Leszavazott vádlók

Utolsó frissítés:

Kovács Tamás legfőbb ügyész interpellációkra adott válaszainak a felét, tízből ötöt elutasított a T.

Kovács Tamás legfőbb ügyész interpellációkra adott válaszainak a felét, tízből ötöt elutasított a T. Ház a fővádló 2006-os kinevezése óta – a legutóbbit május végén –, egy ízben pedig helyettesének, Belovics Ervinnek az okfejtését nem fogadta el. Ügyészségi forrásokból úgy értesült a HVG, ez valóban sérti a fővádló szakmai önérzetét, de annyira nem, hogy az egykori katonai főügyész a lemondását fontolgatná, ahogyan az sajtóhírekben megjelent a hét végén. Ráadásul arányaiban Kovács jobban áll, mint elődje, Polt Péter. A fideszes elfogultság vádjával gyakran illetett (egykor országgyűlési képviselőjelölt) korábbi legfőbb ügyész 2002–2006-os „ellenzéki időszakában” a neki címzett 25 interpellációra adott válaszai közül 18-at utasított vissza a parlamenti többség.

Inkább politikai jellegűek, mint szakmaiak azok a kérdések, amelyekre Kovács úgy válaszolt, hogy megbukott a törvényhozásban. Jobbára a szélsőséges politikai csoportok elleni ügyek hatósági kezelését kérték számon a fővádlón, és az ilyen típusú hat kérdésből ötöt SZDSZ-képviselő fogalmazott meg (négyet Gusztos Péter, egyet Bőhm András, egyet pedig az MDF-es Herényi Károly; utóbbi témája a kisebbségi származású utánpótlás-focisták helyzete volt).

Ugyanakkor úgy tűnik, a jobboldali radikálisok elleni fellépés nem annyira az ügyészségen, mint a bíróságokon bukik el. A törvényes váddal idézett terheltek jobbára felmentő vagy szemet szúróan enyhe ítéletekkel távoznak, sokuk utóbb kártérítést is kap a törvényszékeken, a kiemelt ügyek pedig ólomléptekkel haladnak. Máig nem tartott tárgyalást például a másodfokú bíróság a Magyar Gárda Egyesület megszüntetése ügyében, történetesen éppen a Fővárosi Főügyészség – első fokon elfogadott – keresetére indított ügyben.

Friss fogása az ügyészségnek például a százhalombattai bombagyár ügye, ahol öt gyanúsított már előzetes letartóztatásban van, egyiküket terrorcselekménnyel gyanúsítják – ő lőtt rá a feltételezések szerint Hiller István volt MSZP-s pártelnök házára –, az ügyet aztán egyesítették a Szilvásy György korábbi titokminiszter nyaralója elleni támadással, és úgy tudni, az elkövetők további politikai kapcsolatait is vizsgálják. Nehéz ugyanakkor nem gondolni bizonyos ügyészségi elfogultságra, ami a mérsékelt jobboldalt illeti. Legalábbis föltűnő volt az EP-választások hajrájában, ahogy szinte pár nap alatt fordulatot vett számos, politikusokat is érintő büntetőügy. A legnagyobb port az UD-csoporthoz köthető megfigyelési botrány keltette, ott ugyanis a bejelentő Szilvásy úgy lett gyanúsított, hogy az alapügyben (amely arról szólt, hogy a fideszes kapcsolatokat ápoló biztonsági magáncég folytatott-e törvénytelen adatgyűjtéseket) jottányit sem halad a nyomozás. Utóbbi eljárást a rendőrség Nemzeti Nyomozóirodája folytatja ugyan, csakhogy rendőri források szerint éppen a procedúrát felügyelő ügyészség az, amelyik megtorpedózza csaknem minden indítványukat, bármilyen bizonyítási eljárásra vonatkozzék is.