Kettős játékot űzött Baráth Miklós, amikor tavaly egyszerre próbálta meg álkábítószeres provokációval „lehúzni” a Hír Tv vezetését, valamint Veres János pénzügyminiszter környezetét.

Nem volt részrehajló Baráth Miklós, ha igaz, hogy másfél-másfél millió forintot kért szolgálataiért a Hír Tv-től, valamint Helmeczy László ügyvéden keresztül Veres János pénzügyminiszter köreitől. A tévésektől – mint a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata állítja – azért, hogy leleplezze a közvetlenül Tóth Viktorhoz, Veres szabolcsi kampányfőnökéhez kötődő, Hír Tv-ellenes provokációt, Helmeczyéktől pedig azért, hogy lebuktassa a csatorna munkatársait (HVG, 2008. augusztus 16.).

Történetét mindig a remélt „megrendelők” érdekéhez igazítva adta elő. A szocialista érdekkörnek azt állította, hogy az orruk alá sok borsot törő riporterek, Kisberk Szabolcs és Krakkó Ákos kokainisták, akiket rendőrkézre tudna juttatni. A Hír Tv-t pedig azzal etette, hogy a szocialisták megbízták, csempésszen kábítószert az újságírók kocsijába. Tény, hogy tavaly június 2-án Baráth a Hír Tv és a Magyar Nemzet óbudai székházának parkolójában berakott két zacskót az egyik riporter autójába. Erről az akcióról felvételt készített a Hír Tv, és az általa értesített nyomozók is lecsaptak, de a fehér anyag sütőpor volt.

„A tévedésbe ejtett Hír Tv vezetősége az ajánlatot elfogadta, Baráth Miklós vádlottnak előlegként átadtak 50 ezer forintot, majd később útiköltségre 10 ezer forintot, (...) egy hangfelvételért további 200 ezer forintot fizettek neki. (...) összesen 268 500 forint kárt okozott a Hír Tv-nek. (...) A szintén tévedésbe ejtett Helmeczy László elfogadta a vádlott ajánlatát, közölte, hogy a megbeszélt összeget ügyvédi letétbe helyezi (...) előlegként 20 000 forintot vett át” – áll a vádiratban. Az ügyészség tehát kizárólag Baráthot tartja bűnösnek – háromrendbeli hamis vád és kétrendbeli csalás bűntettének kísérlete miatt kell majd bíróság elé állnia –, sem azt nem tartja valósnak, hogy a kokain becsempészésére bármilyen megbízást kapott volna, sem azt, hogy a provokációt Kisberkékkel együtt találta volna ki.

Ez a vádirat így a Hír Tv-nek és Helmeczyéknek egyaránt „kevés”. Szikszai Péter, a csatorna hírigazgatója a HVG-nek elmondta, számára Baráth története eleve gyanús volt, de egy hosszabb beszélgetés hangfelvétele bizonyította számukra, hogy Helmeczy elfogadta Baráth ajánlkozását, hajlandó lett volna fizetni is két újságíró tönkretételéért. Arról viszont – tette hozzá – nem tud, hogy a Hír Tv pénzt ígért vagy fizetett volna Baráthnak, más esetben sem fizetnek információkért.

Az ügyészség mégis ezt tekinti valóságnak, aminek lehetséges magyarázata, hogy a döntés Szikszai szintje fölött született. A büntetőeljárás iratai szerint a Magyar Nemzet székházában Baráthtal tárgyalt ugyanis még Dávid László ügyvéd, Korda Judit, a Hír Tv vezérigazgatója és Liszkay Gábor, a tévé elnöke is. Igaz, az első feljelentés ebből a körből érkezett a kábítószerrel való feltételezett visszaélés miatt, de ezt menet közben egy ügyészségi összefoglalóban úgy értékelték, hogy „előre levédték” magukat a tévések.

Helmeczy, mint a HVG-nek is kifejtette, azt szeretné bizonyítani, hogy a provokátor hamarabb felvette a kapcsolatot az egyik riporterrel, mint magával Tóth Viktorral, vagyis a tévéssel közösen tervelték ki az akciót. A vádirat nem ezt a koncepciót tartalmazza, és az ügyvéd – aki vagy tucatnyi pert indított a tévések ellen, köztük rágalmazás és becsületsértés címén büntetőeljárást is – hangsúlyozza, ha az ügyészség nem emel vádat a tévések ellen hamis vád miatt, ő majd megteszi pótmagánvádlóként.

Tavaly nyáron még igyekeztek az ügyet távol tartani Veres János pénzügyminisztertől, most azonban több dokumentum is azt erősíti, hogy Veres kérte fel az ügyben való részvételre Helmeczyt. Ez azért is figyelemre méltó, mert miközben jó személyes kapcsolatban vannak, korábban politikai ellenfelek voltak, hiszen Helmeczy a Fidesz színeiben – igaz, az országos központtal fontos kérdésekben szembemenve – vezette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlést, miközben ugyanott Veres az ellenzéki szocialistákat irányította.

Veres a kezdetben még igencsak hiányos információkat minisztertársával, Draskovics Tiborral osztotta meg, a rendészeti miniszter pedig a Nemzeti Nyomozóirodát értesítette. A hozzáférhető iratok szerint ez csak „hivatali tájékoztatás” volt, formális feljelentésre nem került sor. A nyomozóiroda érdemben nem is járt el Baráth elfogásáig, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói hajtottak végre a tévések feljelentése alapján.

FAHIDI GERGELY

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Úton a segítség: jön a javítás a Galaxy S10 bármely ujjlenyomatos hibájára

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Most ott tartunk, hogy évi 20 ezer ember kap kórházi fertőzést

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Mit adhat a vállalati képzés?

Mit adhat a vállalati képzés?

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban

Gergely Márton: Orbán kínos pillanatai a Türk Tanácsban