szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Snowden napi rendszerességgel ezzel az ingyenes alkalmazással chatel és telefonál, biztonsági szakértők szerint ez az app az FBI rémálma. Ha titkos kommunikációra vágyik, ne keressen tovább, ez lesz a megfelelő eszköz.

Ha van valaki a világon, akinek aztán minden oka megvan arra, hogy kínosan ügyeljen üzenetei és hívásai titkosítására, az Edward Snowden. Épp ezért érdemes kipróbálni a Signal alkalmazást, ugyanis az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Snowden is napi rendszerességgel ezt használja chatelésre és ingyenes telefonálásra. Mindezt Twitteren is közzétette, a hozzá írt ironikus hashtaggel pedig az FBI figyelmét is felhívta erre. Na persze nem volt rá szükség, ugyanis az alkalmazásról egy neves amerikai technológiai szakértő, Chris Soghoian a következőt írta: akárhányszor valaki letölti és elkezdi használni a Signal alkalmazást, az FBI vezére sírni kezd.

A szakemberek szerint tehát ez a legbiztonságosabb titkos üzenetküldő, amellyel nem csak chatelni lehet ingyen, de kiváló hangminőségben telefonálni is. Ehhez Androidra vagy iPhone-ra ingyen le kell tölteni, telefonszámmal regisztrálni, beírni az SMS-ben érkező kódot és már használhatjuk is.

Ha engedélyt adunk a hozzáféréshez a kontaktjainkhoz, akkor máris látjuk, hogy az appot kik használják még ismerőseink közül. Androidon a jobb alsó sarokban lévő ceruza, iPhone-on pedig a jobb felső sarokban látható plusz ikonnal lehet chatelést kezdeni.

©

Innentől olyan, mint a Messengerben: lehet szöveget írni, képet és videót csatolni. A kontaktok névjegyein megjelenik egy telefon ikon, azt megnyomva hívást lehet engedélyezni. A magyar nyelvű menüben a beállítások között akár letilthatjuk az értesítést a zárolt képernyőről, hogy más ne lássa meg véletlen, hogy üzenetünk jött – ehhez a beállításhoz viszont kell az SMS-ben kapott kód is.

Egyes névjegyek letilthatók, és az is beállítható, hogy a képek, hangok és videók közül melyiknek adunk engedélyt wifikapcsolat esetén és melyeknek a mobil adatforgalom használatakor. A régebbi üzeneteket automatikusan törölhetjük, ehhez csak meg kell adni, hogy az adott beszélgetésfolyam hány üzenetet őrizhet meg a korábbiakból.
Snowden tanácsai közül még azt is érdemes megfogadni, hogyan készítsünk erős jelszót.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.