szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A szomszédos országokban, ahol létezik a kettős állampolgárság intézménye, azok is állampolgársághoz juthatnak, akik...

A szomszédos országokban, ahol létezik a kettős állampolgárság intézménye, azok is állampolgársághoz juthatnak, akik nem az anyaország területén élnek. A kapcsolódó jogok – például munkavállalás, egészségügyi ellátás – viszont általában csak azokat illetik meg, akik állandó jelleggel az adott országban laknak. Kivétel a parlamenti választásokon való részvétel: az állandóan külföldön élők, így a kettős állampolgárok is, minden további nélkül szavazhatnak. Ezzel a jogukkal általában kijelölt külföldi városokban lévő szavazóhelyeken, konzulátusokon élhetnek, azokkal együtt, akik csak a választások idején tartózkodnak külföldön.

Románia 1991 óta ismeri el a kettős állampolgárságot. Főleg a Moldovai Köztársaságban élő románok miatt, hiszen az egykori Besszarábia lakói 1940 előtt román állampolgárok voltak. Amikor közelbe került az uniós csatlakozás, Románia egy ideig megválogatta, kiknek ad állampolgárságot, ám mióta EU-tag, gyakorlatilag nem veszi figyelembe a nem uniós moldáviaiaknak adott állampolgárság miatt kapott brüsszeli figyelmeztetéseket. Hivatalos adatokat időnként ugyan közölnek a kettős állampolgárok számáról, de ezek nem mindig csengenek egybe. A legutolsó, idén tavaszi adat szerint Moldáviából mintegy 100 ezren kaptak állampolgárságot (egy részük Romániában él), s azt is tudni lehet, hogy félmillió állampolgársági kérelem fekszik különböző román hivatalokban, konzulátusokon. A választási törvény alapján négy körzetre osztották a világot, s ezekből összesen négy képviselőt és két szenátort lehetett a román parlamentbe küldeni. Moldávia – ahol összesen 13 helyen lehetett szavazni – a második csoportba került, s annyit lehet tudni, hogy ebből az országcsoportból pár ezren vettek részt a romániai parlamenti választásokon.

Hasonló a szisztéma Horvátországban is. Ott szintén 1991 óta kérhetik a külföldön élő horvátok az állampolgárságot, és ha megkapták, a parlamenti választásokon is részt vehettek. Mintegy 400 ezer szavazót regisztráltak a legutóbbi választásokra külföldön, s közülük 90 ezren voksoltak. Ez öt képviselői helyre volt elég, s valamennyit a jobboldali kormánypárt, a Horvát Demokratikus Koalíció (HDZ) jelöltjei vitték el. Hogy ne kelljen mindenkinek a konzulátuson sorba állnia, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában a horvát kormány külön helyiségeket bérelt.

Szerbia kettős állampolgárai közül sokan olyan menekültek, akik a délszláv háborúk miatt települtek át Szerbiába, becslések szerint a Vajdaságba 300 ezren. Közülük sokan kihasználják megmaradt, például horvát állampolgárságukat: legalább választások idején visszatérnek egykori lakhelyükre, s leadják szavazatukat a szerb jelöltekre. Jelenleg három szerb képviselő van a horvát parlamentben, koalíciót alkotva a szerbeket egykor elűző Franjo Tudjman volt államfő pártjával, a HDZ-vel. A szerb parlamenti választáson viszont csak az voksolhat, akinek lakóhelye is van az országban.

Szlovákiában nem zárják ki a kettős állampolgárságot, ám igyekeznek korlátozni – lehetőleg a csehországi szlovákokra, akikről egy 1997-es kétoldalú szerződés rendelkezik. Más esetekben csak többéves szlovákiai tartózkodás után lehet állampolgárságért folyamodni, tehát a külföldön – így Magyarországon – életvitelszerűen lakó szlovákok nem kaphatnak állampolgárságot Pozsonytól.

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya

Betiltja a Facebookot Salamon-szigetek kormánya