szerző:
HVG

Pereskedés áldozata lehet a rákbetegek magyar szabadalmú tápszere, az Avemar. A feltaláló, Hidvégi Máté új márkanevet használva az Egyesült Államokban kezdett gyártásba.

Mintha Rejtő fogott volna össze Mikszáthtal, hogy közösen írjanak kapitalista cégtörténetet, úgy fest most a daganatos betegeknek szánt Avemar gyógytápszer körüli háborúskodás. A készítmény szabadalmi jogait hasznosító cégcsoportért évek óta folyó, mára pereskedésbe, felszámolási kérelembe torkollott küzdelem során az ellenérdekű felek – bár rendőrségre még nem mentek – csalással vádolják egymást.

HVG
A katolikus imádság, az Üdvözlégy, Mária! latin szövegkezdete alapján elnevezett búzacsíra-alapú gyógykészítmény sorsáért aggódik a szabadalomhasznosító Biromedicina Zrt. új tulajdonosa, a mosonmagyaróvári Szabó József, aki tavaly megszerezte a részvényeket. A természetes hatóanyagú gyógy- és kozmetikai készítményeket gyártó Naturlandot is fémjelző, de leginkább a Pharmafontana Rt. botrányos összeomlása (HVG, 2003. január 4.) okán emlegetett Szabó csere útján szerezte meg tavaly a Biromedicina részvényeit. Ez az egyik olyan jogügylet a tucatnyiból az Avemar körül, amit a cége révén társtulajdonos Nyíri Viktor milliárdos vállalkozó átverésnek tart. Szerinte az előző részvényes az ő elővásárlási jogát játszotta így ki.

Szabó az Avemar föltalálójától, Hidvégi Mátétól szerezte meg a Biromedicina-papírokat. A biokémikus vegyész Hidvégi évek óta mint Szent-Györgyi Albert kutatásainak folytatásáról beszél az Avemarról, amit vitat azonban a tudós monográfusa (HVG, 1998. november 14.). Ezzel együtt számos onkológus is ajánlja betegeinek a szert, amely nívós szaklapokban pozitív recenziót kapott, és a cél immár a gyógyszerré minősítés. Tény az is, hogy az orvoslobbival nem lehetett könnyű dolga a biokémikus feltalálónak, különösen hogy a Biromedicinában első társa szintén a partvonalon túlról érkezett – Resetár Ákos korábban biztosítási bróker volt. Maga a szabadalom eredetileg közös tulajdon volt. Hidvégié 55 százalékban, a kisebb részén a feltaláló munkatársai, orvosok, kutatók osztoztak.

A Biromedicina a gyártásra külön céget hozott létre, a kunfehértói Biropharma Kft.-t, és az üzlet beindulni látszott. Csakhogy a feles részvényesek – Hidvégi és Resetár – között idővel megromlott a viszony. Mint az Egyesült Államokban tartózkodó családfő, illetve fia, Hidvégi Áron a HVG-nek elmondta, a cégvezetőként is tevékenykedő Resetár akkor sem fizette ki a szabadalmi díjat, amikor már a feltaláló ezt igényelte volna (kezdetben Hidvégi „nem kívánta ezzel terhelni az induló vállalkozást”). Mások úgy látják, némi rivalizálás is közrejátszhatott, Resetár időközben beiratkozott ugyanis a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemre. Ekkor már beszélő viszony sem igen volt a két részvényes között, 2007-re a szabadalmasok, akiket Hidvégi képviselt, úgy döntöttek, megvonják a hasznosítás jogát a Biromedicinától, átadják azt a Biropharmának. Hidvégi pedig befektetőt keresett a folytatáshoz.

Ismerős közvetítésével találkozott Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával, aki – elhunyt férje, Ungár András ingatlanvállalkozó hagyatéka révén – tekintélyes vagyon felett rendelkezett, és Hidvégi úgy remélte, a gyógyszerré minősítés lehetősége kellő vonzerőt kínált neki a befektetésre, hisz csak Magyarországon több mint 200 ezer daganatos beteget tartanak számon. Schmidt végül nem szállt be, de egyik munkatársa, Komlós Gábor üzletember kommendálására Nyíri végül megegyezett Hidvégivel. A sajtóbecslések a száz leggazdagabb magyar közé sorolják Nyírit, aki nehézsúlyú üzleti brusztoló. Ingatlanos üzletemberként szerzett hírnevet, befektetett az egészségiparba is – korábban övé volt például az Omker Zrt.

Nyíri 2007-ben a Biropharmát vette meg 260 millió forintért, ebből 10 milliót foglalóként kifizetett, a vételárhátralék törlesztésére pedig egy évet kapott. Külön szerződésben vállalta, hogy kivásárolja Resetárt az anyacégből, amelynek ezt követően visszaadja a kunfehértói gyárat, majd ezután együtt dolgoznak Hidvégivel az Avemar továbbfejlesztésén. A hátralékos vételárat azonban máig nem fizette ki. Hidvégi azt is nehezményezi, hogy nem juthat be a kunfehértói gyárba, mondván, így nem ellenőrizheti, hogyan készül az Avemar.

Nyíri viszont azt hangsúlyozta a HVG-nek, hogy a kft-vásárlást követően derült ki, létezett egy régi szerződés, amelyben a Biropharma Kft. kezességet vállal az anyacég Biromedicina tartozásaiért, így Hidvégi jogdíjköveteléséért is, amit a feltaláló több mint 300 millió forintban határozott meg. Ha ez a követelés jogos, akkor ő az, akinek pénz jár az elszámoláskor – érvel Nyíri, aki megelőzendő, hogy Hidvégi elálljon a szerződéstől, megállapítási keresetet indított a bíróságon. Hidvégi nemrégiben erre a kezességre hivatkozva kérte a Biropharma felszámolását. Nyíri eközben hangsúlyozza, hisznek a termékben, amelynek hatékonyságát az utóbbi két évben újabb vizsgálatok bizonyították. A céghez, amibe már százmilliókat ölt, ragaszkodik az üzletember, akinek egyébként sikerült Resetárt kivásárolnia.

Ekkor jött a képbe a Hidvégit részvényesként váltó Szabó, akit Nyíriék strómannak tartanak. Hidvégi ezzel szemben a csalódottságát hangsúlyozza, mint mondta, azért mentek bele a csereügyletbe az Avemar iránt régóta érdeklődő Szabóval, mert lezártnak érzik ezt a fejezetet. Ennek némileg ellentmond, hogy a szabadalmastársak közül ketten 2008 augusztusában a Tápszer Kft. nevű cégbe apportálták a részüket, és a vállalkozást nem sokkal később eladták Nyírinek és Komlósnak – ekkor Hidvégi elővásárlási joga sérült –, majd a kft megvette a többi társ szabadalmi jogát is. A Magyar Szabadalmi Hivatal pedig a kft kérelmére átvezette a Tápszert az Avemar kisebbségi szabadalmasaként, amit Hidvégi megtámadott a bíróságon.

A feltaláló jelenleg ingázik az Egyesült Államok és Magyarország között. A tengerentúlon újra kutatásba és gyártásba fogott, és állítja, sikerült továbbfejlesztenie az Avemart. Az új termék AveUltra néven Amerikában már forgalomba is került. Ez Nyíriéket háborította fel, szerintük a két termék szabadalomjogilag ugyanaz, pusztán az egyik gyártási fázis más. Ez ügyben a szabadalmasok között sincs egyetértés. Hidvégiék mindenesetre állítják, a tengerentúli tápszer újdonság, ráadásul a korábbinál hatékonyabb. Komlós viszont azt hangsúlyozza, a fejlesztés eredménye a Hidvégivel kötött korábbi megállapodás értelmében mindenképpen a Biropharmát vagy a Biromedicinát illeti.

RÁDI ANTÓNIA

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

„Hiába a csocsóasztal, ha a főnök sosem száll be”

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

Kihirdette Rossi az azeriek elleni kezdőcsapatot

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Részegekkel és firkálókkal kell küzdeniük a szavazatszámlálóknak

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Botka László rommá verte a Fideszt, tudta, mire harapnak a szegediek

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Hódmezővásárhelyen és Miskolcon lényegében eldőlt a választás

Megkezdődött a politikai és gazdasági piac újraosztása Győrben

Megkezdődött a politikai és gazdasági piac újraosztása Győrben