Tetszett a cikk?

Holtponton áll a vita a jelenkorkutató intézetek állami támogatásáról, Hiller István miniszter egyelőre hallgat terveiről.

„A miniszter kezét el lehet ütni vagy meg lehet szorítani” – mondta Hiller István, a kulturális tárca vezetője tavaly júniusban jelenkorkutatással foglalkozó három intézet vezetőjével folytatott tárgyalása után. A kötetlen, teázással egybekötött találkozóra az után került sor, hogy Schmidt Mária, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója nyílt levélben kérte számon a minisztertől, hogy intézetei 2002 óta nem részesültek állami támogatásban.

HVG

A miniszter kezét az igazgatók megpróbálták megszorítani, de kicsúszott a markukból. Legalábbis erre lehet következtetni Schmidtnek és az 56-os Intézet vezetőjének, Rainer M. Jánosnak a hvg.hu-n múlt héten közzétett leveléből. A fogadkozások ellenére egy év alatt nem történt semmi. Hiller tavaly azt kérte az igazgatóktól, nyújtsák be kutatási és programterveiket, illetve a hosszú távú finanszírozásról szóló elképzeléseiket. Ezt ők meg is tették, ám válasz azóta sem érkezett. Mint Rainer a HVG-nek elmondta, informálisan Hiller egyetértett az általa elküldött tervezettel, ám hivatalosan semmi sem történt. Földes György, a Politikatörténeti Intézet igazgatója viszont arról is tud, hogy a minisztériumban idén nyáron előkészületek folytak a hosszú távú finanszírozás kidolgozására. Rainer elmondása szerint ezzel kapcsolatban őt nem keresték meg.

Az igazgatók az eddigi kormányzati gyakorlat miatt szeretnék rendezni a kérdést. Mindannyian a politika erőterében dolgoznak, a jelenkorkutatás különösen érzékeny terület, és történetük során valamennyiüket besorolták már egy-egy politikai irányzat körletébe. Földesék sok szállal kötődtek és kötődnek a szocialistákhoz, az 56-os Intézetet liberális értelmiségiek alapították, Schmidt intézeteit pedig a Fidesz-kormány idején gründolták, és polgári-konzervatív értékrendűnek határozzák meg magukat. Mindannyian elszenvedték már, hogy ha ellenkező előjelű kormány került hatalomra, leállt az állami apanázsuk. Márpedig erre már csak azért is igényt tartanának, mert az intézeteket fenntartó alapítványok közül kettőt közalapítványként a kormány hozott létre (lásd táblázatunkat).

Az MSZP-s Politikatörténeti Alapítványnak – a Földes-intézet gazdájának – a kezelésében pedig olyan, a közelmúlt kutatásához szükséges források vannak, amelyek fenntartása, feldolgozása és a rájuk épülő kutatások közfeladatnak minősülnek. „Ez a gyakorlat már a Horn-kormány óta tart, és eddig egyetlen kormány sem volt képes változtatni rajta” – írta nyílt levelében Schmidt. A kijelentés önkritikával ér fel, hiszen a főigazgató miniszterelnöki főtanácsadó volt az Orbán-kormány idején, és az intézeteit fenntartó közalapítvány azután jött létre, miután elvették a másik két említett intézet állami támogatását. A főigazgató kérdésünkre elmondta, helytelen volt, hogy a Horn-kormány leszámolt a sortüzek kivizsgálására létrehozott kutatói műhellyel, és annak pénzét átadta az 56-os Intézetnek. Az Orbán-kormány idején pedig „szerencsétlen válasz volt erre az 56-os Intézet forrásmegvonása”, és ennek a kormányzati gyakorlatnak nyolc éve már ők az elszenvedői.

A Medgyessy-kormány 2002 után csak annyit vállalt, hogy a szintén a Schmidt-féle közalapítványhoz tartozó Terror Háza Múzeum működési költségeire állami támogatást folyósít. Ebből viszont nem lehet az intézetekre költeni, így a XX. Század Intézetnek vissza kellett fognia tevékenységét, például abba kellett hagynia ösztöndíjprogramját. Schmidt mindkét intézete így főleg konferenciákat, tanácskozásokat szervez jelenleg, amelyekre a gazdasági élet szereplőitől és a német kereszténydemokraták Konrad Adenauer Alapítványától kap pénzeket.

A Terror Háza Múzeumra jutó éves működési támogatás Schmidt elmondása szerint a költségek felét fedezi, a többit maguknak kell előteremteniük, például jegyárbevételből. A másik két intézmény kormányzati támogatása is veszít reálértékéből, sőt nominálisan is egyre kevesebb. És nem is a tervezett ütemben érkezik. Az 56-os Intézet például háromnegyed év elteltével még csak a neki járó idei pénz felét kapta meg, a politikatörténeti pedig még annyit sem. „Az év első hónapjaiban előfinanszírozunk az államnak, április–májusban jön az éves támogatás első részlete” – mondta Földes. Ráadásul az a furcsa helyzet állt elő, hogy az intézmény második félévre járó támogatásáról a minisztérium tájékoztatása szerint a kormány még nem döntött.

Mind Földes, mind Rainer egyetért Schmidttel abban, hogy a helyzetüket hosszú távra kellene rendezni. Földes hozzáteszi, egyetért az elvvel, hogy kiszámítható támogatás legyen, ám természetesnek tartja, hogy az intézetek tevékenységéből adódóan különbségek lesznek a támogatás mértékében. „Azt is fontosnak tartom, hogy ezen intézetek tevékenységét független, akadémiai tudományos bizottság értékelje időnként, teljesítik-e a támogatáskor vállalt feladatokat” – mondta. A minisztérium egyelőre nem reagált Schmidt nyílt levelére, de állítólag majd Hiller válaszol. Levelében Rainer egyébként felhívta a figyelmet, hogy most tudna igazán lépni a tárca, hiszen még alakul a jövő évi költségvetés. Ő is kiállt amellett, hogy egységes szempontok szerint kellene megítélni az intézeteket – közéjük sorolná a holokausztközpontot is –, és külön forrást kellene biztosítani a XX. és a XXI. század intézeteinek.

Kérdés, hogy választási év előtt az oktatási tárca vezetője konfrontatív vagy együttműködő politikát választ-e. A három intézet és a minisztérium vezetőjének tavalyi találkozója után Hiller azt mondta, ha egy kortárs történeti kutatóintézet közfeladatot lát el, jogos az igénye állami támogatásra, függetlenül attól, mely tudományos, eszmei irányzatot vallja magáénak. Ennek megvalósítására azonban ő nem tett egy lépést sem, és korántsem biztos, hogy most majd változtat nyolc év támogatáspolitikáján.

RIBA ISTVÁN

Bezárták a gödi strandot, mert koronavírusos lehet az egyik alkalmazott

Bezárták a gödi strandot, mert koronavírusos lehet az egyik alkalmazott

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Marabu FékNyúz: A megoldóember

Marabu FékNyúz: A megoldóember