szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Aránytalan és szükségtelen intézkedés a tömeges igazoltatás az éjszakai szórakozóhelyeken – állítják jogvédők, miközben az egri rendőrkapitány arra hivatkozik, hogy a rendőrök szabályosan jártak el a vitatott diszkórazzián.

Razziát tartottak egri rendőrök a város egyik ismert szórakozóhelyén, a Broadway Palace-ban július 5-én vasárnap hajnalban. Az akció során 107 rendőr szállta meg a diszkót, 287 személyt ellenőrzött, s végül egy drogfogyasztással gyanúsított férfit állított elő. Minderről néhány nappal később adott tájékoztatást Petrovics András, a város rendőrkapitánya, és szavai megszólaltatták a vészcsengőt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetnél.

A TASZ és néhány más jogvédő szervezet négy-öt éve kampányt indított az úgynevezett drograzziák ellen, amikor a rendőrség főként kábítószer után kutatva tömeges igazoltatást tart diszkókban és más, elsősorban fiatalok által látogatott helyeken – találunk, amit találunk alapon. A legelterjedtebb „vizsgálati” módszer szerint elemlámpával világítanak a fiatalok szemébe, és a pupillareflex működése alapján valószínűsítik, fogyasztottak-e kábítószert. Akit gyanúsnak találnak, attól sokszor még a helyszínen vizeletmintát vesznek, amiből kimutathatóak a drogok bomlástermékei.

A tömeges pisiltetést a jogvédők fellépése nyomán 2006-ban elítélte az állampolgári jogok biztosa, ezt követően pedig az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetője adott ki utasítást annak mellőzésére. Az egri hírek nyomán a TASZ valószínűsítette a razzia törvénytelenségét, erről levélben kért részletesebb tájékoztatást a rendőrkapitánytól, valamint írt az ORFK-nak is, kérve, szerezzen érvényt a diszkórazziákat tiltó utasításnak. Emellett a pontos tájékozódás érdekében internetes felhívásban kérte a TASZ az igazoltatottakat, jelentkezzenek, osszák meg személyes tapasztalataikat, de erre egyelőre senki sem vállalkozott.

Az egri kapitány a HVG kérdésére elmondta, rendőrei ismerik az ombudsmani állásfoglalást, és annak ajánlásai szerint jártak el. A razzia során igazoltattak, és a ruházat átvizsgálását végezték el, vizeletmintát egyedül attól a férfitól vettek, akinek magatartása, valamint a nála talált eszközök arra utaltak, hogy ő kábítószert fogyasztott. Nála a teszt pozitív lett, amfetamint mutatott ki.

A rendőri akció nem kifejezetten drogos razzia volt, körözött személyeket is kerestek, valamint azt vizsgálták, kiskorúakat nem szolgálnak-e ki törvényellenesen alkohollal – közölte Petrovics, és feltette a kérdést: mit kerestek hajnali fél kettőkor 14-15 éves gyerekek a szórakozóhelyen, köztük jó páran ittasan? Igaz – tette hozzá –, 14 évesnél fiatalabb gyerekek, akiknek a védelmében intézkedhetnének a rendőrök, nem voltak a Broadwayben. Az alkoholra is van rutinválasz: a fiatalok egybehangzóan azt állították, nem a diszkóban vásárolták, hanem még előtte vették, az üvegeket a közeli parkban dugták el, s kijárnak oda inni.

„Kirakatakció az ilyen, aminek nincs értelme, sőt kártékony” – véli Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője, aki szerint a tömeges szórakozóhelyi igazoltatás aránytalanul súlyos sérelmet jelent a fiataloknak. A drogkereső diszkórazziák pedig, miközben nagyon sokba kerülnek – alkalmanként akár többmillió forintba –, gyakorlatilag eredménytelenek. A korábbi tapasztalatok szerint legfeljebb néhány fogyasztót szűrnek ki, de kereskedőt, terjesztőt nem tudnak így elfogni. A költségekről most is tájékoztatást kért a TASZ az egri rendőrségtől, és reméli, most érdemi választ kap. Előfordult ugyanis, hogy más kapitány azt állította, a nagyszabású akció egy fillérbe se került, mivel az összes rendőr a munkaidején túl, önként és ingyen vett részt benne.

FAHIDI GERGELY

Elhunyt 99 koronavírusos beteg, 493 az új fertőzöttek száma

Elhunyt 99 koronavírusos beteg, 493 az új fertőzöttek száma

Szaniszló Sándor: "A hatalom Dobrev Klárát tekinti a legerősebb ellenfélnek"

Szaniszló Sándor: "A hatalom Dobrev Klárát tekinti a legerősebb ellenfélnek"

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait

Tom Cruise visszaadja Golden Globe-díjait