Tetszett a cikk?

Orvos szakértői véleményre hivatkozva szűnt meg nemrég egy több tízmilliós adósságot felhalmozó gyulai bíró jogviszonya, aki ügyvédnek és vállalkozónak éppúgy tartozott, mint egy volt rendőrkapitánynak.

„Tőled is kért kölcsön?” Békési jogászkörök bizalmas beszélgetéseiben gyakran elhangzott a kérdés az utóbbi években. A kérdező és a kérdezett az esetek többségében arra jutott, hogy a helyes válasz: igen! A kölcsönkérő Balássy László, a Gyulai Városi Bíróság – most már csak egykori – polgári bírája, a Magyar Jogász Egylet küldöttgyűlésének tagja, a békési fürdőváros választási bizottságának elnöke volt. A tulajdoni lapokból kiderül, az 1985 óta bíró Balássy két helyi, nem különösebben értékes (56 és 54 négyzetméteres) lakására az évek során összesen közel 40 millió forintot és több mint százezer svájci frankot terheltek rá a kölcsönadók.

Az adósságtörténet hivatalosan 2005. március 18-án kezdődött, bár hírek szerint 15-20 éve folyamatosan kért kölcsönöket a bíró. „A munkáltatói jogkör gyakorlója ekkor értesült először arról, hogy a bírónak meg nem fizetett tartozása van” – írta le a fordulópontot Baur Péter, a Békés Megyei Bíróság elnöke a HVG-nek. Őt Bajusz Attila, a Gyulai Városi Bíróság elnöke értesítette, hogy egy takarékszövetkezet közel egymillió forint lejárt tartozás és járulékai miatt fizetési meghagyással élt Balássyval szemben. 2005 májusában Baur „a bírói hivatás tekintélyének veszélyeztetése” miatt írásbeli figyelmeztetésben részesítette a beosztottját, aki ezek után rendezte a tartozását.

Ezt követően két és fél éves szünet következett. 2007. augusztus 29-én aztán arról értesült a megyei elnök, hogy Balássy egy pénzintézettől felvett hitel egy részét nem törlesztette. Miután ezúttal elmaradt az adósság rendezése, Baur fegyelmi eljárást kezdeményezett a beosztottja ellen. A fegyelmi tanács a legenyhébb büntetésben, feddésben részesítette Balássyt. Innentől felgyorsultak az események. 2008 januárjában újabb fizetési meghagyás érkezett 2,5 millió forint magánkölcsön kapcsán, aztán egy másik hitelező kért végrehajtást 2,8 millió forint miatt. Az újabb fegyelmi eljárásban Balássy nem tagadott, mentségül azt mondta, hogy meggondolatlan volt. Egyben jelezte, rövid időn belül rendezi tartozását, ám ez nem történt meg.

2008 májusában újabb három fizetési meghagyás érkezett a bíró ellen, és az egyik jogosult egy gyulai ügyvéd volt. Két hónappal később Baur ismét fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a beosztottja ellen. Szerinte a Balássy „által teremtett helyzet miatt fennáll annak a gyanúja, hogy a bírói tekintély és a hitelt érdemlő bírósági eljárás fokozottan sérült”. Baur arról is szólt az indítványában, hogy mindez olyan polgári bíróval fordult elő, akinek hivatali ténykedése során hasonló ügyekben kell döntenie. A megyei elnök szerint ez „megkérdőjelezheti az adott bíró szakmai pártatlanságát és szavahihetőségét.” Közben újabb tartozásokra derült fény, ám mielőtt az egyesített fegyelmi eljárások befejeződtek volna, 2008. december 15-én Balássy látásromlására hivatkozva (erről orvosi igazolást is csatolt) lemondott bírói jogviszonyáról. Így 13 havi illetményének megfelelő összegre volt jogosult, míg fegyelmi elmarasztalás esetén ez elmaradt volna. A lemondást Sólyom László köztársasági elnök is jóváhagyta, így a bíró idén februárban távozott a hivatalából.

Baur a HVG-nek elmondta, a fegyelmi tárgyalásokon nem került szóba, miért keveredett adósságokba Balássy, csak az, hogy újabb és újabb kölcsönökből próbálta meg rendezni korábbi tartozásait. Hozzátette, hogy a fegyelmi eljárások során Balássy soha nem mondott olyan méltányolható, családi vagy más okot, amely magyarázatul szolgált volna tetteire. Balássy most is tehertétel a bíróságnak. Ha belép Gyulán az igazságszolgáltatás épületébe, akkor attól függően, hogy melyik bíróságra akar menni, a biztonsági szolgálat értesíti a városi vagy a megyei elnököt. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a Gyulai Városi Bíróságon felmerült, hogy volt „kollégáival beszélgetve zavarhatja a munkájukat, ezért helyes a jövetel célját tisztázni”.

„Tovább próbáltam nyújtózkodni, mint ameddig a takaróm ért. Összecsúsztak a dolgok, így bár több esetben a bírói renomémat akartam menteni, akár a hegy tetejéről elindult hólabda, adósságaim egyre növekedtek. Így hol vállalható, hol megalázó feltételek mellett vettem fel kölcsönöket ismerőseimtől és azok ismerőseitől” – mondta a HVG-nek Balássy, aki még mindig mintegy 20 millió forinttal tartozik hitelezőinek. A kölcsönadók között ügyvéd, orvos, vállalkozó, gazdasági vezető és volt rendőrkapitány éppúgy megtalálható, mint az uzsoraügyletek néhány állítólagos helyi nagymenője. „Tudom, többek szemét csípi, hogy súlyos szembetegségem ellenére végig tudok menni az utcán, és nem hordok fehér botot” – mondta Balássy, aki a lemondáskor kapott 13 havi illetményének, több mint bruttó ötmillió forintnak, nagyobb részét törlesztésre fordítja, s – mint hangsúlyozta – a pletykákkal szemben adósságai nem szerencsejátékból származnak, de hogy miből, ezt a HVG-nek sem árulta el.

BOD TAMÁS

Társadalom

Különös lemondások

Balássy László mellett két másik bíró szolgálati viszonya szűnt meg rendhagyó körülmények között Békés megyében az...

Elhunyt 91 beteg, 677 új fertőzöttet regisztráltak

Elhunyt 91 beteg, 677 új fertőzöttet regisztráltak

Több tízezren tüntettek Franciaországban, hogy foglalják alkotmányba a klímavédelmet

Több tízezren tüntettek Franciaországban, hogy foglalják alkotmányba a klímavédelmet

Felfüggesztették Szlovákiában az AstraZeneca vakcinával való első oltást

Felfüggesztették Szlovákiában az AstraZeneca vakcinával való első oltást