szerző:
hvg.hu

A TEDxDanubia a mára fogalommá vált nemzetközi TED konferencia hivatalos magyarországi változata. Célja, hogy az ország és a régió legizgalmasabb és leginspirálóbb gondolkodói az élet különféle területeiről összegyűljenek és gondolatokat cseréljenek.

A TED 25 éve indult Kaliforniában egy kis, exkluzív konferenciaként. Az egyik legizgalmasabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferencia, amelyet az Ideas Worth Spreading (gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni) szlogen fogalmaz meg legtömörebben. A TED konferenciák 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. A TED célja, hogy a határokon minden értelemben átívelően, az élet legkülönfélébb területeiről és a világ minden tájáról összegyűjtse a legérdekesebb, leginnovatívabb és leginspiratívabb gondolkodókat és alkotókat.

Élő közvetítésünk a harmadik TEDxDanubia rendezvényről jelentkezik, az Uránia Nemzeti Filmszínházból.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Mandel Róbert – zenész, hangszertörténész: Hangszerekkel ezelőtt…

Közreműködik Győri István gitáron.

Ismét egy olyan előadás - performansz -, amit látni és hallani kell, írásban visszaadni lehetetlen. Mandel Róbert egy számomra ismeretlen hangszeren zenél, gitár kísérettel. A hangszer neve szöghegedű.

Egy német hegedűs találta fel, teljesen véletlenül, 1740-ben, és az 1800-as évek közepéig használták rendszeresen. Az eredeti feltaláló hangszere a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

Az üveg mindig izgatta a fizikusokat és a hangszerkészítőket. Zenei célokra először egy ír kocsmáros használt poharakat vízzel tele, úgy, hogy simogatta a poharak karimáját.

A harmadik hangszert egy szovjet titkosszolgálati mérnök találta fel: egy olyan hangszert, az egyetlen olyan hangszert, amihez nem kell hozzáérni. Eredetileg mozgásérzékelőnek készült a szerkezet, amely más-más hangmagasságon szólalt meg, ahogy valaki közelített az épülethez. Ebből lett végül a hangszer, amelynek neve: theremin.

Mindhárom hangszernek misztikus hangja van, a TEDxDanubia közönsége tátott szájjal hallgatja. Itt egy rövid videoízelítőt láthatnak a produkcióból.

Carin King – divattanácsadó: Stílus tükrök nélkül

Férfidivat-szakértő: amikor megtudta, hogy előad a TEDxDanubia konferencián, azt mondta: akkor nagyon jól kell kinéznem!

©

Mielőtt felöltöznének, minden alkalommal 2 percet gonolkodjanak el, milyen képet akarnak kialakítani magukról. Mindezt a képzelő erőnk indítja el. Nem a legdivatosabb ruhák teszik az ember vonzóvá, és a ruha nem is ad hitelességet.

Keressünk egy stabil pontot az induláshoz: ha az agyunk egyetért az életünk továbbfejlesztésével, ha a jelenünket nem higítjuk fel nem megfelelő ruhák viselésével. Amikor másokkal találkozunk, az első benyomás máodpercek alatt megszületnek, és nagyon tartósak, nehezen változnak. Ennek az agyi hátterét még nem értjük, de tudjuk, hogy tudatalatti metódusokról beszélünk.

Amikor a megjelenés előkerül, azt hiszik sokan, hogy meg kell mutatniuk a sebezhetőségüket. Egyesek nem tudják, hogyan tudják megfelelően láttatni magukat.
Miért szeretnénk felhigítani magunkat és az eredményeinket. Ha tudatosan végiggondoljuk, mire készülünk öltözködéskor. Legyünk nyitottak! Engedjünk teret a képzelőerőnek, keressük, és fogadjuk el mások tanácsát.

A stílus nem a tükörben tűnik fel hirtelen, hanem a kialakulása egy hosszú folyamat.

Tárjuk fel magunkat a szépség számára - ez nem a hiúságról szól.

Korom Gábor – ösztönkezelési kutató: Ariadné fonala

12 évesen nyitotta meg első kutyaiskoláját, majd huszas éveiben rádöbbent arra, hogy amit addig tanult, kidobható, semmit nem ér. Kifejlesztette a tükör-módszert, a mai kor tudatos kutyáinak. Ma kutyák ezreit altatják el, és ivartalanítják, mert erre kötelez minket a tudattalanságunk.

Videót mutat, melyben kutyák karácsonyfát díszítenek, strandon játszanak, villanyt kapcsolnak le maguk után.

A kutya arra kényszerít minket, hogy újra kapcsolatba kerüljünk a természettel.

Tükör-módszer: a kutyáknak olyan szuper-szociális interakciókra van szüksége, amelyben anno a falkában is részük volt. Öt perc, jól célzott magas ösztönszintű munka (pl. 3 labda megfelelő sorrendben történő visszahozásai) előhozza a kutya intellektusát. Egy tükör-tanfolyam végén a kutya pl. villanyt kapcsolni tud.

A legfontosabb: a viszonyrendezés elve. Tudjuk, hogy a kutya falkában él, és tökéletesen beszéli a falka nyelvét. De a kutya családban is tud élni, képes tanulni és alkalmazkodni. Ehhez a kutya ősi nyelvét kell használni.

Galántai Zoltán – jövőkutató: Időszemüveg

Egy úr a jövőből. Videóról ment a prezentáció, az anyagát később beillesztjük majd.

Kiss László – fizikus, csillagász: Majdnem semmi

A csillagos égbolt szép!

Csillagok, galaxisok, univerzum. A csillagászat fejlődése során fontos kérdés volt, hogy a csillagászat mindenhol ugyanúgy működik-e, mint nálunk. Ugyanúgy esik-e le az alma a fáról itt, mint másutt?!

Az univerzum összes anyagának 95 százaléka nem látható. 13 évvel ez előtt derült ki, hogy az univerzum tágulása gyorsul - ez az antigravitáció, a sötét energia. (Persze, ha valamit elnevezünk, még nem feltétlenül értjük.)

A sötét anyag hatását még nem igazán látjuk. A gömbhalmazoknál (30-40 fényév átmérőjű, van benne egymillió csillag) semmi jele nincs a sötét anyagnak, pedig 40 ezer csillag pontos mozgását mérték.

Az univerzum nagy kérdéseivel kapcsolatban ma sokkal több a bizonytalanság, mint a biztos ismeret.

Folytatjuk, a szekció címe: Különleges utazások

Az első előadó: Kiss László – fizikus, csillagász

Ebédszünet

Folytatás 14:40-kor.

Tomicah Tillemann – nemzetközi kapcsolatok szakértő: Változás egy megváltozott világban

Kíváncsi vagyok a véleményükre az utóbbi három hónap változásairól - indítja előadását. Egyiptomban 16 éve hatalmon lévő kormány bukott meg, Tunéziában 23 év után alakul át a valóság. Emlékezzünk korábbra is: eltűnt az idő sodrában az egyik legnagyobb birodalom, a kommunizmus. Kezelünk világméretű betegségeket: HIV, malária, kolera, stb. Ez mind a civil társadalom munkájának eredménye.

A társadalom három lábra épül: kormány, privát szektor, civil társadalom. Utóbbi szerepe egyre növekszik. 1990-ben 6000 civil szervezet volt világszinten, 20 év alatt megtízszereződött a számuk. Csak az USA-ban segítettek a civil szervezetek rabszolgaság eltörlésében, a nők jogainak a rendezésében.

A technológia könnyebbé teszi, hogy az egyének összegyűljenek, és együtt tegyenek valamit. A diplomácia is profitál a technológiai fejlődésből, különösen, ha nem békés körülmények között kell tárgyalni. Ez egy hatalmas kihívás, amivel élnünk, és nem visszaélnünk kell.

Papp Péter – programozó matematikus: Miről álmodik egy programozó matematikus…

Címzetes egyetemi docens, sikeres üzletember.

A hacker: szereti a sört, az unikumot, az RHCP-t, és olyan, mint mi. Fiatal kora ellenére 25 év számítógépes tapasztalata van.

A hackerek magasan képzett IT Security szakemberek. Ma 200 millió professzionális szakember dolgozik a hazáján kívül. Bizalmi szakma: a kínaiak nem engedik oda az amerikaikat, és fordítva, de mi magyarok olyan kicsik vagyunk, és minket mindenki odaenged. Az "agybiznisz" nagyobb mint az olajbiznisz, és ebben mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk.

Szvetelszky Zsuzsa – szociálpszichológus: A pletyka tudománya és művészete

A pletyka olyan, mint a szex: nem ismerték a jelentőségét, de tiltották az élvezetét. Szvetelszky a pletyka védőbeszédét tartja meg az előadásában.

Beszélgetéseink 66% pletyka, amely fenntartja a közösséget: egymásról, egymás dolgairól mindig időben tudomást szerzünk.

A pletyka ősrégi, 40 ezer éve kezdtünk pletykálni: egyetemes, befolyásos. Olyannyira, hogy megállapították, hogy nincs olyan emberi csoport, ahol ne lenne ott. Az első, ami minden emberi közösséget jellemez, a tagolt beszéd, a második a pletyka, a harmadik a hazugság. A pletyka: hálózatban terjedő történet.

A pletyka gyógyít, mert megismerhetjük barátaink sérelmeit, ezzel pedig megnyugtathatjuk magunkat.

A pletyka összehasonlít (portrépletyka), arra alkalmas, hogy megosszuk egymással a hasonlóságokat és a különbségeket.

A pletyka egy ismerhető szereplőről szóló, nem publikus, terjedő információ.

©
1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eső, havas és ónos eső, hó – ezeket hozza ma az időjárás

Eső, havas és ónos eső, hó – ezeket hozza ma az időjárás

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz

Több mint kétmillió amerikai számára luxus a vezetékes víz

Fotókon a Gyermekvasút csodásan felújított téli kocsija

Fotókon a Gyermekvasút csodásan felújított téli kocsija

Star Wars-rajongó? Nagy meglepetéssel készült a Facebook, nézzen rá a Messengerre

Star Wars-rajongó? Nagy meglepetéssel készült a Facebook, nézzen rá a Messengerre

Boris Johnson elbújt egy hűtőházban, hogy ne kelljen a tévéseknek válaszolnia

Boris Johnson elbújt egy hűtőházban, hogy ne kelljen a tévéseknek válaszolnia

Az önkormányzati választás és Andy Vajna halála is megrengette a netet

Az önkormányzati választás és Andy Vajna halála is megrengette a netet