáról az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), a bírói szervezet irányító testülete a Legfelsőbb Bíróság (LB) élére újra javasolt Baka Andrást. A végső szót persze az Országgyűlésnek kell kimondania az államfő jelöltjéről, és ott minősített többségre, az összes képviselő kétharmadának igenjére van szükség a poszt elnyeréséhez, de Baka esélyei most erre is kifejezetten jók.

A jelölt a rendszerváltás után rövid ideig az MDF frakciójában volt képviselő, majd a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán bíró. Mandátumának lejárta után Sólyom László államfő éppen azzal a szándékkal jelölte az LB és a jelenlegi szabályok szerint ezzel együtt automatikusan az OIT élére, hogy a hazai lobbiérdekek által érintetlen, független személyként tudja átszervezni a magyar igazságszolgáltatást. Akkor formálisan a fő érv ellene éppen a bíráskodási, pontosabban a hazai bíráskodási gyakorlatának hiánya volt. Az OIT-ben csak egy szavazattal ugyan, de elutasították, a parlamentben viszont főként az MSZP „lelkiismereti szavazása” miatt még egyszerű többséget sem kapott. Az OIT-ben nemmel talán éppen azok a bíró tagok voksoltak, akik inkább magukat látták volna szívesen az elnöki székben. A szocialisták pedig egyrészt azt nehezményezték, hogy nem egyeztetett a jelölésről Sólyom, másrészt még elég erősnek érezték magukat saját kiszemeltjeik útjának egyengetéséhez. A patthelyzet gyakorlatilag egy éven át minden fontosabb szereplő számára elfogadhatónak tűnt, mostanra viszont alapvetően átalakultak az erőviszonyok.

Formálisan Baka azzal vált alkalmasabb jelöltté, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán elnöki bíróként most szerzett közel egyéves tapasztalatára is hivatkozhat. Az államfő számára is lassan vállalhatatlanul kínossá vált, hogy nem áll elő újabb jelölttel, hisz Baka tavaly májusi leszavazása után csak novemberben nevezte meg második jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát, aki decemberben, majd újrajelölését követően idén márciusban többséget kapott ugyan, de nem érte el a szükséges kétharmadot.

A szocialisták aggódni kezdtek eközben a Fidesz népszerűsége és így várható nagyarányú választási győzelme miatt. Tarthattak attól, hogy elhúzódhat az LB-elnöki jelölés a parlamenti választások utánra, és akkor már teljes mértékben Orbán Viktor kezébe kerülhet a döntés. A most vasárnapi eredmény még nagyobb pánikra adhat okot számukra, amennyiben a Fidesz esetleg nem is az MSZP-vel, hanem a Jobbikkal alkudozna a bírói hatalom vezetéséről.

A színfalak mögött állítólag Sólyom is tett egy fontos gesztust: úgy ragaszkodott pártokkal való egyeztetést elutasító álláspontjához, hogy az MSZP-vel mégis előzetes megbeszélést folytatott. Ezen nem hivatalos információk szerint a szocialisták az LB-t a jelenlegi interregnumban vezető közigazgatási kollégiumi elnököt, Kozma Györgyöt, valamint ugyancsak a főbírói karból Zanathy Jánost ajánlották az államfő figyelmébe. Sólyom is felajánlotta a választást. Vagy a Fővárosi Ítélőtáblát vezető, szakmai körökben határozottan konzervatívnak tartott Lukács Zsuzsannát, vagy ismét Bakát jelöli. Mindkét fél jobb választásnak érezheti Bakát, hisz így az államfő utólag igazolva láthatja több mint egy évvel ezelőtti kiállását a strasbourgi bíró mellett, az MSZP pedig a professzor szakmai autonómiájában, politikai függetlenségében bízhat. A HVG kérdésére azonban Kumin Ferenc, az államfői hivatal főosztályvezetője határozottan állította, most sem volt semmiféle egyeztetés.

Egyes hírek szerint az államfő a jelölést csak az európai parlamenti választások után akarta nyilvánosságra hozni, ám végül előbbre hozta. Ez politikailag kimondottan szerencsésnek bizonyult. Bárándy Gergely, a szocialisták OIT-tag szakpolitikusa még a választás előtt kijelenthette, immár támogatják Bakát, és ezért most nem úgy tűnik, hogy csak a Jobbik megerősödése és a Fidesz várakozásoknak megfelelően fölényes győzelme kényszerítette ki az MSZP igenjét. Szakmai körökben olyan információkat is hallani, hogy a professzor támogatásáért cserébe az MSZP számíthat egy baloldalhoz közelebb álló LB-elnökhelyettes kinevezésére (Baka tagadta, hogy bármelyik párt részéről megkeresték volna). Újkéry Csaba, a Somogy Megyei Bíróság OIT-tag elnöke valószínűtlennek tartja, hogy paktumot kötött volna az államfő a szocialistákkal. Ő egy Magyar Nemzetben megjelent cikkében egyébként még azt is felvetette, jobb lenne megvárni a jelöléssel az akár előrehozott, akár rendes időben megtartott országgyűlési választásokat, mivel szerinte úgy nagyobb legitimációja lenne az elnöknek.

A legfontosabb nyitott kérdésnek a Fidesz magatartása ígérkezik. A jobboldalon többen is felvetették a még Baka munkásságához köthető strasbourgi ítéletek közül a tatai sortűzperét (HVG, 2008. szeptember 27.), amelyben gyakorlatilag felmentették az 1956-ban tiszti különítményt vezető Korbely Jánost. Noha a Fidesz egyik legbefolyásosabb alapító tagja a HVG kérdésére azt válaszolta, első körben is igennel szavaztak Bakára, ezt most miért másítanák meg, elképzelhető, hogy a titkos szavazáson több képviselőjük mégis nemet mond, abban bízva, hogy később akár egyértelműen jobboldali vezetője is lehet az igazságszolgáltatásnak.

FAHIDI GERGELY

Társadalom

Leszavazott vádlók

Kovács Tamás legfőbb ügyész interpellációkra adott válaszainak a felét, tízből ötöt elutasított a T.

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Jóváhagyták Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank élén

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

Nem jött be a német rendőröknek az aranyozott BMW

"Aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, csatlakozzon!" - egyesületként folytatja az ADF

"Aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, csatlakozzon!" - egyesületként folytatja az ADF

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

A műtárgyakra költött milliárdok ellen is tiltakoznak a környezetvédők

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit