szerző:
HVG

A lelepleződéstől tartó utcai zavargók is részt vettek a radikálisok hétvégi szegedi egyeztetésén, aminek eredményeképp helyeket kaphatnak majd a Jobbik parlamenti választási listáján a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vagy a futballultrák képviselői.

Szorosan együttműködik a „valódi nemzeti oldal” a jövőben – erről állapodtak meg vasárnap Szegeden az úgynevezett Nemzeti Garancia-találkozón a jobboldali radikális pártok, szervezetek, mozgalmak. A megbeszélésen a Jobbik, a Magyar Gárda, a Betyár Sereg, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Nemzeti Őrsereg, a Magyar Rock Nemzeti Egylet, az Össznemzeti Szurkolói Szövetség (a Fradi, az Újpest és a Diósgyőr drukkereinek képviselői), továbbá Toroczkai László, Budaházy György és Sziva Balázs (a Romantikus Erőszak együttes tagja) vett részt. Jelen voltak a nyilvánosságot kerülő más, hasonló nézeteket valló csoportok, amelyekről úgy tudjuk, az utcai zavargások rendszeres főszereplői, és a lelepleződéstől tartva ragaszkodnak az inkognitójukhoz.

A radikálisok egyelőre nem hozták nyilvánosságra, milyen stratégiában állapodtak meg, és egyáltalán mire készülnek. Csak az biztos, hogy a melegek őszre tervezett felvonulását mindenáron meg akarják akadályozni. Úgy tudni, az egyesített csapat – miközben jelszavakban előrehozott voksolást követel – a 2010-es országgyűlési választásokra készül, és a hétvégi találkozó valójában ennek az előkészítését szolgálta. Úgy tudni, szó esett például a Jobbik listás képviselő-jelölti helyeinek elosztásáról. Úgy tűnik tehát, azoknak a politikai elemzőknek volt igazuk, akik szerint az egykori bölcsészkari ifjúsági kezdeményezés immár a nemzeti radikálisok és egyes szélsőjobboldali szervezetek gyűjtőpártja.

Az együttműködést az EP-választások előtt kezdeményezte Toroczkai László, a HVIM tiszteletbeli elnöke, aki a sajtó előtt a hétvégén hangsúlyozta, az időpont és a helyszín kiválasztása nem véletlen. Szegeden alakult meg 90 éve Horthy Miklós vezetésével a Nemzeti Hadsereg, így szerinte az egyelőre névtelen új társulatot is lehetne nemzeti hadseregnek vagy nemzeti tömbnek nevezni. Azt sem ő, sem a Jobbik elnöke, Vona Gábor nem árulta el, hogy voltaképpen mik a céljaik, és hány szervezet képviseltette magát a szegedi bejelentés előtt az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban tartott egyeztetésen. (Az emlékpark fenntartóját, a Csongrád megyei önkormányzatot nem értesítették az őzpörköltfőzéssel egybekötött találkozóról.) A résztvevők számát firtató kérdésre egyikük sem adott pontos választ, annyit mondtak, a nyilvánosságot vállalókon kívül velük tart még öt-hét szervezet, „köztük a nemzeti kultúra képviselői és a nemzeti zenekarok vezetői, meg mások”.

A radikális jobboldal főszereplői felfüggesztették a korábbi rivalizálást – bár feltűnő a Budaházy–Toroczkai-duóval eddig együtt mozgó blogger, Polgár Tomcat Tamásnak és körének távolmaradása. Annak ellenére, hogy hivatalosan Toroczkait tüntették fel kezdeményezőnek, úgy tűnik, EP-választási sikere segített Vonának, hogy lekoppintsa Csurka István Magyar Út Körök Mozgalmát, illetve Orbán Viktor polgári köreit – a Jobbik-elnök amúgy mindkét szerveződésben megfordult valaha –, és saját oldalán tegyen kísérletet a „tábor” egységesítésére. A Csurka által mostanában keményen támadott Vona ilyen megfontolásból szorgalmazhatta például a Magyar Nemzeti Rock Egylet megalakulását. A Jobbik elnökének felhívására kilenc zenekar (Egészséges Fejbőr, Kugli, OI-KOR, Kárpátia, Ismerős Arcok, Titkolt Ellenállás, Hungarica, Romantikus Erőszak, Magozott Cseresznye) részvételével idén március 15-én alakult az egylet, másnap további nyolc együttes (Déli Terror, Turán, H-599 Rockzenekar, Fehér Virágok, Szebb Napok, Magna Hungaria, Radical, Hamuban sült pogácsa) csatlakozott a fellépésein a Jobbikot támogató radikális szerveződéshez.

Vona három hónapja kezdeményezte a nemzeti egyletek létrehozását. Szükségességükről március 15-ei, Deák téri beszédében azt mondta: „a Jobbik mint politikai erő, a Magyar Gárda mint önvédelmi erő és a nemzeti egyletek mint a civil erő, így, együtt végre sikeresek leszünk”. A Jobbik elnöke akkor azt kérte híveitől, hogy csak legközelebbi barátaikkal álljanak össze – nehogy valaki beépüljön közéjük –, és mint egy baráti társaság, alakítsanak nemzeti egyleteket. Mindezen túl keresik a kapcsolatot a szakszervezetekkel. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és a Jobbik együttműködése ismeretes, miközben a HVG úgy értesült, hogy a vezetőségből egyesek puhatolóznak a vasutasoknál (a párt Pest megyei elnöke, Korondi Miklós a MÁV vezérigazgatóságán forgalomszabályozási szakértőként dolgozik) és a postai alkalmazottaknál – vagyis olyan irányokba, ahol néhány harcos aktivista is nagy káoszt képes okozni.

Az együttműködés bejelentéséről tartott szegedi sajtótájékoztatón Vona és Toroczkai mellett részt vett a Magyar Gárda főkapitánya, Kiss Róbert, a HVIM elnöke, Zagyva Gy. Gyula és Tyirityán Zsolt szóvivő, aki a nyilvánosság előtt először színre lépett, a Magyar Gárdához hasonló „önvédelmi mozgalmat”, a Betyár Sereget képviselte. Utóbbi Tyirityán szerint az elmúlt hetekben láthatatlanul már részt vett különböző „megmozdulásokon, szerepeltek a hírekben, de csak nagyon kevesen tudták, hogy róluk van szó”. Bár a szóvivő arra nem tért ki, milyen megmozdulásokon, de a nyakában lévő, a sajtótájékoztató előtt az ő arcát is elfedő fekete színű kendő nem hagyott kétséget afelől, hogy a Betyár Sereg is részt vett az utcai zavargásokban.

Toroczkai a Betyár Seregről az internetes Szent Korona Rádió honlapján február közepén ezeket írta: „Amíg magát a rendszert nem tudjuk megváltoztatni, önvédelemből szerveződnünk kell. És nem húszfős alkotmányozó nemzetgyűlésre és bizottságosdira gondolok, hanem a magyar harcosok szerveződésére. Szerte az országban vannak ugyanis 10-15 fős (néha még több), kőkemény magyarokból álló csoportok, amelyek a maguk portáján rendet tartanak a cigányok között, és helyi szinten a hírük is megvan. (...) Kizárólag küzdősportokban jártas, jó fizikumú, a harctól vissza nem riadó férfiemberekre van szükség, akiknek a tekintélyük is adott. (...) Ezeket a szabadcsapatokat nem kell bejegyeztetni, közgyűléseket sem kell tartani, és szavazgatni sem kell. (...) Engem sem zavar, ha valaki közülünk politikai vagy becsületbeli, netán önbíráskodási ügy miatt priuszosnak számít.”

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

Házi macskának néztek egy vadmacskát Somogyban, hamar feltűnt, hogy nem olyan kezes

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

A tökéletes eredmény született meg a walesi-horvát meccsen

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel

Ez már a jövő: egy robotot majdnem teljesen beborítottak mesterséges bőrrel

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt

Börtönbe küldenék a kutyáját a saját kocsijához kötő balotaszállási nőt